Print this chapterPrint this chapter

Πρόσβαση σε ιστοσελίδες

Συμπλήρωση μιας φόρμας ιστού και εισαγωγή πληροφοριών προκειμένου να επιτευχθεί μια συναλλαγή

Πολλές ιστοσελίδες περιλαμβάνουν κάποια συναλλαγή όπως για αγορά προϊόντων, εγγραφή σε ένα μάθημα ή δημιουργία ενός λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Κάποιες από αυτές τις συναλλαγές περιλαμβάνουν απλή φόρμα, σε σχέση με άλλες που περιλαμβάνουν αρκετές και που μπορεί να χρειάζονται και πληροφορίες πιστωτικής κάρτας ανάμεσα στα στοιχεία για τη συμπλήρωσή τους.

Η συμπλήρωση δεδομένων πιστωτικής κάρτας στο διαδίκτυο είναι ασφαλής μόνο αν η ιστοσελίδα είναι αξιόπιστη ή αν χρησιμοποιεί ασφαλή μέθοδο μεταφοράς πληροφοριών.
Το παρακάτω παράδειγμα υποδεικνύει πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένας ηλεκτρονικός λογαριασμός στο Lycos, που περιλαμβάνει και συμπλήρωση φόρμας στο παράθυρο πλοήγησης.



Πρόκειται για αρκετά μεγάλη φόρμα, οπότε θα χρειαστεί να γίνει κύλιση της σελίδας ώστε να συμπληρωθούν όλα τα στοιχεία.




Ο κωδικός πρόσβασης αποτρέπει την αυτόματη εγγραφή από υπολογιστές.

Παρόλο που η όλη διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά, δεν παύει να αποτελεί ένα συμβόλαιο μεταξύ του χρήστη και του Lycos. Η επιλογή του «Συμφωνώ» είναι τυπικό χαρακτηριστικό συναλλαγών που περιλαμβάνουν κάποιους όρους. Ο χρήστης θα πρέπει να την επιλέξει μόνο αν συμφωνεί με τους όρους.

Σε αυτό το στάδιο ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει έναν προσωπικό λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με βάση αυτή τη διαδικασία.

Εκτός από το Lycos, δωρεάν λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου διατίθενται και από το www.yahoo.com ή το www.hotmail.com, και από άλλους ιστοτόπους.