Print this chapterPrint this chapter

Θεωρία στα Συστήματα Κ.Θ.

Εισαγωγικά στοιχεία

 Η ποιο σημαντική συνθήκη άνεσης για την παραμονή και την δραστηριοποίηση ενός ανθρώπου σε έναν χώρο είναι η θερμοκρασία. Το χειμώνα σε ένα δωμάτιο κατοικίας η τιμή της θερμοκρασίας πρέπει να κυμαίνεται από 20-22 οC.  Εξαιτίας του γεγονότος ότι θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος το χειμώνα είναι πολύ μικρότερη από την επιθυμητή θα πρέπει χρησιμοποιώντας κάποια διάταξη να μεταφέρουμε θερμότητα στον χώρο δράσης μας. Οι διατάξεις αυτές καλούνται συστήματα θέρμανσης και ο ρόλος τους είναι να μετατρέπουν την ένεργεια από την είσοδο τους σε θερμική ενέργεια για να θερμάνουμε τους χώρους δράσης μας.

Ανάλογα με το που γίνεται η μετατροπή της ενέργειας εισόδου σε θερμική διακρίνουμε τις εξής κατηγορίες συστημάτων θέρμανσης.

Τοπική Θέρμανση: σε αυτή ανήκουν τα συστήματα θέρμανσης όπου η μετατροπή της ενέργειας εισόδου (ηλεκτρική,χημική) πραγματοποιείται εντός του χώρου που πρόκειται να αποδοθεί η παραγόμενη θερμική ενέργεια. (π.χ. τζάκι,σόμπα, θερμάστρες, ηλεκτρικό σώμα καλοριφέρ κτλ)

Κεντρική θέρμανση: σε αυτή ανήκουν τα συστήματα θέρμανσης όπου η μετατροπή της ενέργειας εισόδου (χημική) πραγματοποιείται σε χώρο με ειδικές προδιαγραφές (λεβητοστάσιο) εκτός του χώρου που πρόκειται να αποδοθεί η παραγόμενη θερμική ενέργεια (π.χ.καλοριφέρ).                Επίσης τα Συστήματα Κεντρικής Θέρμανσης  ευθύνονται για την θέρμανση ενός συγκεκριμένου κτηριακού συγκροτήματος και όχι μόνον για ένα συγκεκριμένο χώρο όπως τα συστήματα τοπικής θέρμανσης.

Τηλεθέρμανση: σε αυτή ανήκουν τα συστήματα θέρμανσης όπου η μετατροπή της ενέργειας εισόδου (χημική) πραγματοποιείται σε χώρο με ειδικές προδιαγραφές (λεβητοστάσιο ή μηχανοστάσιο) εκτός του χώρου που πρόκειται να αποδοθεί η παραγόμενη θερμική ενέργεια και ευθύνονται για την θέρμανση ολόκληρων αστικών περιοχών.