Print this chapterPrint this chapter

Εφαρμογές στη Γεωμετρία

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟΥ






  1. Ανοίξτε το GeoGebra.

Επειδή δε θα χρειαστείτε τους άξονες κάντε κλικ στο Προβολή> Άξονες.

Επίσης δε θα χρειαστείτε το παράθυρο άλγεβρας, γι? αυτό κάντε κλικ στο Προβολή> Άλγεβρα.

ΣΑΜΑΡΑ ΕΛΕΝΗ, Δημιουργήθηκε με το πρόγραμμα GeoGebra



  1. Θα θέλαμε η ετικέτα να εμφανίζεται σε νέα σημεία και όχι σε άλλα αντικείμενα. Για να το κάνετε αυτό, κάντε κλικ στο μενού Επιλογές, κάντε κλικ στην επιλογή Ετικετοποίηση, κάντε κλικ στην επιλογή Νέα σημεία μόνο.


tmima.jpg

  1. Για την κατασκευή ενός ευθυγράμμου τμήματος, επιλέξτε το εργαλείο τμήμα μεταξύ των δύο σημείων και κάντε κλικ σε δύο διαφορετικές θέσεις στην επιφάνεια σχεδίασης.


katheti.jpg

  1. Θα κατασκευάσουμε δύο ευθείες κάθετες στην ΑΒ, στα σημεία της Α και Β. To do this, click the and click the segment.Για να το κάνετε αυτό, κάντε κλικ στο εργαλείο κάθετη γραμμή, κάντε κλικ στο σημείο Α και κάντε κλικ στο τμήμα. Για την άλλη κάθετη, κάντε κλικ στο σημείο Β, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο τμήμα.


simeio.jpg

  1. Στη συνέχεια, θα κατασκευάσουμε ένα σημείο πάνω στη κάθετη που διέρχεται από το σημείο Β. To do this, click the New Point tool, and then click the line passing through B . Για να το κάνετε αυτό, κάντε κλικ στο εργαλείο Νέο σημείο, και στη συνέχεια κάντε κλικ στη κάθετη που διέρχεται από Β.


parallili.jpg

  1. Τώρα, για να δημιουργήσετε μια παράλληλη προς την ΑΒ που να διέρχεται από το σημείο Γ, κάντε κλικ στο εργαλείο Παράλληλη γραμμή, κάντε κλικ στο σημείο Γ και στη συνέχεια κάντε κλικ στο τμήμα ΑΒ.


tomi.png

  1. Χρησιμοποιώντας το εργαλείο Τομή δυο αντικειμένων θα κατασκευάσετε την τέταρτη κορυφή του ορθογωνίου. To do this, click the Intersect Two Objects tool and click the two lines mentioned. Για να το κάνετε αυτό, κάντε κλικ στο εργαλείο Τομή δυο αντικειμένων και κάντε κλικ στις δύο ευθείες. Στο σημείο θα δοθεί ετικέτα (όνομα) Δ.



apokriphi.jpg

  1. Στη συνέχεια θα αποκρύψουμε όλα τα αντικείμενα, εκτός από τα τέσσερα σημεία. Για να το κάνετε αυτό, κάντε κλικ στο εργαλείο Εμφάνιση / Απόκρυψη αντικειμένων και επιλέξτε τα αντικείμενα για απόκρυψη και στη συνέχεια επιλέξτε κάποιο άλλο εργαλείο για να οριστικοποιηθεί η απόκρυψη.


tmima.jpg

  1. Χρησιμοποιείστε το εργαλείο Τμήμα μεταξύ των δύο σημείων για να συνδέσετε τα σημεία για την κατασκευή του ορθογωνίου.


poligono.png

  1. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο πολύγωνο. Για να σχηματισθεί το ορθογώνιο κάντε κλικ στο εργαλείο Πολύγωνο και στη συνέχεια επιλέξτε τις 4 κορυφές και στο τέλος το αρχικό σημείο.


deiktis.png

11. Χρησιμοποιώντας το εργαλείο μετακίνησης, μετακινήστε το σημείο Α ή σημείο Β. Τι παρατηρείτε;

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΣΑΜΑΡΑ ΕΛΕΝΗ

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΚΛΑΔΟΥ ΠΕ03

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β? ΕΠΙΠΕΔΟΥ

ΚΣΕ 1Ο ΕΠΑΛ ΒΟΛΟΥ