Print bookPrint book

Πρόσβαση σε ιστοσελίδες

Σε αυτό το βιβλίο θα μελετηθεί ό,τι αφορά την πλοήγηση κάποιου χρήστη στον Ιστό

ιστοχώρος: Τηλεκπαίδευση
Μάθημα: Mozilla Firefox &Thunderbird
Book: Πρόσβαση σε ιστοσελίδες
Printed by: Επισκέπτης
Date: Δευτέρα, 22 Ιούλιος 2024, 3:06 μμ

Table of contents

Είσοδος σε ένα URL

Ο τρόπος με τον οποίο ένας χρήστης του Mozilla Firefox μπορεί να κάνει είσοδο σε ένα URL, αναλύθηκε στην προηγούμενη ενότητα και ιδιαίτερα στην υποενότητα «Εμφάνιση μιας ιστοσελίδας σε νέο παράθυρο».

Ενεργοποίηση ενός υπερσυνδέσμου / συνδέσμου εικόνας

    Ένας υπερσύνδεσμος αποτελεί παραπομπή σε μια άλλη ιστοσελίδα. Ο υπερσύνδεσμος είναι ενσωματωμένος με ένα εικονίδιο ή μια φράση. Όταν ο χρήστης επιλέγει έναν υπερσύνδεσμο, ο περιηγητής εμφανίζει τη σχετική ιστοσελίδα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει στο ίδιο παράθυρο ή σε καινούργιο.
Όταν οι υπερσύνδεσμοι είναι ενσωματωμένοι σε φράσεις, οι φράσεις συνήθως εμφανίζονται υπογραμμισμένες και σε μπλε φόντο.

Εμφάνιση του URL ενός υπερσυνδέσμου

Η επόμενη οθόνη εμφανίζει μια σειρά από υπερσυνδέσμους.


Οι υπογραμμισμένες επικεφαλίδες αντιπροσωπεύουν από έναν υπερσύνδεσμο.


Ενεργοποίηση υπερσυνδέσμου στο ήδη υπάρχον παράθυρο

Με αυτόν τον τρόπο θα εμφανιστεί ένα μενού περιεχομένου.


Εναλλαγή ανάμεσα σε ανοιχτές ιστοσελίδες

    Όταν ανοίγετε πολλές ιστοσελίδες σε καινούρια παράθυρα, κάποια στιγμή αυτά θα ομαδοποιηθούν στη γραμμή εργασιών και θα εμφανιστούν όλα μαζί σε ένα αναπτυσσόμενο μενού. Για να μεταβείτε από το ένα παράθυρο στο άλλο,


Πλοήγηση μπροστά και πίσω μεταξύ ιστοσελίδων στις οποίες είχε γίνει πρόσβαση προηγουμένως

    Ας υποθέσουμε ότι γίνεται λήψη των ακόλουθων ιστοσελίδων με την εξής σειρά: www.google.com, www.cnn.com και www.bbc.co.uk. Η www.bbc.co.uk είναι αυτή που θα εμφανίζεται στην οθόνη. Σε περίπτωση που ο χρήστης θελήσει να ξαναδεί κάποια από τις προηγούμενες, μπορεί να χρησιμοποιήσει τη γραμμή πλοήγησης.


    Ο χρήστης θα διαπιστώσει ότι οι ιστοσελίδες εμφανίζονται αμέσως. Αυτό γίνεται γιατί έχουν αποθηκευτεί στην προσωρινή μνήμη (cache) από το Mozilla Firefox. Αν οι ιστοσελίδες έχουν αλλάξει μορφή από την τελευταία επίσκεψη του χρήστη και πάλι θα εμφανιστούν στην παλιά τους μορφή. Συνήθως βέβαια, οι ιστοσελίδες δεν αλλάζουν τόσο γρήγορα μορφή ώστε να τεθεί τέτοιο ζήτημα. Ωστόσο, θα αποτελούσε ζήτημα και μάλιστα σοβαρό, αν η ιστοσελίδα περιέχει οικονομικά στοιχεία.

Συμπλήρωση μιας φόρμας ιστού και εισαγωγή πληροφοριών προκειμένου να επιτευχθεί μια συναλλαγή

Πολλές ιστοσελίδες περιλαμβάνουν κάποια συναλλαγή όπως για αγορά προϊόντων, εγγραφή σε ένα μάθημα ή δημιουργία ενός λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Κάποιες από αυτές τις συναλλαγές περιλαμβάνουν απλή φόρμα, σε σχέση με άλλες που περιλαμβάνουν αρκετές και που μπορεί να χρειάζονται και πληροφορίες πιστωτικής κάρτας ανάμεσα στα στοιχεία για τη συμπλήρωσή τους.

Η συμπλήρωση δεδομένων πιστωτικής κάρτας στο διαδίκτυο είναι ασφαλής μόνο αν η ιστοσελίδα είναι αξιόπιστη ή αν χρησιμοποιεί ασφαλή μέθοδο μεταφοράς πληροφοριών.
Το παρακάτω παράδειγμα υποδεικνύει πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένας ηλεκτρονικός λογαριασμός στο Lycos, που περιλαμβάνει και συμπλήρωση φόρμας στο παράθυρο πλοήγησης.



Πρόκειται για αρκετά μεγάλη φόρμα, οπότε θα χρειαστεί να γίνει κύλιση της σελίδας ώστε να συμπληρωθούν όλα τα στοιχεία.




Ο κωδικός πρόσβασης αποτρέπει την αυτόματη εγγραφή από υπολογιστές.

Παρόλο που η όλη διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά, δεν παύει να αποτελεί ένα συμβόλαιο μεταξύ του χρήστη και του Lycos. Η επιλογή του «Συμφωνώ» είναι τυπικό χαρακτηριστικό συναλλαγών που περιλαμβάνουν κάποιους όρους. Ο χρήστης θα πρέπει να την επιλέξει μόνο αν συμφωνεί με τους όρους.

Σε αυτό το στάδιο ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει έναν προσωπικό λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με βάση αυτή τη διαδικασία.

Εκτός από το Lycos, δωρεάν λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου διατίθενται και από το www.yahoo.com ή το www.hotmail.com, και από άλλους ιστοτόπους.