Print bookPrint book

Θεωρία στα Συστήματα Κ.Θ.

Σε αυτό το αρχείο παρουσιάζεται το θεωρητικό υπόβαθρο της 1ης Θεματικής ενότητας. Συγκεκριμένα ταξινομούνται τα συστήματα κεντρικής θέρμανσης και γίνεται μια πρώτη αναφορά στα χαρακτηριστικά της κάθε κατηγορίας.

ιστοχώρος: Τηλεκπαίδευση
Μάθημα: Κεντρικές Θερμάνσεις
Book: Θεωρία στα Συστήματα Κ.Θ.
Printed by: Επισκέπτης
Date: Δευτέρα, 22 Ιούλιος 2024, 7:15 μμ

Table of contents

Εισαγωγικά στοιχεία

 Η ποιο σημαντική συνθήκη άνεσης για την παραμονή και την δραστηριοποίηση ενός ανθρώπου σε έναν χώρο είναι η θερμοκρασία. Το χειμώνα σε ένα δωμάτιο κατοικίας η τιμή της θερμοκρασίας πρέπει να κυμαίνεται από 20-22 οC.  Εξαιτίας του γεγονότος ότι θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος το χειμώνα είναι πολύ μικρότερη από την επιθυμητή θα πρέπει χρησιμοποιώντας κάποια διάταξη να μεταφέρουμε θερμότητα στον χώρο δράσης μας. Οι διατάξεις αυτές καλούνται συστήματα θέρμανσης και ο ρόλος τους είναι να μετατρέπουν την ένεργεια από την είσοδο τους σε θερμική ενέργεια για να θερμάνουμε τους χώρους δράσης μας.

Ανάλογα με το που γίνεται η μετατροπή της ενέργειας εισόδου σε θερμική διακρίνουμε τις εξής κατηγορίες συστημάτων θέρμανσης.

Τοπική Θέρμανση: σε αυτή ανήκουν τα συστήματα θέρμανσης όπου η μετατροπή της ενέργειας εισόδου (ηλεκτρική,χημική) πραγματοποιείται εντός του χώρου που πρόκειται να αποδοθεί η παραγόμενη θερμική ενέργεια. (π.χ. τζάκι,σόμπα, θερμάστρες, ηλεκτρικό σώμα καλοριφέρ κτλ)

Κεντρική θέρμανση: σε αυτή ανήκουν τα συστήματα θέρμανσης όπου η μετατροπή της ενέργειας εισόδου (χημική) πραγματοποιείται σε χώρο με ειδικές προδιαγραφές (λεβητοστάσιο) εκτός του χώρου που πρόκειται να αποδοθεί η παραγόμενη θερμική ενέργεια (π.χ.καλοριφέρ).                Επίσης τα Συστήματα Κεντρικής Θέρμανσης  ευθύνονται για την θέρμανση ενός συγκεκριμένου κτηριακού συγκροτήματος και όχι μόνον για ένα συγκεκριμένο χώρο όπως τα συστήματα τοπικής θέρμανσης.

Τηλεθέρμανση: σε αυτή ανήκουν τα συστήματα θέρμανσης όπου η μετατροπή της ενέργειας εισόδου (χημική) πραγματοποιείται σε χώρο με ειδικές προδιαγραφές (λεβητοστάσιο ή μηχανοστάσιο) εκτός του χώρου που πρόκειται να αποδοθεί η παραγόμενη θερμική ενέργεια και ευθύνονται για την θέρμανση ολόκληρων αστικών περιοχών.    

                                                                                                                   

Πλεονεκτήματα -Μειονεκτήματα

Τα κύρια πλεονεκτήματα των Κεντρικών θερμάνσεων έναντι των τοποικών είναι:

1. Περιορίζεται ο αριθμός των εστιών και των καπνοδόχων τους και προκύπτουν οικονομικότερες κατασκευές.

2. Γίνεται μεγάλη οικονομία στην κατανάλωση του καυσίμου.

3. Επιβαρύνεται λιγότερο το περιβάλλον με καυσαέρια.

4. Η εγκατάσταση είναι ποιό καθαρή και εξυπηρετική για τους θερμαινόμενους χώρους (δεν υπάρχουν οσμές, καπνοί εντός του θερμαινόμενου χώρου)

Είναι προφανές ότι τα πλεονεκτήματα αυτά μεγιστοποιούνται στην περίπτωση της τηλεθέρμανσης ιδίως όταν εφαρμόζονται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την παραγωγή της θερμότητας.  

Γενική δομή ΚΘ

Είναι προφανές ότι για να λειτουργήσει ένα σύστημα Κεντρικής Θέρμανσης θα πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα παραγωγής της θερμότητας, ένα σύστημα μεταφοράς της θερμότητας στους χώρους όπου δραστηριοποιείται ο άνθρωπος και τέλος ένα σύστημα απόδοσης της θερμότητας.

ʼρα τα βασικά στοιχεία μιας εγκατάστασης Κεντρικής Θέρμανσης είναι:  

1.Η εστία παραγωγής της θερμότητας και η διάταξη μετάδοσης της στον φορέα θερμότητας (σύστημα παραγωγής)

2. Το δίκτυο κυκλοφορίας του φορέα (σύστημα μεταφοράς)

3. Τα μέσα απόδοσης της θερμότηατς από τον φορέα στους χώρους που πρόκειται να θερμανθούν. (σύστημα απόδοσης)