Print bookPrint book

Θεωρία καύσης

Στην θεωρία καύσης παρουσιάζεται το θεωρητικό υπόβαθρο της 2ης θεματικής ενότητας που αναφέρεται στην μελέτη της καύσης.

ιστοχώρος: Τηλεκπαίδευση
Μάθημα: Κεντρικές Θερμάνσεις
Book: Θεωρία καύσης
Printed by: Επισκέπτης
Date: Δευτέρα, 6 Μάιος 2024, 7:24 πμ

Table of contents

Γενικά για την καύση

         Τι είναι καύση;

Με τον όρο καύση εννοούμε την ένωση, κάτω από κατάλληλες συνθήκες, στοιχείων (κυρίως του άνθρακα  και του υδρογόνου Η2) που περιέχουν τα καύσιμα με το οξυγόνο Ο2 του ατμοσφαιρικού αέρα. Η αντίδραση αυτή είναι εξώθερμη, συνοδεύεται από δηλαδή από έκλυση ποσοτήτων θερμότητας.

   

           Καύση στερεών καυσίμων

Η Καύση στερεών καυσίμων αναφέρεται σε καύσιμα στερεής μορφής  (π.χ. ξύλα)Τέτοια καύσιμα αρχικά ήταν τα ξύλα (αγροτικές ή ημιαστικές περιοχές) και εν συνεχεία η βιομάζα η οποία θεωρείται σήμερα Α.Π.Ε. Η εκμετάλλευση της βιομάζας μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική λύση στην χρησιμοποίηση άλλων ρυπογόνων πρώτων υλών.

    Βιομάζα

Ως βιομάζα ορίζεται το σύνολο των γεωργικών, δασικών, ή ζωικών υπολειμμάτων, τα αστικά λύματα και τα στερεά απορρίμματα με τα παράγωγα τους

      Υγρά καύσιμα (πετρέλαιο)

Το πετρέλαιο είναι μίγμα υδρογονανθράκων  και άλλων οργανικών ενώσεων (C2C3C) και υδρογόνο (Η2) σε αναλογία  85% προς 15%.  Υπάρχουν μικρές ποσότητες άλλων στοιχείων όπως θείο (N).  Οι προδιαγραφές για καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος ορίζουν ποσοστό θείου ως 0,3%.

Καύση υδρογονανθράκων

      Τέλεια καύση

Στην Τέλεια καύση υπάρχει περίσσεια αέρα (Ο2) και καίγεται όλο το καύσιμο 

 Hψ +(χ+ Ψ/4) Ο2          

                                  χH2H

   Τα παράγωγα της καύσης που είναι το διοξείδιο του άνθρακα (H2Cχ+z/2+ Ψ/4) Ο2          

                          χCO+ (ψ/2)O  + CO2), το νερό (O), το άζωτο (Ν) και το μονοξείδιο του άνθρακα ( καυσίμου. Συμβολίζεται με  Η και μετριέται σε kgr  ή σε kgr

Ανώτερη θερμογόνος δύναμη: το ποσό θερμότητας που εκλύεται από την καύση  1 καυσίμου όταν οι παραγόμενοι υδρατμοί υγροποιηθούν.

Κατώτερη θερμογόνος δύναμη: το ποσό θερμότητας που εκλύεται από την καύση  1 καυσίμου όταν οι παραγόμενοι υδρατμοί δεν υγροποιηθούν.

 

Παράγωγα καύσης

Τα οργανικά καύσιμα παράγουν κατά την καύση τους ρύπους (καυσαέρια):

Οι ρύποι που παράγονται είναι:

CO2 στα καυσαέρια: 15,3% 

S του καυσίμου.

ΝΟχ ή οξείδια του αζώτου: είναι σοβαρές πηγές αστικής ρύπανσης που μπορεί να αντιμετωπιστεί με κατάλληλη προσαρμογή των συνθηκών καύσης.

ʼκαυστο πετρέλαιο: κακή, αντιοικονομική καύση με επικαθήσεις στον λέβητα που μειώνουν την απόδοση.

 

Επιπτώσεις στο περιβάλλον

Η έκλυση  είναι υπεύθυνη για την δημιουργία του φωτοχημικού νέφους.