Print bookPrint book

Η εταιρεία VTLS

Σε αυτό το book γίνεται μία σύντομη παρουσίαση της εταιρείας VTLS, η οποία έχει δημιουργήσει το Virtua ILS.
Επίσης, γίνεται μία αναφορά και στα υπόλοιπα προγράμματα της εταιρείας, βιβλιοθηκονομικά και αυτά.

ιστοχώρος: Τηλεκπαίδευση
Μάθημα: Virtua: Ένα Ολοκληρωμένο Πακέτο Αυτοματοποίησης Βιβλιοθηκών
Book: Η εταιρεία VTLS
Printed by: Επισκέπτης
Date: Παρασκευή, 10 Μάιος 2024, 6:12 μμ

Table of contents

VTLS

Η VTLS Inc.  (Visionary Technology in Library Solution) είναι μία αμερικάνικη εταιρεία, που κατασκευάζει προγράμματα για την αυτοματοποίηση των βιβλιοθηκών. Το προσωπικό της εταιρείας αποτελείται από πληροφορικούς και βιβλιοθηκονόμους. Η εταιρεία ξεκίνησε τη δραστηριότητά της πριν από 25 περίπου χρόνια. Τα προγράμματά της χρησιμοποιούνται σε περισσότερες από 900 βιβλιοθήκες σε 32 χώρες. Η VTLS είναι μία από τις λίγες εταιρείες, στη βιομηχανία των βιβλιοθηκών, με πιστοποιητικό ποιότητας ISO 9001:2000.



Virtua ILS

Το Virtua ILS (Intergated Library System) είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα αυτοματοποίησης βιβλιοθηκών. Το σύστημα αυτό είναι σχεδιασμένο πάνω σε ένα ευέλικτο λειτουργικό, το οποίο επιτρέπει σε κάθε βιβλιοθήκη να το χρησιμοποιήσει ανάλογα με τις ανάγκες της. Είναι κατασκευασμένο, δηλαδή, έτσι ώστε να είναι εύκολο και ευέλικτο στη χρήση, προκειμένου κάθε βιβλιοθήκη να μπορεί να το προσαρμόσει στις ανάγκες του προσωπικού της και των χρηστών της, κάνοντας χρήση διαφόρων κανόνων και παραμέτρων. Εύκολο στη χρήση και στην εκμάθηση το Virtua ILS προσφέρει ολοκληρωμένες λειτουργίες και ευκολία στη μετάβαση ανάμεσα στα υποσυστήματά του, όπως η πρόσκτηση, η καταλογογράφηση, τα περιοδικά, η κυκλοφορία του υλικού και τα στατιστικά στοιχεία.

Vectors

Με το Vectors οι βιβλιοθήκες δεν περιορίζονται στο να έχουν ένα συγκριμένο interface. Όλη η όψη του λογισμικού μπορεί να αλλάζει, έτσι ώστε να αντικατοπτρίζει τη συλλογή και την εικόνα της βιβλιοθήκης. Το Vectors επιτρέπει, επίσης, στους χρήστες της βιβλιοθήκης να βλέπουν τον on-line κατάλογο με το interface που οι ίδιοι προτιμούν. Έτσι, προχωρημένοι χρήστες ή ερευνητές μπορούν να επιλέξουν ένα σύνθετο interface, ενώ καινούριοι χρήστες ή παιδιά να επιλέξουν κάτι πιο απλό. Η βιβλιοθήκη με το Vectors σχεδιάζει τα διάφορα προφίλ και αφήνει τον κάθε χρήστη να επιλέξει αυτό που του ταιριάζει καλύτερα.

Verify

Με το Verify η βιβλιοθήκη μπορεί να οργανώσει και να βάλει τάξη σε όλες τις ηλεκτρονικές πηγές της, ώστε να μπορεί εύκολα και να τις διαχειρίζεται. Το πρόγραμμα αυτό είναι πολύ ευέλικτο και αποτελεσματικό για την εκπλήρωση όλων των απαιτήσεων που μπορεί μια βιβλιοθήκη να έχει σχετικά με τις ηλεκτρονικές πηγές της. Το Verify προσφέρει λειτουργίες ώστε να εξυπηρετούνται όλα τα στάδια εργασίας και αδειοδότησης όλων των ηλεκτρονικών πηγών, τα trials, την επιλογή των πηγών, την παραγγελία τους, την αγορά τους, την εγκατάστασή τους, την έγκριση των αδειών τους, την εκπαίδευση των χρηστών και την πρόσβαση του κοινού σε αυτές.

Vital

Οι πληροφορίες πλέον δεν είναι μόνο "λέξεις", αλλά και φωτογραφίες, σλάιτς, χάρτες, πόστερ, βίντεο, ήχοι, ταινίες κ.α. Ενσωματώνοντας αυτά τα διαφορετικά υλικά μέσα στη ψηφιακή συλλογή της βιβλιοθήκης, προσφέρετε στους χρήστες της βιβλιοθήκης σας, μία νέα και πλούσια πηγή πληροφοριών.

Το Vital παρέχει καθιερώσεις για όλων των ειδών τα υλικά, έτσι ώστε να διευρύνει την πρόσβαση των χρηστών σε σημαντικές πηγές. Οι πηγές αυτές παλιότερα μπορούσαν να είναι διαθέσιμες μόνο από μία τοποθεσία και σε ένα επιλεγμένο αριθμό χρηστών. Εξαλείφοντας αυτούς τους παραδιοσιακούς περιορισμούς το Vital προσφέρει ίση πρόσβαση σε όλους, από τους επαγγελματίες ερευνητές, μέχρι τους χρήστες που μπαίνουν για ψυχαγωγία.

Συγκεκριμένα, με τη χρήση του Vital:

Το FedoraTM  είναι ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα και παρέχει όλες τις δυνατότητες που απαιτούνται (αποθήκευση, ευρετηρίαση, καταλογογράφηση, έρευνα και ανάκληση) για να διαχειρίζεται κανείς μεγάλα ψηφιακά κείμενα και εικόνες με πλούσιο περιεχόμενο.

Vortex

Ο κατάλογος κάθε βιβλιοθήκης είναι ουσιαστικά metadata (μεταδεδομένα) πλούσια σε βιβλιογραφικά δεδομένα και καθιερώσεις. Το Vortex είναι ένα απλό, ωστόσο σημαντικό εργαλείο, το οποίο δίνει πρόσβαση σε αυτές τις πηγές δημιουργώντας νέα κανάλια, μέσα από τα οποία μπορούν  να διοχετευθούν αυτές οι πληροφορίες.

Δίνοντας τη δυνατότητα στις υπάρχουσες βάσεις δεδομένων κάθε βιβλιοθήκης να εναρμονιστούν με τα Ανοιχτά Αρχεία Πρωτοκόλου της Πρωτοβουλίας για τη Συγκέντρωση των Μεταδεδομένων (Open Archives Initiative's Protocol for Metadata Harvesting / OAI-PMH), το Votrex συγκεντρώνει τα αρχεία των βιβλιοθηκών καθιστώντας τα προσβάσιμα σε έναν απεριόριστο αριθμό χρηστών.

V-Commerce

Το V-Commerce είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσφέρει μία βιβλιοθήκη νέες και βελτιωμένες υπηρεσίες και παράλληλα να έχει και εισοδήματα. Το πρόγραμμα αυτό παρέχει την ευκολία της on-line αγοράς υλικών της βιβλιοθήκης και μία πληθώρα άλλων υπηρεσιών που μπορούν να παρέχονται στους χρήστες έναντι αμοιβής.

Πολύ συχνά οι στόχοι της βιβλιοθήκης περιορίζονται από τις οικονομικές της δυνατότητες. Το V-Commerce είναι ένα ευέλικτο εργαλείο ηλεκτρονικού εμπορίου που έρχεται να δώσει λύσεις στο πρόβλημα αυτό.

Συγκεκριμένα με το πρόγραμμα αυτό η βιβλιοθήκη μπορεί να πουλήσει πηγές που της περισσεύουνε, εσωτερικές δημοσιεύσεις, τοπικού ενδιαφέροντος βιβλία, φωτογραφίες ή άλλες εικόνες και υλικό. Μπορεί ακόμα να ζητήσει την πληρωμή προστίμων και αμοιβών για τη χρήση συγκεκριμένων πηγών, να χρεώσει την εκτύπωση ηλεκτρονικών βιβλίων ή άρθρων ηλεκτρονικών περιοδικών και εικόνων. Με τη χρήση του V-Commerce όλες οι μισθωμένες υπηρεσίες της βιβλιοθήκης μπορούν να πληρωθούν on-line μέσω πιστωτικών καρτών.

Digital Imaging

Οι υπηρεσίες της VTLS "Digital Imaging" αποτελούν μία ποιοτική λύση στην συντήρηση και ψηφιοποίηση σημαντικών συλλογών. Χρησιμοποιώντας αυτές τις υπηρεσίες Ψηφιακής Απεικόνισης μπορούν να σκαναριστούν σχεδόν τα πάντα, φωτογραφίες, σλάιτς, διαφάνιες, αρνητικά, μικροφίλμ, σπάνια βιβλία, αντικείμενα, γυάλινα αντικείμενα, χάρτες, εφημερίδες, πόστερ, χειρόγραφα, κάρτες δελτιοκαταλόγου, κάρτες, βιβλία, περιοδικά, φυλλάδια κ.α., ώστε να ενταχθούν κι αυτά στη ψηφιακή συλλογή της βιβλιοθήκης.