Print bookPrint book

Καταλογογράφηση

Εδώ παρουσιάζονται ορισμένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία της Καταλογογράφησης του Virtua ILS.

ιστοχώρος: Τηλεκπαίδευση
Μάθημα: Virtua: Ένα Ολοκληρωμένο Πακέτο Αυτοματοποίησης Βιβλιοθηκών
Book: Καταλογογράφηση
Printed by: Επισκέπτης
Date: Σάββατο, 11 Μάιος 2024, 9:30 πμ

Table of contents

Καταλογογράφηση (Cataloging)

Με το υποσύστημα της Καταλογογράφησης μπορούμε να δημιουργήσουμε και να επεξεργαστούμε αναγραφές. Μπορούμε ακόμα να εισάγουμε έτοιμες αναγραφές που έχουμε αγοράσει, π.χ. από την OCLC ή και να εξάγουμε κάποιες αναγραφές με την κλασσική φόρμα της VTLS ώστε να τις αντιγράψουμε, είτε στη Βάση Δεδομένων της βιβλιοθήκης μας, είτε σε άλλες πλατφόρμες.

Με το Cataloging Subsystem μπορούν να γίνουν όλες οι βιβλιοθηκονομικές εργασίες. Το υποσύστημα αυτό λειτουργεί με τις αντίστοιχες φόρμες του MARC για κάθε εργασία.

Επειδή η Καταλογογράφηση είναι μία σύνθετη διαδικασία, η οποία γίνεται βάσει συγκεκριμένων προτύπων. Αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχει βοήθεια για κάθε tag, δείκτη, υποπεδίο ή οποιαδήποτε άλλη επιλογή, την οποία εύκολα ανακαλούμε είτε με F1, είτε με δεξί "κλικ" εμφανίζοντας το "What's this?"

Στα κεφάλαια που ακολουθούν γίνεται μία περιγραφή τριών σημαντικών εργαλείων αυτού του Subsustem, το Circ-on-the-fly, το MARC Label Editor και το MARC Labels.

Circ - on the - fly

Η φόρμα αυτή όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα, είναι μία φόρμα για την εισαγωγή στοιχείων και τη δημιουργία αναγραφών για διάφορα τεκμήρια.

Circ - on the - fly

Ουσιαστικά η φόρμα αυτή αποτελεί μία συνοπτική μορφή της MARC Editor (που θα δούμε αναλυτικά παρακάτω, αλλά και στο Lesson που ακολουθεί) και περιέχει μόνο τα πολύ βασικά πεδία.

Το εργαλείο αυτό μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο σε μία βιβλιοθήκη εάν υπάρχει πίεση χρόνου για την εισαγωγή στη Βάση Δεδομένων ενός μεγάλου όγκου τεκμηρίων. Με τη συμπλήρωση αυτής της σύντομης φόρμας, το υλικό θα περαστεί πιο γρήγορα, ώστε να μπορεί να δανείζεται και να εξυπηρετεί τους χρήστες, ενώ τα υπόλοιπα πεδία μπορούν να συμπληρωθούν κι αργότερα.

MARC Label Editor

Η εισαγωγή στοιχείων και η δημιουργία αναγραφών των τεκμηρίων γίνεται με τη χρήση της φόρμας MARC Editor. Στα υποκεφάλαια που ακολουθούν παρουσιάζονται η φόρμα MARC Editor και το εργαλείο MARC Label Editor.

MARC Editor

Η εικόνα που ακολουθεί είναι η MARC Editor φόρμα της βιβλιοθήκης του Τ.Ε.Ι.Θ. για την εισαγωγή βιβλίων - μονογραφιών.

MARC Editor

Παρατηρούμε ότι στη φόρμα αυτή υπάρχουν συγκεκριμένοι κωδικοί πεδίων (tags), δεν υπάρχει π.χ. το 110 (κύρια αναγραφή για συλλογικά όργανα) ενώ παράλληλα ορισμένοι δείκτες, πεδία και υποπεδία είναι ήδη συμπληρωμένα, όπως το 003 και το 040.

Σε άλλες βιβλιοθήκες, η ίδια φόρμα μπορεί να είναι διαφορετικά διαμορφωμένη, με άλλα tags, άλλα πεδία και υποπεδία.

Αυτό συμβαίνει γιατί το Virtua ILS δίνει τη δυνατότητα σε κάθε βιβλιοθήκη να διαμορφώνει τη φόρμα MARC Editor σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες της και να ορίζει μέσω του εργαλείου MARC Label Editor τα πεδία που συνήθως χρησιμοποιεί, να εμφανίζονται εξ αρχής στη MARC Editor.

Φυσικά η MARC Editor όχι μόνο μπορεί να διαμορφωθεί εκ νέου μέσω του Label Editor, αλλά και ανά πάσα στιγμή μπορούν να προστεθούν κελιά για νέα πεδία και καινούρια tags ή να διαγραφούν πεδία που δεν χρησιμοποιήθηκαν.

Label Editor

Στην εικόνα που ακολουθεί εμφανίζεται η φόρμα MARC Label Editor. Με τη φόρμα αυτή μπορούμε να διαμορώσουμε τη φόρμα MARC Editor ορίζοντας τα tags, τους δείκτες και τα υποπεδία που θέλουμε να εμφανίζονται κάθε φορά όταν ξεκινάμε μια καινούρια εγγραφή.

Για να εμφανίσουμε αυτή τη φόρμα πάμε από το menu Options -> Label Editor.

MARC Label Editor

Στη φόρμα αυτή πρώτα επιλέγουμε το MARC με το οποίο θέλουμε να δουλέψουμε, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, το Virtua υποστηρίζει όλες τις φόρμες MARC, βιβλιογραφική, καθιερώσεων, για χρήστες, για αγοραστές κ.α.

Όταν επιλέξουμε το είδος του MARC που θέλουμε να διαμορφώσουμε, εμφανίζονται στο πλαίσιο Label list όλοι οι τίτλοι των πεδίων που υπάρχουν και επιλέγουμε αυτή που μας ενδιαφέρει.

Στα πλαίσια που βρίσκονται δεξιά, υπάρχει ο κωδικός του πεδίου, το tag, καθώς και ο χαρακτήρας του υποπεδίου, ενώ από κάτω βρίσκονται και τα στοιχεία των δεικτών.

Έτσι, επιλέγοντας τα πεδία, τους δείκτες και τα υποπεδία διαμορφώνουμε τη MARC Editor, ώστε να μη χρειάζεται να χάνουμε χρόνο πληκτρολογώντας συνέχεια τα ίδια και τα ίδια στοιχεία.

MARC Labels

Ένα άλλο, επίσης πολύ χρήσιμο εργαλείο, ιδιαίτερα για βιβλιοθηκονόμους που δεν είναι εξοικειωμένοι με το MARC, είναι το MARC Labels.

Επιλέγοντας το εργαλείο αυτό από το menu Options -> Use Marc Labels - > OK, εμφανίζεται η φόρμα MARC Editor (που είδαμε στο προηγούενο κεφάλαιο) ως εξής:

MARC Labels

Όπως φαίνεται και στην εικόνα τα tags και τα υποπεδία δεν εμφανίζονται πλέον με τους κωδικούς τους, αλλά περιγραφικά. Έτσι, αντί για τη μορφή που βλέπαμε προηγουμένως στο MARC Editor:

 245     1 _      $a  :$b  /$c  (για την περιοχή Τίτλου και Μνείας Ευθύνης)

βλέπουμε αναλυτικά τα στοιχεία, συγκεκριμένα:

Title - Title 

          => Περιοχή Τίτλου και Μνείας Ευθύνης - Τίτλος

[1 _  για τους δείκτες]

Title - Remainder of title 

          => Τίτλος : Υπότιτλος

Title - Remainder of title page trancription/statement of responsibility 

          => Τίτλος : Υπότιτλος / Μνεία Ευθύνης

κ.ο.κ