Print bookPrint book

Αρχική οθόνη εφαρμογής

Αυτό το Book αναφέρεται στην αρχική εμφάνιση της εφαρμογής και αναλύονται οι γραμμές τίτλου και menu.

ιστοχώρος: Τηλεκπαίδευση
Μάθημα: Υπολογιστικό Φύλλο
Book: Αρχική οθόνη εφαρμογής
Printed by: Επισκέπτης
Date: Δευτέρα, 22 Ιούλιος 2024, 10:18 μμ

Table of contents

Αρχική οθόνη

Αφού πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση του OpenOffice 1.1.4 στον προσωπικό σας υπολογιστή και επιλέξετε την εφαρμογή του Υπολογιστικού Φύλλου (έναρξη - όλα τα προγράμματα - OpenOffice.org 1.1.4 - Υπολογιστικό φύλλο), η εικόνα που θα εμφανιστεί στην οθόνη σας είναι η εξής:



Το βασικό χαρακτηριστικό του Calc είναι ότι το κύριο μέρος της οθόνης καταλαμβάνεται από το φύλλο εργασίας. Αυτό είναι χωρισμένο σε κελιά, στα οποία καταγράφετε τα δεδομένα (κείμενο, αριθμούς ή τύπους). Κάθε κελί έχει συγκεκριμένη θέση, η οποία ορίζεται από τον αριθμό της γραμμής (1,2,3...) και το γράμμα της στήλης (A,B,C...) μέσα στην οποία βρίσκεται (π.χ. Α1, C4, B2 κλπ). Το κελί το οποίο είναι ενεργό είναι εκείνο στο οποίο μπορείτε να εισάγετε τα δεδομένα και ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα γιατί περιέχεται σε ένα μαύρο πλαίσιο. Αυτό το κελί βρίσκεται σε κατάσταση επεξεργασίας και μπορείτε να πραγματοποιήσετε όποιες αλλαγές επιθυμείτε.

Μετακίνηση - Eπιλογή κελιών με τη χρήση πληκτρολογίου

Μπορείτε να μετακινηθείτε εύκολα μέσα στο έγγραφο στο οποίο εργάζεστε με τη χρήση του πληκτρολογίου. Συγκεκριμένα:

Επιλέξτε

Μεταβείτε

Τα βέλη του πληκτρολογίουΣτο διπλανό κελί από αυτό που εργάζεστε (πάνω, κάτω, δεξιά και αριστερά)
TabΣτο διπλανό κελί, προς τα δεξιά, σε επιλεγμένη περιοχή
EnterΣτο διπλανό κελί, προς τα αριστερά, σε επιλεγμένη περιοχή
Shift + EnterΣτο διπλανό κελί, προς τα πάνω, σε επιλεγμένη περιοχή
HomeΣτην πρώτη στήλη της τρέχουσας γραμμής
Ctrl + HomeΚελί Α1

Εάν έχετε καταχωρίσει μεγάλο αριθμό δεδομένων και επιθυμείτε η μετακίνησή σας να πραγματοποιείται ανά οθόνη και όχι ανά κελί, τότε επιλέξτε τις εξής εντολές:

Επιλέξτε

Μεταβείτε

Page UpΜία οθόνη προς τα πάνω
Page DownΜία οθόνη προς τα κάτω
Alt + Page UpΜία οθόνη προς τα αριστερά
Alt + Page DownΜία οθόνη προς τα δεξιά

Η μέθοδος που θα χρησιμοποιείτε για την μετακίνησή σας μέσα σε ένα Υπολογιστικό Φύλλο, εξαρτάται από την εξοικείωσή σας με την εφαρμογή.

Όπως έχει προαναφερθεί, το επιλεγμένο κελί, στο οποίο μπορείτε να εργαστείτε, εμφανίζεται με ένα μαύρο πλαίσιο γύρω του. Εάν επιθυμείτε να επιλέξετε μία σειρά από κελιά με το πληκτρολόγιο, κρατήστε πατημένο το Shift και επεκτείνετε την επιλογή σας με τα βελάκια προς την κατεύθυνση που θέλετε.

Μετακίνηση - Επιλογή κελιών και φύλλων εργασίας με τη χρήση ποντικιού

Για γρήγορη μετακίνηση μέσα στο φύλλο εργασίας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις γραμμές κύλισης ή τα βελάκια που βρίσκονται δίπλα τους. Πιο αναλυτικά, επιλέξτε και σύρετε τη γραμμή κύλισης Γραμμή κύλισης  που βρίσκεται κάτω από το Φύλλο στο οποίο εργάζεστε, για να κινηθείτε δεξιά ή αριστερά σε πληθώρα στηλών και την γραμμή κύλισης Γραμμή κύλισης για να μεταβείτε πάνω ή κάτω μέσα σε πληθώρα γραμμών.

Μπορείτε επίσης να κάνετε κλικ με το ποντίκι σας πάνω στα βελάκια Βέλος κύλισης Βέλος κύλισης για να μετακινηθείτε μία στήλη δεξιά/αριστερά ή στα βελάκια Βέλος κύλισης Βέλος κύλισης για να μεταβείτε μία γραμμή πάνω/κάτω.

Για να επιλέξετε συνεχόμενα κελιά μέσα στο έγγραφό σας με τη χρήση του ποντικιού, απλά κάνετε κλικ πάνω στο πρώτο κελί που θα επιλεγεί και κρατώντας το πατημένο σύρετε την επιλογή σας ως το σημείο που επιθυμείτε.

Μπορείτε να επιλέξετε απομακρυσμένα κελιά με το συνδυασμό χρήσης πληκτρολογίου και ποντικιού. Εάν θέλετε να επιλέξετε μία ομάδα από συνεχόμενα κελιά, κρατήστε πατημένο το πλήκτρο Shift στο πρώτο κελί που θέλετε να επιλεγεί και κάνετε κλικ στο τελευταίο. Εάν επιθυμείτε να επιλέξετε απομακρυσμένα κελιά, κάνετε κλικ σε όποιο κελί θέλετε να επιλέξετε, κρατώντας πατημένο το Ctrl1. 

Η εφαρμογή των Υπολογιστικών Φύλλων, έχει ως προεπιλογή την εμφάνιση τριών φύλλων εργασίας, μέσα στα οποία μπορείτε να εργαστείτε, με ονομασία: Φύλλο1, Φύλλο2 και Φύλλο3 Μετακίνηση μέσα σε φύλλα εργασίας. Μπορείτε να μετακινηθείτε εύκολα σε αυτά, κάνοντας κλικ με το ποντίκι σας στο όνομα του φύλλου που προορίζεστε να μεταβείτε, ή χρησιμοποιώντας τα βελάκια που βρίσκονται αριστερά τους. Επιλέγοντας το πρώτο βέλος πηγαίνετε στο πρώτο φύλλο του αρχείου, με το δεύτερο πηγαίνετε στο αμέσως προηγούμενο από αυτό στο οποίο βρίσκεστε, με το τρίτο μεταβαίνετε στο αμέσως επόμενο και με το τελευταίο βελάκι πηγαίνετε στο τελευταίο φύλλο του αρχείου σας.

Τα φύλλα αυτά μπορείτε να τα επεξεργαστείτε σύμφωνα με τις ανάγκες της δουλειάς σας. Για παράδειγμα μπορείτε να τα μετονομάσετε σύμφωνα με το περιεχόμενό τους ή μπορείτε να εισάγετε ένα νέο φύλλο στη θέση που εσείς επιθυμείτε. Μπορείτε επίσης να διαγράψετε κάποιο που δεν σας χρειάζεται και να μετακινήσετε ή να αντιγράψετε κάποιο άλλο σε νέα θέση. Όλα αυτά πραγματοποιούνται εύκολα κάνοντας δεξί κλικ πάνω στο φύλλο που θέλετε να δεχθεί τις αλλαγές.

Επεξεργασία φύλλων εργασίας


1 Για να πραγματοποιήσετε αυτή τη δυνατότητα, πρέπει η πρώτη επιλογή που θα κάνετε να περιέχει τουλάχιστον δύο κελιά μαζί. Στη συνέχεια έχοντας κρατημένο το Ctrl, μπορείτε να επιλέξετε απομονωμένα κελιά.


Τροποποίηση μεγέθους σε στήλες και γραμμές

Την εισαγωγή δεδομένων μπορείτε να την πραγματοποιήσετε είτε επιλέγοντας το κελί στο οποίο θέλετε να κάνετε τις αλλαγές και στη συνέχεια να πληκτρολογήσετε τα δεδομένα στη γραμμή εισαγωγής, η οποία βρίσκεται ακριβώς πάνω από την ονομασία των στηλών του εγγράφου Γραμμή εισαγωγής, είτε γράφοντας τα απευθείας μέσα στο κελί που θέλετε1. Οι αλλαγές που πραγματοποιείτε εμφανίζονται ταυτόχρονα στα δύο σημεία που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Εάν τα δεδομένα που εισάγετε καταλαμβάνουν μεγαλύτερο χώρο από αυτό που είναι προκαθορισμένο για πλάτος ή ύψος του κελιού, τότε μπορείτε να μορφοποιήσετε το μέγεθος των στηλών αλλά και των γραμμών του εγγράφου πάνω στο οποίο εργάζεστε.
Αυτό μπορείτε να το καθορίσετε με δύο τρόπους:
1. Πηγαίνοντας το δείκτη στο διαχωριστικό μεταξύ της επικεφαλίδας της στήλης ή της γραμμής που θέλετε να μορφοποιήσετε, αυτός αλλάζει αυτόματα σε διπλό βέλος. Κάντε κλικ και σύρετε τον μέχρι το σημείο που εσείς επιθυμείτε να γίνει η αλλαγή του μεγέθους.
2. Κάνοντας δεξί κλικ πάνω στη επικεφαλίδα της στήλης ή της γραμμής που θέλετε, μπορείτε να επιλέξετε "Πλάτος στήλης" ή "Ύψος γραμμής" αντίστοιχα και να ορίσετε εσείς το μέγεθος στο παράθυρο διαλόγου που εμφανίζεται2:

Ύψος γραμμής Πλάτος στήλης



1 Εάν έχετε ήδη εισάγει δεδομένα σε ένα κελί και θέλετε να συμπληρώσετε νέα στοιχεία, πρέπει να προσέχετε γιατί αν επιλέξετε απλά το κελί και προσπαθήσετε κατευθείαν να γράψετε, τότε θα σβηστεί αυτόματα το περιεχόμενο που υπήρχε μέσα και θα καταχωρηθούν τα νέα δεδομένα που εισάγετε. Για να αποφύγετε αυτό το αποτέλεσμα, πρέπει να ενεργοποιήσετε τον κέρσορα μέσα στο κελί κάνοντας διπλό κλικ πάνω του.
2 Σε αυτή τη περίπτωση μπορείτε να αλλάξετε ταυτόχρονα το πλάτος ή το ύψος πολλών στηλών ή γραμμών αντίστοιχα. Για να το πραγματοποιήσετε αυτό τότε επιλέξτε πρώτα τις επικεφαλίδες των στηλών ή των γραμμών που θέλετε να δεχθούν τις αλλαγές και μετά κάνετε δεξί κλικ επάνω τους, ακολουθώντας στη συνέχεια τα βήματα που περιγράφονται πιο πάνω.