Κλιματικὴ ἀλλαγή;

Μιὰ “αἱρετικὴ” ἄποψη γιὰ τὴν κλιματικὴ ἀλλαγή

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κλιματικὴ ἀλλαγή;

Ἡ κατάσταση ποὺ ζοῦμε σήμερα…

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ἡ κατάσταση ποὺ ζοῦμε σήμερα…

Οἱ νέοι καὶ οἱ ἐθισμοί – Σέκτες καὶ ἐθιστικὲς συμπεριφορές 4

 

Βοήθεια – αυτοπροστασία

Σε παγκόσμια κλίμακα, γονείς και οικογένειες – θύματα έχουν οργανωθεί σε ομάδες πρωτοβουλίας και αυτοβοήθειας με αξιόλογη δραστηριότητα. Για το σκοπό αυτό, ήδη, από τη δεκαετία του ’70 συστήθηκε και στη χώρα μας η Πανελλήνια ‘Ενωση Γονέων για την Προστασία της Οικογένειας και του Ατόμου ή Π. Ε. Γ., που έχει σαν στόχους:
α) Την ενημέρωση του κοινού και των αρμοδίων φορέων,
β) την προσφορά βοήθειας σε άτομα και οικογένειες,
γ) την προσφορά των εναλλακτικών λύσεων της δικής μας παράδοσης και
δ) τη διεθνή συνεργασία, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Πρωτοβουλίας Γονέων, για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων.
Πιστεύουμε πως όποιος έχει ορθή πνευματική θεμελίωση, όποιος δεν έχει υπαρξιακά κενά, δεν κινδυνεύει τόσο από τέτοιες ομάδες.
Τέλος, πιστεύουμε ακόμη πως η καλλίτερη μέθοδος για ουσιαστική βοήθεια είναι η οικοδομή στη δική μας πίστη και παράδοση.

  Συνέχεια

Κατηγορίες: Project | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οἱ νέοι καὶ οἱ ἐθισμοί – Σέκτες καὶ ἐθιστικὲς συμπεριφορές 4

Οἱ νέοι καὶ οἱ ἐθισμοὶ ἀπὸ ἐπιστημονικῆς ἀπόψεως 4

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

Κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της εργασίας συντάχθηκε ερωτηματολόγιο και διανεμήθηκε σε μαθητές του σχολείου μας, άλλων σχολείων και σε ενήλικες, ώστε να αποτυπωθούν οι απόψεις τους για το θέμα των εθισμών. Το ερωτηματολόγιο παρατίθεται στο παράρτημα της εργασίας. Συνολικά συγκεντρώθηκαν απαντημένα 95 ερωτηματολόγια, που αποτελούν και το ερευνητικό δείγμα.

Η στατιστική επεξεργασία τους έγινε σε σχέση με το φύλο, την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, την κατεύθυνση σπουδών και αναλύθηκαν σχετικά ερωτήματα.

Η στατιστική ανάλυση αποτυπώνεται παρακάτω σε μορφή πιτών για εξαγωγή συμπερασμάτων.

Συνέχεια

Κατηγορίες: Project | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οἱ νέοι καὶ οἱ ἐθισμοὶ ἀπὸ ἐπιστημονικῆς ἀπόψεως 4

Οἱ νέοι καὶ οἱ ἐθισμοί – Σέκτες καὶ ἐθιστικὲς συμπεριφορές 3

Χώρος προσηλυτισμού

Ο προσηλυτισμός του θύματος μπορεί να γίνει οπουδήποτε: Στο δρόμο, στη βιβλιοθήκη, στο ταχυδρομείο. Στη στρατιωτική μονάδα, στο γραφείο σας, στο σπίτι σας. Στα Γυμνάσια και Λύκεια. Σε εκδηλώσεις για αστέγους, πτωχούς, αναξιοπαθούντες, καταπολέμησης ναρκωτικών, προστασίας του περιβάλλοντος, φεστιβάλ ειρήνης. Σε θεραπευτήρια και νοσοκομεία. Σε γυμναστήρια και ινστιτούτα. Σε φροντιστήρια και σπουδαστικές ενώσεις, έξω από αμφιθέατρα, σε φοιτητικές οργανώσεις κι όπου συγκεντρώνονται πολλοί νέοι. Σε συνέδρια, σεμινάρια αυτοβελτίωσης, εκπαιδευτικές συνεδριάσεις. Από αφίσες στο δρόμο αλλά και στις βιτρίνες σοβαρών καταστημάτων. Σε πάρτι, εστιατόρια, κέντρα διασκεδάσεως, γήπεδα, συναυλίες, ντισκοτέκ. Στη εργασία σας. Ακόμη και στις Δημόσιες Υπηρεσίες (Υπουργεία, Οργανισμούς) όπου στρατευμένα μέλη δρουν συστηματικά. Στους πολιτιστικούς φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και μέσα στα Σχολεία. Οι λατρείες έχουν εισβάλλει και στο χώρο της εκπαίδευσης. Ίδρυσαν Νηπιαγωγεία και Παιδικούς Σταθμούς. Σε δημόσια σχολεία υπηρετούν εκπαιδευτικοί που είναι οπαδοί “λατρειών”. (Ο “Όμιλος Μελετών”, του Νίκου Καζάνα, το “Καφέ Σχολείο”, του Κώστα Φωτεινού, η Αρμονική Ζωή, του Μπομπ Νάτζεμη είναι κάποιες από τις οργανώσεις αυτού του προσανατολισμού).

Συνέχεια

Κατηγορίες: Project | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οἱ νέοι καὶ οἱ ἐθισμοί – Σέκτες καὶ ἐθιστικὲς συμπεριφορές 3

Οἱ νέοι καὶ οἱ ἐθισμοὶ ἀπὸ ἐπιστημονικῆς ἀπόψεως 3

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

 

3.1 Οικογένεια

Είναι πολλά τα σημάδια που μπορεί να δείχνουν ότι ένας έφηβος κάνει χρήση ουσιών, όπως αλλαγές στην εμφάνιση, μεταπτώσεις στη διάθεση, συχνές απουσίες από το σχολείο κ.ά. Στην πραγματικότητα τα όρια ανάμεσα στη φυσιολογική εφηβική συμπεριφορά και στη συμπεριφορά που συνδέεται με τη χρήση ουσιών είναι αρκετές φορές δυσδιάκριτα. Για αυτό μη βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα. Ο ρόλος της οικογένειας στο στάδιο αυτό είναι πολύ σημαντικός. Οι γονείς πρέπει να είναι κοντά στα παιδιά τους διακριτικά, παρατηρώντας και εποπτεύοντάς τα. Να είναι διαθέσιμοι για συζήτηση και παροχή βοήθειας στα προβλήματα που τους απασχολούν.

Αν, ωστόσο, υποψιάζονται ή ξέρουν ότι το παιδί τους κάνει χρήση ουσιών (αλκοόλ, ναρκωτικά), είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνοι και να ζητήσουν βοήθεια εγκαίρως.  Ο πανικός, οι ενοχές, η «αστυνόμευση», η απόκρυψη του προβλήματος από τον άλλο γονιό ή τάση να το αγνοήσουν δεν μπορούν να βοηθήσουν ούτε την οικογένεια ούτε το παιδί.

Συνέχεια

Κατηγορίες: Project | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οἱ νέοι καὶ οἱ ἐθισμοὶ ἀπὸ ἐπιστημονικῆς ἀπόψεως 3

Οἱ νέοι καὶ οἱ ἐθισμοί – Σέκτες καὶ ἐθιστικὲς συμπεριφορές 2

Μέθοδοι προσηλυτισμού

Κατά κανόνα, οι λατρείες αποκρύπτουν τους αληθινούς στόχους τους. Μιλάνε με ανακρίβεια και παραπλανητικά για τον εαυτό τους. Αποκρύπτουν το αληθινό τους κέντρο, που μπορεί να είναι γκουρουϊστικό ή κάποιο κέντρο ενός αυτοαποκαλούμενου “μεσσία” ή “αβατάρ”. Παρουσιάζονται με προσωπείο χριστιανικό, φιλοσοφικό, ψυχολογικό ή με χίλιους δύο άλλους τρόπους (πολεμικές τέχνες, φεστιβάλ αθλητισμού, χορός, μουσική, ειρηνιστικά κινήματα, οικολογικά, υγιεινιστικά, μονάδες εναλλακτικής ιατρικής, θεραπευτικές κοινότητες αποτοξίνωσης από τα ναρκωτικά κ. ο. κ.).

Χρησιμοποιούν συνήθως ορολογία χριστιανική ή κοσμική με αντεστραμμένο νόημα. Το πλησίασμα νέων θυμάτων μπορεί να γίνει με μια πρόσκληση για δωρεάν τεστ προσωπικότητας, για ένα χορτοφαγικό γεύμα, με ένα κύκλο διαλέξεων σε θέματα γενικού ενδιαφέροντος, με σεμινάρια αυτογνωσίας ή έλεγχου του νου (mind control), κ.ο.κ.

Συνέχεια

Κατηγορίες: Project | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οἱ νέοι καὶ οἱ ἐθισμοί – Σέκτες καὶ ἐθιστικὲς συμπεριφορές 2

Οἱ νέοι καὶ οἱ ἐθισμοὶ ἀπὸ ἐπιστημονικῆς ἀπόψεως 2

1.2 ΕΙΔΗ ΕΘΙΣΜΩΝ

 

Υπάρχουν δυστυχώς πολλοί τύποι εθιστικών συμπεριφορών, που αναπτύσσονται σε άτομα και αφορούν τόσο χρήση ουσιών, όσο και τρόπο ζωής. Ειδικότερα στη βιβλιογραφία αναφέρονται εθισμοί στο αλκοόλ, τα ναρκωτικά, το κάπνισμα, την εργασία, το διαδίκτυο, το σεξ, το τζόγο, τα ψώνια, τον καφέ, την τροφή  κ.λ.π.

Αναλυτικά:

Συνέχεια

Κατηγορίες: Project | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οἱ νέοι καὶ οἱ ἐθισμοὶ ἀπὸ ἐπιστημονικῆς ἀπόψεως 2

Οἱ νέοι καὶ οἱ ἐθισμοί – Σέκτες καὶ ἐθιστικὲς συμπεριφορές 1

 Εικόνα 01 Σέκτες

Περίληψη

 

Όπου γίνεται λόγος για ‘‘σέκτες’’, δεν εννοούνται οι αναγνωρισμένες θρησκείες, ούτε οι γνωστές αιρέσεις που έχουν αποχωρισθεί από τον κύριο κορμό επίσημων θρησκευμάτων. Πρόκειται για οργανώσεις, τις περισσότερες φορές με θρησκευτικό μανδύα, των οποίων οι οπαδοί έχουν στρατολογηθεί με παράνομα και παραπλανητικά μέσα. Οι σέκτες ως εκ τούτου ενέχουν κινδύνους από απόψεως ψυχολογικής και σωματικής για τα μέλη τους και για το γενικότερο σύνολο. Συνέχεια

Κατηγορίες: Project | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οἱ νέοι καὶ οἱ ἐθισμοί – Σέκτες καὶ ἐθιστικὲς συμπεριφορές 1

Οἱ νέοι καὶ οἱ ἐθισμοὶ ἀπὸ ἐπιστημονικῆς ἀπόψεως 1

«Οι εθισμοί από επιστημονική άποψη»

Εικόνα 01 α

 

ΟΜΑΔΑ:

Παπαγεωργίου Ηλίας

Σελιμάς Σωτήριος-Ηλίας

Σκαρμίντζος Παναγιώτης

Στάμος Φίλιππος

Σταυρογιαννόπουλος Ιωάννης

 

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016

Β΄ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Η ερευνητική αυτή εργασία αφορά την επιστημονική προσέγγιση διάφορων τύπων εθισμού. Η ομάδα μας αρχικά διερεύνησε τα αίτια και τα είδη των διάφορων τύπων εθισμών, όπως ναρκωτικά, αλκοόλ, διαδίκτυο, κάπνισμα, τζόγος κλπ.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά ως προς τις συνέπειές τους για τον άνθρωπο, καθώς κάθε εθισμός έχει επιπτώσεις  τόσο σωματικές, όσο και ψυχολογικές.

Τέλος αναλύονται στην εργασία οι προτεινόμενοι τρόποι  αντιμετώπισής τους.

Εικόνα 01 β

  Συνέχεια

Κατηγορίες: Project | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οἱ νέοι καὶ οἱ ἐθισμοὶ ἀπὸ ἐπιστημονικῆς ἀπόψεως 1