Μελετώ και εφαρμόζω την αγία γραφή βιωματική άσκηση α΄ γυμνασίου 2016

Page 1

Βιωματική Άσκηση : Μελετώ και εφαρμόζω την Αγία Γραφή στη ζωή μου. Α’ Γυμνασίου 2016 - 2017


Συμφωνήσαμε με τους μαθητές και τις μαθήτριές μας της Α’ Γυμνασίου να δοκιάσουμε να μελετήσουμε ένα στίχο κάθε μέρα και να προσπαθήσουμε να τον εφαρμόσουμε στη ζωή μας. Το βιβλιαράκι μας αυτό περιέχει τις εμπειρίες των μαθητών μας απ΄αυτήν την εμπειρία τους. Χαρείτε τις! Μαριάννα Τρ., Α1 : «Αγαπάτε Αλλήλους» - Μέρα πρώτη Σήμερα στο σχολείο με πείραζε ένα παιδάκι και μ΄ενοχλούσε πάρα πολύ. Παρόλα αυτά εγώ συγκράτησα τον θυμό μου και του είπα με ήρεμο τρόπο να σταματήσει. Κυρίως το έκανα γιατί σκέφτηκα τον κανόνα της Αγίας Γραφής «να αγαπάμε τον πλησίον μας όπως τον εαυτό μας». Του θύμησα πως πρέπει να φερόμαστε με σεβασμό ο ένας τον άλλο. «Τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου» Ημέρα δεύτερη Μια μέρα γυρίζοντας από το σχολείο η μαμά μου μού είπε ότι έπρεπε να κάνω τις εργασίες μου αλλά ήθελα να δω τηλεόραση έτσι δεν άκουσα τις οδηγίες της και την έκανα να στενοχωρηθεί. Μετά θυμήθηκα ότι τα παιδιά πρέπει να υπακούν τους γονείς τους που θέλουν το καλύτερο γι αυτά. Έτσι ζήτησα συγγνώμη κι έκανα αυτό που έπρεπε από σεβασμό και τιμή προς τη μητέρα μου.


«Να μην ορκίζεσαι στο όνομα του Θεού» Ημέρα Τρίτη Το απόγευμα πήγα στο γήπεδο να παίξω με τις φίλες μου. Αποφασίσαμε να παίξουμε «θάρρος ή αλήθεια» και εγώ διάλεξα αλήθεια. Μετά την απάντηση που έδωσα με ρώτησαν «το ορκίζεσαι στο Θεό;» Τότε εγώ θυμήθηκα να μην ορκιζόμαστε στο Θεό για ασήμαντους λόγους στο όνομα του Θεού».

Μελίνα Γλ., Α1 : «Προσεύχεστε ασταμάτητα» - Μέρα πρώτη Προσπάθησα να προσεύχομαι όλη μέρα αλλά δεν τα κατάφερα. Προσευχόμουν μόνο το πρωΐ και το βράδυ. «Αγαπάτε αλλήλους» - Μέρα δεύτερη Σήμερα προσπάθησα να εφαρμόσω το «Αγαπάτε αλλήλους», αλλά δεν το θυμόμουν όλη μέρα πολύ συχνά. Ασημίνα, Α1 : «Να προσεύχεστε ασταμάτητα» - Μέρα πρώτη Σήμερα προσπάθησα να προσευχηθώ όλη σχεδόν τη μέρα. Δεν το θυμόμουν συνέχεια. Έκανα μόνο την προσευχή μου πρωΐ και βράδυ. Θα προσπαθήσω μέχρι να το πετύχω. «Αγαπάτε αλλήλους», μέρα δεύτερη Σήμερα προσπάθησα να θυμίσω στον εαυτό μου και στις φίλες μου να αγαπάμε σωστά η μια την άλλη, όπως λέει στην Αγία Γραφή. «Να θυμάσαι την ημέρα του Κυρίου να την αφιερώνεις στο Θεό», μέρα τρίτη Αυτή τη μέρα προσπάθησα να θυμηθώ την εντολή του Θεού και πήγα στην Εκκλησία την Κυριακή.


Ελισάβετ Αμπ., Ειρήνη Μπ., Α1 : «Να προσεύχεστε ασταμάτητα» Μέρα πρώτη. Το βράδυ πριν πάω για ύπνο έκανα την προσευχή μου όσες φορές μπορούσα. Διάβασα την Καινή Διαθήκη και είπα το «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με» πολλές φορές μέσα στη μέρα για να με συγχωρεί ο Θεός αν έκανα κάτι κακό σήμερα».

Αντώνης Φλ., Α3 : Ψαλμοί : Ν’ (50), ΞΘ’ (69), ΡΜΒ’ (142). Διάβασα αυτούς τους ψαλμούς στην ακολουθία του Αποδείπνου. Υπάρχουν γραμμένοι στο Ψαλτήρι. Προσπάθησα να τα εφαρμόσω όλη την εβδομάδα στη ζωή μου αλλά δεν κατάφερα να τα θυμάμαι συχνά. - Να αγαπάτε ο ένας τον άλλο καθώς και εγώ σας αγάπησα, λέει ο Θεός. - Να αγαπάμε τον πλησίον μας - Όταν σου λένε συγγνώμη οφείλεις να συγχωρείς πάντα - Να μην κλέβεις και να μη λες ψέματα - Να σέβεσαι τους γονείς σου - Αν μας ζητήσουν βοήθεια να το κάνουμε με καλωσύνη - Να μην κρίνουμε για να μην κριθούμε.


Αντ. Σ., Α3 : «Αγαπάτε αλλήλους» - Μέρα πρώτη Σήμερα στο σχολείο προσπάθησα να το τηρήσω το ‘αγαπάτε αλλήλους». Το θυμήθηκα δυο φορές. Δεν αισθάνθηκα κάτι. Θα προσπαθήσω ξανά. «νίπτω τας χείρας μου» - μέρα δεύτερη Σήμερα στο σχολείο στο 3ο διάλειμμα καθώς παίζαμε δυο άτομα με τα οποία έπαιζα τσακωθήκανε κι αναγκάστηκε να έρθει ο δάσκαλος της εφημερίας. Εκείνη τη στιγμή ρώτησε ποιος έφταιγε και του είπα την φράση που μελετούσα : «νίπτω τας χείρας μου»!!! Συμπέρασμα : Πιστεύω ότι ήταν καλό που η δασκάλα μας μας έβαλε αυτήν την εργασία διότι μέσα από αυτήν μπορούμε να μάθουμε τρόπους συμπεριφοράς, αλλά και να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας.


Μιχαλίτσα Κ., Α1 : «Αγαπάτε αλλήλους», πρώτη μέρα Βοήθησα μια κυρία να μεταφέρει τα πράγματά της στο αυτοκίνητο. «Οφθαλμός αντί οφθαλμού» - δεύτερη μέρα Προσπάθησα πολλές φορές να μην εκδικηθώ κάποιον για κάτι που με αδίκησε. Κρατήθηκα με πολλή δυσκολία και ήμουν όσο δίκαιος μπορούσα. «Μην κρίνετε για να μην κριθείτε» - Τρίτη μέρα Την πρώτη φορά καθόμουν κι άκουγα που κατηγορούσαν κάποιον. Την δεύτερη φορά απαγόρεψα στους άλλους να μιλούν για κάποιον που έλειπε από τη συντροφιά μας χωρίς να μπορεί να αμυνθεί. «Μη θησαυρίζετε θησαυρούς χωρίς αξία» - τέταρτη μέρα Θεώρησα ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και δεν θέλησα να αποκτήσω κάτι παραπάνω από τους άλλους ανθρώπους γύρω μου.


«Μην βλασφημείτε» - Μέρα τέταρτη Την πρώτη μέρα μου ξέφυγαν άσχημες κουβέντες και βρισιές χωρίς να το θέλω. Τη δεύτερη φορά κάνοντας προσευχή δεν ξεστόμισα καμμιά κακή κουβέντα. Κατόπιν δεν έδινα πια σημασία στις κακές κουβέντες που άκουγα και δεν έλεγα άσχημες λέξεις. Συμπέρασμα : Όλες αυτές τις έξι ημέρες τήρησα τους στίχους που μελέτησα, προσπάθησα και προσευχήθηκα πολύ. Πολλές φορές τα κατάφερα. Πιστεύω ότι αυτή η άσκηση μου έκανε καλό. Με βοήθησε να αφήσω πίσω μου πολλές κακές συνήθειες, να μη βρίζω, να μην ανακατεύομαι σε φασαρίες, να κάνω προσευχή καθημερινά και με προσοχή. Νομίζω πως έγινα καλύτερος άνθρωπος αυτή τη βδομάδα. Θέλω να το συνεχίσω και πέρα από την άσκηση.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.