Κότινος

Πρόκειται για την άγρια ελιά, με την οποία οι αρχαίοι έφτιαχναν τα στεφάνια των αθλητών. Το μοναδικό αυτό βραβείο για τους νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων, εξέπληξε τον Ξέρξη, όταν ήρθε στην Ελλάδα και πληροφορήθηκε ότι ένα στεφάνι ελιάς ήταν η αμοιβή των νικητών, κάνοντάς τον να αναφωνήσει:
«Ποιο λαό ήρθαμε να νικήσουμε, αυτόν που αγωνίζεται μόνο για τη δόξα!»

Ο Κότινος καθιερώθηκε, ως έπαθλο, από τον Ίφιτο, ύστερα από χρησμό του Μαντείου των Δελφών. Ένα μικρό αγόρι, του οποίου ζούσαν και οι δύο γονείς του, έκοβε με χρυσό ψαλίδι τόσα κλαδιά ελιάς όσα και τα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ηρακλής είχε φέρει αγριελιά «Κότινο» και τη φύτεψε για πρώτη φορά στην Ολυμπία.
Στο φαράγγι του Γούμερου, μετά τη μονή Ασκητή, υπάρχουν τέσσερις αρχαίες ελιές, που έχουν περίμετρο 15,5 μέτρα και η ηλικία των οποίων φτάνει μέχρι τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ φημολογείται ότι με τα κλαδιά τους έφτιαχναν τα στεφάνια των Ολυμπιονικών.

Σύμφωνα με μυθική αναφορά, ο Ηρακλής και τα αδέλφια του Παιωναίος, Εμμίδης, Ιάσιος και Ίδας, πήγαν στην Ολυμπία για να τρέξουν και αυτός θεωρείται ο πρώτος αγώνας δρόμου που έγινε στον κόσμο. Ο Ηρακλής στεφάνωσε τον νικητή με κλαδί ελιάς, από την ελιά που είχε φυτέψει εκεί.