4η ομάδα ειδικών: Λογοτέχνες

Γεια σας, είμαι ένας από τους σημαντικότερους δραματικούς ποιητές της αρχαιότητας ο Σοφοκλής !!


Είκοσι φορές υπήρξα νικητής στους δραματικούς αγώνες της Αθήνας και ποτέ δεν κατατάκτηκα στην 3η θέση!!!

Μαζί θα μελετήσουμε το αρχαίο δράμα ως λογοτέχνες


Τι σημαίνει αυτό:

1. Θα διακρίνουμε τα βασικά είδη του δράματος

2.Θα μελετήσουμε και θα ερμηνεύσουμε τον Αριστοτελικό ορισμό της αρχαίας τραγωδίας

3.Θα διαχωρίσουμε τα κατά ποσόν και κατά ποιόν μέρη της τραγωδίας, συγκρίνοντας τη δομή της τραγωδίας με τη δομή της κωμωδίας

4.Θα μελετήσουμε τους μεγάλους δραματικούς ποιητές της αρχαιότητας, γνωρίζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του έργου τους

Εικονίδιο ηΔραστηριότητας Αριστοτελικός Ορισμός Τραγωδίας

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με ένα δύσκολο εγχείρημα!

Την ερμηνεία του αριστοτελικού ορισμού της τραγωδίας!!!

Όμως σας έχω απολυτη εμπιστοσύνη ότι θα τα καταφέρετε , θα έχουμε μαζί μας εξάλλου και τον ίδιο τον Αριστοτέλη για βοηθό!!

Στόχος μας είναι να δημιουρήσουμε ένα υπερκείμενο.

Τι σημαίνει αυτό; ένα κείμενο που πατώντας πάνω στις λέξεις του με το ποντίκι θα μπορεί κανείς να βλέπει την μετάφραση, την ανάλυση ακόμη και σχετικό οπτικοακουστικό υλικό.

Εσείς λοιπον θα δημιουργήσετε ένα τέτοιο κείμενο με τη χρήση του Word αξιοποιώντας το υλικό που θα μας δώσει ο ίδιος ο Αριστοτέλης!!!

 

Γειά σας παιδιά ! Είμαι εδώ μετα από πρόσκληση του Σοφοκλή για να βοηθήσω να μελετήσετε τον ορισμό της τραγωδίας και να  μπορέσετε να τον σχηματίσετε με τέτοιο τρόπο ώστε να τον διδάξετε στους συμμαθητές σας όταν θα επιστρέψετε στα υπόλοιπα μέλη της αρχικής σας ομάδας.

Θα σας δώσω λοιπόν τον ορισμό, την μετάφραση του, μια ερμηνευτική προσπάθεια ανάλυσης, καθώς και ασκήσεις για να τον μάθετε καλύτερα

Είστε έτοιμοι λοιπόν ξεκινάμε...


 Μεταφράσεις του αριστοτελικού ορισμού της τραγωδίας

Πρωτότυπο:

 

Ἔστιν οὖν τραγῳδία μίμησις πράξεως σπουδαίας καὶ τελείας

μέγεθος ἐχούσης,

ἡδυσμένῳ λόγῳ χωρὶς ἑκάστῳ τῶν εἰδῶν ἐν τοῖς μορίοις,

δρώντων καὶ οὐ δι᾽ ἀπαγγελίας,

δι᾽ ἐλέου καὶ φόβου περαίνουσα τὴν τῶν τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν

 

 

 

Τραγωδία είναι, λοιπόν, μίμηση μιας πράξης σοβαρής και ολοκληρωμένης με ανάλογο μέγεθος· μίμηση, που γίνεται με εξωραϊσμένο λόγο, αλλά στα διάφορα μέρη της τραγωδίας συναντούμε διαφορετικό είδος αυτού του λόγου· μίμηση, που γίνεται με τη δράση προσώπων και όχι αφηγηματικά· πετυχαίνει την κάθαρση των αναπαριστανόμενων φοβερών και οικτρών συμβάντων, με το φόβο και τον έλεον που προκαλεί.
Στάθη Ιω. Δρομάζου, 1982

Τραγωδία λοιπόν είναι μίμηση σοβαρής και ολοκληρωμένης πράξης που έχει κάποια έκταση• μεταχειρίζεται λόγο ηδυσμένο καθένα από τα είδη του οποίου βρίσκεται χωριστά στα διάφορα μέρη της• μίμηση που πραγματοποιείται από δρώντες και δεν είναι αφηγηματική• και στο τέλος επιφέρει με έλεο και φόβο την κάθαρση των συναισθημάτων αυτού του είδους.
Κ.Γ. Χρονόπουλος, 2000