Θεατρολόγοι: το προσωπείο

Εικονίδιο ηΔραστηριότητας Δραστηριότητα δημιουργίας Wiki με θέμα: Το αρχαίο προσωπείο

Παιδιά εχετε ακούσει για τη Βικιπαίδεια (wiki-pedia);

Τώρα θα γίνουμε κι εμείς συντάκτες κάποιο ανάλογο τύπου ηλεκτρονικού μέσου, ενός wiki με στόχο ναα δημιουργήσουμε ένα λεύκωμα με εικόνες από προσωπεία ποικίλων τύπων και χρήσεων. Ας δούμε πρώτα τι είναι τα wiki με τη βοήθεια της βικιπαίδειας.

Στη συνέχεια θα μπορείτε να δείτε την πρώτη σελίδα του δικού μας wiki με θέμα "Οι όψεις του προσωπείου"

Για να μπορέσετε να συνεισφέρετε το υλικό σας, ή να συμμετέχετε σε ανταλλαγή απόψεων πρέπει να κάνετε εγγραφή πατώντας την επιλογή Sign in

Στη συνέχεια θα βρείτε στο email σας μια πρόσκληση συμμετοχής, την οποία πρέπει να κάνετε αποδεκτή και έτσι θα αποκτήσετε δικαιώματα συνεισφοράς στο wiki!!

Wiki

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

'Wiki' (προφέρεται ουίκι) είναι ένας τύπος ιστοτόπου που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να δημιουργήσει και να επεξεργαστεί τις σελίδες του. Το όνομα προέρχεται από την αργκό του διαδικτύου και συγκεκριμένα είναι συντόμευση του όρου WikiWikiWeb. Wiki είναι μια χαβανέζικη λέξη που σημαίνει «γρήγορα».[1]

Σε ένα wiki, διάφορα άτομα μπορούν να γράφουν μαζί. Αν ένα άτομο κάνει κάποιο λάθος, το επόμενο μπορεί να το διορθώσει. Μπορεί επίσης να προσθέσει κάτι νέο στην σελίδα, πράγμα που επιτρέπει την συνεχή βελτίωση και ενημέρωση. Επίσης στα wiki μπορεί να γίνεται συζήτηση. Σε ορισμένα wiki όπως η Βικιπαίδεια (το διασημότερο wiki) υπάρχουν οι σελίδες συζήτησης γι' αυτό, αλλά σε άλλα wiki, συζήτηση μπορεί να γίνεται σε όλες τις σελίδες.

Ο σκοπός και οι κανόνες είναι διαφορετικοί σε διάφορα wiki. Για παράδειγμα σκοπός της Βικιπαίδειας είναι να γραφούν άρθρα που σχηματίζουν μια εγκυκλοπαίδεια. Ο σκοπός δημιουργεί και κανόνες συμπεριφοράς π.χ. στην Βικιπαίδεια δεν γίνεται γενική συζήτηση αφού δεν βοηθά στην συγγραφή άρθρων.