Ψηφιακή υπογραφή

Ψηφιακή υπογραφή: Προσωπικό & δημόσιο κλειδί 
 
Οι ψηφιακές υπογραφές αποτελούν ένα τρόπο πιστοποίησης ότι ένα ηλεκτρονικό μήνυμα είναι αυθεντικό και όντως προέρχεται από το συγκεκριμένο αποστολέα. Η διαδικασία χρήσης μιας ψηφιακής υπογραφής περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός προσωπικού και ενός δημόσιου κλειδιού. Αν ο χρήστης επιθυμεί να επικοινωνεί με άλλους χρησιμοποιώντας ψηφιακή υπογραφή, θα πρέπει να προσφέρει το δημόσιο κλειδί σε όλους, αλλά και να κρατάει το προσωπικό κλειδί του κρυφό. Προκειμένου να χρησιμοποιήσει ψηφιακή υπογραφή, ο χρήστης θα πρέπει να χρησιμοποιήσει συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Καταρχάς, το πρόγραμμα του αποστολέα συμπιέζει το μήνυμα σε πολύ μικρότερο όγκο, που ονομάζεται «επιτομή κειμένου», μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως «κατακερματισμός». Ο κατακερματισμός αποτελεί μια μονόδρομη διαδικασία, καθώς ο χρήστης δεν μπορεί να ξεχωρίσει το αρχικό μήνυμα από το μήνυμα που έχει κατακερματιστεί, ακόμα και αν γνωρίζει τον κατάλληλο αλγόριθμο.

Μόλις αυτή η διαδικασία ολοκληρωθεί, το συμπιεσμένο μήνυμα κωδικοποιείται με τη χρήση του προσωπικού κλειδιού. Το κωδικοποιημένο συμπιεσμένο μήνυμα, αποτελεί την ψηφιακή υπογραφή που ενσωματώνεται στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Το πρόγραμμα του αποδέκτη αποκωδικοποιεί την ψηφιακή υπογραφή του αποστολέα με τη χρήση του δημόσιου κλειδιού, προκειμένου να δημιουργήσει το αρχικό συμπιεσμένο μήνυμα. Την ίδια στιγμή, παράγει ένα συμπιεσμένο μήνυμα από το ηλεκτρονικό μήνυμα, χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνική του κατακερματισμού. Συγκρίνοντας τα δύο συμπιεσμένα μηνύματα, ο αποδέκτης μπορεί να καθορίσει πιο είναι το πρωτότυπο μήνυμα.