Ιοί

Κίνδυνος μόλυνσης του υπολογιστή από ιό
 
Ανοίγοντας ένα άγνωστο ηλεκτρονικό μήνυμα ή από επισυναπτόμενο αρχείο σε άγνωστο ηλεκτρονικό μήνυμα υπάρχει κίνδυνος να μολυνθεί ο υπολογιστής σας από κάποιον ιό. Στις μέρες μας, το ηλεκτρονικό μήνυμα αποτελεί μία από τις βασικότερες αιτίες μόλυνσης του υπολογιστή από ιούς. Αυτοί οι ιοί συνήθως κρύβονται στα επισυναπτόμενα αρχεία που περιέχουν κάποια ηλεκτρονικά μηνύματα. Υπάρχουν πολλές συνέπειες από αυτούς τους ιούς:

  • Προκαλούν μείωση της ταχύτητας λειτουργίας του υπολογιστή, σε σημείο που να καταλήγει να είναι εντελώς άχρηστος.
  • Διαγράφουν δεδομένα ή ακόμα και ολόκληρους σκληρούς δίσκους.
  • Τροποποιούν δεδομένα.
  • Στέλνουν πληροφορίες που ο χρήστης έχει αποθηκεύσει στον υπολογιστή του σε hackers.
  • Χρησιμοποιούν τον υπολογιστή του χρήστη για να στείλουν μολυσμένα ηλεκτρονικά μηνύματα σε χρήστες από τη λίστα διευθύνσεων της αλληλογραφίας του.

Καθώς το Linux είναι σχετικά λιγότερο ευπρόσβλητο από ιούς, αυτό το φαινόμενο παρατηρείται κυρίως σε άλλα συστήματα. Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει. Σε άλλα συστήματα, εκτός Linux, η βασική ενέργεια που πρέπει να κάνουν οι χρήστες που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι να εγκαταστήσουν ένα «αντι-spam» πρόγραμμα, ώστε να εμποδίζουν την ενοχλητική αλληλογραφία. Βέβαια, καθώς η απειλή μόλυνσης από ιούς σε συστήματα Linux είναι πολύ μικρή, υπάρχουν πολύ λίγα «αντι-spam» προγράμματα διαθέσιμα.