Προστασία από ιούς

Μέτρα ασφαλείας 

Αν και μπορεί να φαίνεται πως οι ιοί δεν αποτελούν άμεση απειλή για το Linux, υπάρχει η πιθανότητα να υποβόσκουν σε αρχεία που βρίσκονται αποθηκευμένα στο Linux και να μεταδοθούν σε συστήματα διαφορετικά από το Linux, όταν αποστέλλεται ή παραλαμβάνεται κάποιο ηλεκτρονικό μήνυμα.

Γι' αυτό θα πρέπει να ακολουθήσετε τα μέτρα ασφαλείας που παρατίθενται παρακάτω.

  • Αν δεν είστε σίγουροι για ένα ηλεκτρονικό μήνυμα δε θα πρέπει να το ανοίγετε ή ακόμα και να βλέπετε την προεπισκόπησή του. Καλύτερα να το διαγράψετε.
  • Να ελέγχετε τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να διαπιστώνετε αν πρόκειται για γνωστό αποστολέα ή γνωστή πηγή. Αν δεν είναι γνωστός ο αποστολέας θα πρέπει να κοιτάξετε το όνομα πεδίου. Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα υποψιασμένοι απέναντι σε ηλεκτρονικά μηνύματα που στέλνονται από άγνωστους αποστολείς που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ιστού.
  • Να ελέγχετε τη θεματικής επικεφαλίδα του μηνύματος.
  • Να ελέγχετε την ύπαρξη επισυναπτόμενων αρχείων. Θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί απέναντι σε ηλεκτρονικά μηνύματα από άγνωστο αποστολέα που περιέχουν επισυναπτόμενα αρχεία.
Καθώς όλοι λίγο πολύ τείνουμε να εξαρτιώμαστε από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, καλό θα ήταν να γίνονται αντιγραφές σημαντικών αρχείων ή μηνυμάτων σε αποθηκευτικά μέσα ανεξάρτητα από τον υπολογιστή, όπως σε CDs.