Σάββατο, 18 Μάιος 2024, 5:20 μμ
Site: Τηλεκπαίδευση
Course: Δίκτυο Ελιά (Δίκτυο Ελιά)
Glossary: Το λεξικό της ελιάς
Α
ΑγουρόλαδοΤο πρώτο λάδι της χρονιάς. |
ΑλατσολιέςΠαστές ελιές. |
Ε
ΕλαιογραφίαΖωγραφική με ελαιόχρωμα. |
ΕλαιόδεντροΤο δέντρο της ελιάς. |
ΕλαιόκαρποςΟ καρπός της ελιάς. |
ΕλαιοκομίαΗ επιστημονική καλλιέργεια της ελιάς. |
ΕλαιοπαραγωγόςΑυτός που ασχολείται με την καλλιέργεια της ελιάς. |
ΕλαιοπιεστήριοΠιεστήριο για την έκθλιψη του ελαιόκαρπου. |
ΕλαιοπυρήναςΟ πυρήνας - το κουκούτσι της ελιάς. |
ΕλαιοτριβείοΕργοστάσιο επεξεργασίας και παραγωγής λαδιού. |
ΕλαιουργίαΗ επεξεργασία του λαδιού. |
ΕλαιώδηςΑυτός που περιέχει λάδι. |
ΕλαιώναςΤόπος κατάφυτος από ελιές. |
Θ
ΘέρμισμαΔιαδικασία κατά την οποία ρίχνεται καυτό νερό στα τσουπιά που βρίσκονται στην πρέσα. |
Κ
ΚατσίγαροςΤα κατακάθια μετά την επεξεργασία του λαδιού. |
Λ
ΛαδάδικοΤο κατάστημα που πουλιέται το λάδι. |
ΛαδέμποροςΈμπορος λαδιού. |
ΛαδερόΜικρό δοχείο λαδιού. |
ΛαδερόςΦτιαγμένος με λάδι. |
ΛαδήςΑυτός που έχει το χρώμα του λαδιού. |
ΛαδιάΛεκές από λάδι. |
ΛαδικόΕλαιοδοχείο. |
ΛαδίλαΜυρωδιά λαδιού. |
ΛαδόκολλαΕιδικό αντικολλητικό χαρτί, ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες. Χρησιμοποιείται αρκετά στη μαγειρική. |
ΛαδολέμονοΣάλτσα για σαλάτες και ψητά, κατασκευασμένη με λάδι και λεμόνι. |
ΛαδόπανοΤο πανί με το οποίο περιτυλίγεται το βρέφος μετά τη βάφτιση. |
ΛαδορίγανηΤρόπος μαγειρέματος στον οποίο κυριαρχεί το λάδι και η ρίγανη. |
ΛαδόψωμοΨωμί ζυμωμένο με αρκετό λάδι. |
ΛάδωμαΗ επάλειψη με λάδι. |
ΛαδώνωΑλείφω με λάδι. |
ΛαδωτήριΣυσκευή με την οποία λαδώνουμε διάφορα πράγματα. |
ΛίμπεςΔεξαμενές όπου τοποθετούν το λάδι στο ελαιοτριβείο. |
ΛιόκλαδοΚλαδί ελιάς. |
ΛιοστάσιΟ ελαιώνας. |
ΛιοτόπιΤόπος γεμάτος ελαιόδεντρα. |
ΛιοτρίβιΤο ελαιοτριβείο. |
ΛιόψωμοΨωμί ζυμωμένο με ελιές. |
Μ
ΜούργαΤα κατακάθια μετά την επεξεργασία του λαδιού. |
Ν
ΝτορβάδεςΠανιά από λινάρι σε σχήμα φακέλου όπου τοποθετούν τη ζύμη για να μπει στο πιεστήριο. |
Ο
ΟξύτηταΚριτήριο ποιοτικής αξιολόγησης του ελαιόλαδου. Μετριέται σε γραμμάρια ελεύθερου ελαϊκού οξέος ανά 100 gr λιπαρής ύλης (βαθμός οξύτητας). |
Ρ
ΡαβδιστήριαΒέργες για το τρύγημα της ελιάς. |
ΡαφινάρισμαΧημική επεξεργασία του ελαιολάδου. |
ΡοΐΔοχείο λαδιού. |
Τ
ΤσουπιάΠανιά από λινάρι σε σχήμα φακέλου όπου τοποθετούν τη ζύμη για να μπει στο πιεστήριο. |
Χ
ΧαμάδεςΟι πεσμένες ελιές. |