Μεγάλοι Επιστήμονες

Στο λεξικό αυτό πατώντας στο όνομα κάθε επιστήμονα, θα δίνονται στοιχεία για τη ζωή του και τις κυριότερες ανακαλύψεις του.



Ταξινομημένα προς το παρόν Κατά τελευταία ενημέρωση (αύξουσα) Ταξινόμηση χρονολογικά: Κατά τελευταία ενημέρωση αλλαγή σε (φθίνουσα) | Κατά ημερομηνία δημιουργίας

Σελίδα:  1  2  3  4  5  (Επόμενο)
  ΟΛΑ

ΛΙΝΑΙΟΣ

linnaeus.jpgΓνωστός με τον τίτλο «πατέρας της ταξινόμησης». Το σύστημά του για την ονομασία και την ταξινόμηση των οργανισμών χρησιμοποιείται σήμερα ευρέως (με πολλές αλλαγές). «Ο Αιώνιος, ο Άπειρος, ο Παντογνώστης, ο Παντοδύναμος Θεός, πέρασε κοντά μου, δεν τον είδαν τα μάτια μου, δεν τον είδα πρόσωπο προς πρόσωπο, αλλά η ανταύγεια της θειότητος εγέμισε την ψυχή από άφωνο θαυμασμό, είδα τα ίχνη του Θεού στα έργα του».

Οι ιδέες του όσον αφορά στην ταξινόμηση επηρέασαν ολόκληρες γενιές βιολόγων τόσο κατά τη διάρκεια της ζωής του όσο και αργότερα. Επηρεάστηκαν από αυτόν ακόμη κι εκείνοι οι βιολόγοι που εναντιώνονταν στις φιλοσοφικές και θεολογικές του θέσεις, βάσει των οποίων ανέπτυξε το σύστημα ταξινόμησης.

ΔΑΡΒΙΝΟΣ


darwin.gifΑναμφίβολα ήταν μια από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες του 19ου αιώνα, ο οποίος έμελλε να απασχολεί διεθνώς, για σχεδόν δύο αιώνες μετά την γέννησή του, την επιστήμη (βιολογία, γεωλογία, παλαιοντολογία, γενετική, κλπ), την πολιτική (Μαρξισμός, διαλεκτικός υλισμός, κλπ) και την κοινωνιολογία.

Επίσης έμελλε να προκαλέσει ένα πλήθος από θεολογικά και φιλοσοφικά ερωτήματα, πυροδοτώντας κάθε είδους διαφωνίες και αντιπαραθέσεις, μεταξύ των εκπροσώπων καθενός από τους παραπάνω κλάδους της κοινωνίας.

Κι όλα αυτά κυρίως λόγω της συγγραφής των έργων «Καταγωγή των Ειδών» (1859) και «Οι Απόγονοι του Ανθρώπου» (1871), τα οποία δεν ήταν και τα μόνα που δημοσίευσε. Ακόμα και σήμερα, οι θεωρίες της εξέλιξης και της φυσικής επιλογής, έχουν τόσο ένθερμους υποστηρικτές, οι οποίοι ασπάζονται τα συμπεράσματά του, όσο και πολέμιους, που αμφισβητούν τη βάση των ισχυρισμών του, αλλά και την επιστημονική επάρκεια των μεθόδων του.

ΛΑΒΟΥΑΖΙΕ

Lavoisier.jpgΓεννήθηκε στο Παρίσι στις 26 Αυγούστου 1743. Ήταν γιος πλούσιας γαλλικής οικογένειας δικηγόρων. Σπούδασε νομική για χάρη του πατέρα του, αλλά το πραγματικό του ενδιαφέρον ήταν η επιστήμη. Στην αρχή στράφηκε στη μελέτη της γεωλογίας. Το 1765 πήρε ειδικό χρυσό μετάλλιο για μια εργασία του σχετικά με το φωτισμό στους δρόμους του Παρισιού.

Έγινε μέλος της Ακαδημίας της Επιστήμης, καθώς και της Γενικής Εφορίας, μιας ιδιωτικής εταιρίας που εξαγόραζε από την κυβέρνηση το δικαίωμα συλλογής φόρων από τα διάφορα είδη εμπορίου. Η εταιρία, αν και του απέφερε μεγάλα οικονομικά οφέλη καθώς και τη δυνατότητα να αυτοχρηματοδοτεί τις έρευνές του, ήταν τελικά η αιτία της καταδίκης του σε θάνατο.

Το 1771 παντρεύτηκε τη δεκατετράχρονη Μαρί Πωλζ, η οποία λόγω του ότι γνώριζε αγγλικά και είχε μαθητεύσει κοντά σε ένα γνωστό ζωγράφο της εποχής, ασχολήθηκε με τη μετάφραση επιστημονικών άρθρων και με την εικονογράφηση των κειμένων του άντρα της με τα όργανα και τις συσκευές του εργαστηρίου.

Ήταν οικονομικά εύπορος και κατόρθωσε έτσι να δημιουργήσει και να εξοπλίσει το δικό του εργαστήριο. Εκεί συγκεντρώνονταν χημικοί απο όλη την Ευρώπη. Μόλις ξεκίνησε η Γαλλική Επανάσταση, διάφοροι ραδιούργοι δημοσιογράφοι άρχισαν να τον συκοφαντούν δημοσίως για εμπλοκή του στη Γενική Εφορία, όπου οι μέθοδοι συλλογής φόρων δεν ήταν πάντα ανεπίληπτοι, πράγμα που προκάλεσε την έχθρα του λαού. Στις 8 Μαΐου 1794 συνελήφθη μαζί με όλα τα άλλα μέλη της εταιρίας αυτής και οδηγήθηκε στη φυλακή. Στη δίκη, που διήρκησε μία μέρα, κρίθηκαν όλοι ένοχοι κι εξορίστηκαν. Ζήτησε χρόνο για να ολοκληρώσει την επιστημονική του εργασία, όμως ο δικαστής του απάντησε πως η χώρα δεν είχε ανάγκη από επιστήμονες. Όταν το 1794 απαγχονίστηκε, ο μαθηματικός Lagrange είπε ότι, αν και χρειάστηκε λιγότερο από μια στιγμή για να κοπεί το κεφάλι του, θα χρειαστεί να περάσουν εκατοντάδες χρόνια για να γεννηθεί άλλο αντάξιό του.

ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ

davinci

Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που οι περισσότεροι γνωρίζουν σαν ζωγράφο. Ο ίδιος όμως ήταν γλύπτης, εφευρέτης, αρχιτέκτονας και μηχανικός και πλήθος ανακαλύψεων και κατασκευών υπήρξαν αποτέλεσμα δικής του εργασίας.

Μεγαλωμένος στη Φλωρεντία, ο δημιουργός του Βιτρούβιου ανθρώπου, έδειξε από τα μικρά του χρόνια μεγάλα δείγματα ευφυΐας και καλλιτεχνικού ταλέντου τα οποία εξάσκησε μαθητεύοντας για χρόνια στο εργαστήρι του Αντρέα ντελ Βερόκιο.

Ως ο πρώτος ανεξάρτητος πίνακάς του θεωρείται από πολλούς η «Παναγία με το Γαρύφαλλο», που σήμερα βρίσκεται στην Παλαιά Πινακοθήκη του Μονάχου, αν και μάλλον τον ζωγράφισε όσο βρισκόταν ακόμα στο εργαστήριο του Βερόκιο. Άντλησε πολλά από τα θέματα του από τη χώρο της Θρησκείας με κεντρικό πρόσωπο κυρίως την Παναγιά. Ωστόσο, πειραματίστηκε με πολλά θέματα που άνηκαν στον φαντασιακό χώρο και θεωρήθηκαν μπροστά από την εποχή τους.

ΝΕΥΤΩΝ

220px-GodfreyKneller-IsaacNewton-1689.jp

Άγγλος Φυσικός, Μαθηματικός, Αστρονόμος, Φιλόσοφος, Αλχημιστής και Θεολόγος(4 Ιανουαρίου 1643 – 31 Μαρτίου 1727). Θεωρείται πατέρας της Κλασικής Φυσικής, καθώς ξεκινώντας από τις παρατηρήσεις του Γαλιλαίου αλλά και τους νόμους του Κέπλερ για την κίνηση των πλανητών διατύπωσε τους τρεις μνημειώδεις νόμους της κίνησης και τον περισπούδαστο «νόμο της βαρύτητας» (που ο θρύλος αναφέρει πως αναζήτησε μετά από πτώση μήλου από μια μηλιά). Μεγάλης ιστορικής σημασίας υπήρξαν ακόμη οι μελέτες του σχετικά με τη φύση του φωτός καθώς επίσης και η καθοριστική συμβολή του στη θεμελίωση των σύγχρονων μαθηματικών και συγκεκριμένα του διαφορικού και ολοκληρωτικού λογισμού. Δεν είχε κοινοπολιτειακή υπηκοότητα, αλλά είχε αποκτήσει τον τίτλο του Εταίρου της Βασιλικής Εταιρείας, που δίνονταν σε πολίτες ή μόνιμους κατοίκους της Κοινοπολιτείας των Εθνών. Είχε διατελέσει πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρίας.

ΥΠΑΤΙΑ

ypatia

Η Αλεξάνδρεια του 4ου αιώνα μ.Χ. ήταν ο χώρος μιας μικρής επιστημονικής αναγέννησης και αυτή φωτίστηκε από την πιο διάσημη ανάμεσα στις γυναίκες επιστήμονες και φιλοσόφους. Για δεκαπέντε αιώνες θεωρείται ότι ήταν η μόνη γυναίκα επιστήμονας στην ιστορία. Ακόμα και σήμερα συχνά είναι η μόνη γυναίκα που αναφέρεται στην ιστορία των μαθηματικών και της αστρονομίας. Αυτή η ευγενής γυναίκα ξεχωρίζει στις σελίδες της ιστορίας σαν η μεγαλύτερη από τους μάρτυρες παγανιστές.

ΑΙΝΣΤΑΙΝ

einstein

Μία από τις πιο δημιουργικές διάνοιες της ανθρώπινης ιστορίας, ήταν φυσικός γερμανό-εβραϊκής καταγωγής, που το 1940 πολιτογραφήθηκε Αμερικανός. Γεννήθηκε στην Ουλμ της Γερμανίας το 1879 και πέθανε στο Πρίνστον των ΗΠΑ το 1955. Στα πρώτα 15 χρόνια του 20ού αιώνα ανέπτυξε μία σειρά από θεωρίες που διακήρυξαν, για πρώτη φορά, την ισοδυναμία της μάζας προς την ενέργεια ενώ, ταυτόχρονα, έδωσαν εντελώς νέο περιεχόμενο στις έννοιες του χώρου, του χρόνου και της βαρύτητας. Οι θεωρίες του δεν ήταν παρά μια βαθιά αναθεώρηση της παλαιάς Νευτώνειας Φυσικής και αποτέλεσαν επανάσταση για την επιστημονική και φιλοσοφική έρευνα.

Image (JPEG) _.jpg

ΚΟΥΛΟΜΠ

Coulomb

Γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου του 1736 στην Ανγκουλέμ της Γαλλίας και πέθανε στις 23 Αυγούστου του 1806 στο Παρίσι. Η πιο σημαντική μελέτη του, όμως, αφορούσε τους τομείς της ηλεκτροστατικής και του μαγνητισμού. Για να κάνει πειράματα χρησιμοποίησε το στροφικό εκκρεμές, το οποίο επινόησε ο ίδιος. Περιέγραψε επίσης τον τρόπο κατασκευής της μαγνητικής πυξίδας που βασίζεται στο στροφικό εκκρεμές. Η συμβολή του στον ηλεκτρισμό και στον μαγνητισμό με τη διεξαγωγή πειραμάτων ακριβείας απέσπασε αυτό το μέρος της Φυσικής από την παραδοσιακή φυσική φιλοσοφία και το ανήγαγε σε θετική επιστήμη.
Η μονάδα μέτρησης του ηλεκτρικού φορτίου, στο διεθνές σύστημα μονάδων, φέρει προς τιμή του το όνομά του.

ΑΝΤΕΡΣΟΝ

F1.small.gif
Είναι μια από τις πιο διάσημες προσωπικότητες της επιστήμης. Υπήρξε πρωτοπόρος της ανθρώπινης γονιδιακής θεραπείας και πραγματοποίησε την πρώτη ανθρώπινη δοκιμή γονιδιακής θεραπείας. Γεννήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 1936 στην Τούλσα, Οκλαχόμα.
γεννήθηκε σε μια καλλιεργημένη οικογένεια, ο πατέρας του ήταν πολιτικός μηχανικός και η μητέρα του ήταν δημοσιογράφος και καθηγήτρια.

Μπορν

186px-Max_Born.jpg

Ηταν Γερμανός μαθηματικός και φυσικός, εβραϊκής καταγωγής. Γεννήθηκε στην Μπρατισλάβα, 11 Δεκεμβρίου 1882 – Γκέτινγκεν 5 Ιανουαρίου 1970 Συνέβαλε στην θεμελίωση της κβαντομηχανικής. Το 1954 του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής, για την ερμηνεία που έδωσε στην κυματοσυνάρτηση του Έρβιν Σρέντιγκερ. Υπήρξε ένας εκ των 11 που υπέγραψαν το Μανιφέστο Ράσελ - Αϊνστάιν που υπογράμμιζε τους κινδύνους της χρήσης πυρηνικών όπλων. Ήταν προσωπικός φίλος με τον Αϊνστάιν, με τον οποίο διαφωνούσαν για την ισχύ της κβαντομηχανικής.


Σελίδα:  1  2  3  4  5  (Επόμενο)
  ΟΛΑ