Μεγάλοι Επιστήμονες

Στο λεξικό αυτό πατώντας στο όνομα κάθε επιστήμονα, θα δίνονται στοιχεία για τη ζωή του και τις κυριότερες ανακαλύψεις του.



Ταξινομημένα προς το παρόν Κατά ημερομηνία δημιουργίας (φθίνουσα) Ταξινόμηση χρονολογικά: Κατά τελευταία ενημέρωση | Κατά ημερομηνία δημιουργίας αλλαγή σε (αύξουσα)

Σελίδα:  1  2  3  4  5  (Επόμενο)
  ΟΛΑ

ΛΟΡΕΝΤΖ

Lorentz

Ολλανδός φυσικός(1853-1928) γνωστός για τη θεωρία των ηλεκτρονίων και τους ομώνυμους μετασχηματισμούς που περιέγραψε και εφαρμόζονται στην Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας. Ασχολήθηκε με τον Ηλεκτρισμό, αλλά και με τη Θερμοδυναμική και τη Στατιστική Φυσική. Μαζί με τον Πιέτερ Ζέεμαν (Pieter Zeeman) ερμήνευσε το Φαινόμενο Zeeman, για το οποίο τιμήθηκαν με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1902.

ΧΟΪΧΕΝΣ

Huygens

Ολλανδός φυσικός, μαθηματικός και αστρονόμος που έζησε στη Χάγη και στα χρόνια 1666-1681 στο Παρίσι, όπου ήταν μέλος της Academie des Sciences. Αρχικά ασχολήθηκε με θέματα που αργότερα εντάχθηκαν στα κεφάλαια Διαφορικού και Ολοκληρωτικού Λογισμού και συνέγραψε το πρώτο βιβλίο για της Θεωρία Πιθανοτήτων. Σε σχέση με την εφεύρεσή του για το ωρολογιακό εκκρεμές (1656-57) που βελτίωσε σημαντικά τη δυνατότητα μέτρησης του χρόνου, ανέπτυξε τη θεωρία του φυσικού εκκρεμούς. Το 1675 κατασκεύασε ένα ρολόι με σπειροειδές ελατήριο.

Κατά τη μελέτη των φαινομένων κρούσης περιέγραψε το νόμο της αδράνειας και τη σχετικότητα ηρεμίας και κίνησης. Σημαντικότερες ήταν οι ανακαλύψεις του στο τομέα της Οπτικής, ιδιαίτερα η διατύπωση του κυματικού χαρακτήρα του φωτός και η διάδοσή του από σημειακές πηγές ως σφαιρικό κύμα. Με αυτή τη θεωρία εξήγησε το 1676 τα φαινόμενα διαδόσεως, ανακλάσεως, διαθλάσεως κτλ. του φωτός. Ήδη από το έτος 1653 ασχολήθηκε με την κατασκευή οπτικών οργάνων (φακούς, τηλεσκόπια και μικροσκόπια) και στα έτη 1655-56 ανακάλυψε τον πρώτο δορυφόρο και το δακτύλιο του Κρόνου, το νεφέλωμα του Ωρίωνα κ.ά.


ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ



ippokrates

Αρχαίος Έλληνας γιατρός(Κως 460 π.Χ. - Λάρισα 377 π.Χ.), ο οποίος θεωρείται μία από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες στην ιστορία της ιατρικής. Αναφέρεται ως ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής σε αναγνώριση της συνεισφοράς του στο πεδίο της ιατρικής επιστήμης ως ο ιδρυτής της ομώνυμης Ιατρικής Σχολής.

Τα έργα που αποτελούν τη Συλλογή της Σχολής είναι 59 στον αριθμό και γράφτηκαν στην ιωνική διάλεκτο. Η Συλλογή περιέχει εγχειρίδια, διαλέξεις, έρευνες, σημειώσεις και φιλοσοφικά δοκίμια για διάφορα θέματα στον τομέα της ιατρικής. Τα έργα αυτά γράφτηκαν για διαφορετικά ακροατήρια, για ειδικούς και μη ειδικούς.


ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ

eratosthenis

Ο Ερατοσθένης (Κυρήνη 276 π.Χ. – Αλεξάνδρεια 194 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας μαθηματικός, γεωγράφος και αστρονόμος. Θεωρείται ο πρώτος που υπολόγισε το μέγεθος της Γης και κατασκεύασε ένα σύστημα συντεταγμένων με παράλληλους και μεσημβρινούς. Ακόμα κατασκεύασε ένα χάρτη του κόσμου όπως τον θεωρούσε

Έκανε αρκετές σημαντικές συνεισφορές στα Μαθηματικά και ήταν φίλος του σπουδαίου μαθηματικού Αρχιμήδη. Γύρω στο 225 π.Χ. εφηύρε τον σφαιρικό αστρολάβο, που τον χρησιμοποιούσαν ευρέως μέχρι την εφεύρεση του πλανηταρίου τον 18ο αιώνα.

ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ

karatheodori290_104876_25V5U1.jpg

(Βερολίνο,13 Σπτεμβρίου 1873-Μόναχο 2 Φεβρουαρίου 1950). Ήταν κορυφαίος Έλληνας μαθηματικός που διακρίθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο. Το έργο του επεκτείνεται σε πολλούς τομείς των Μαθηματικών, της Φυσικής και της Αρχαιολογίας. Είχε σημαντική συνεισφορά ιδιαίτερα στους τομείς της συναρτησιακής ανάλυσης και θεωρίας μέτρου και ολοκλήρωσης. Ήρθε σε επαφή με μεγάλους ομόλογους της εποχής του όπως το Μάξ Πλάνκ, τον Άλμπερτ ΑΪνστάιν κ.α. Οι έρευνές του,τις οποίες δημοσίευσε κυρίως στα γερμανικά, συνθέτουν ένα τεράστιο και πολύπλευρο έργο, το οποίο τον κατατάσει μεταξύ των μεγαλύτερων Μαθηματικών.

ΠΑΥΛΑΚΗΣ

images?q=tbn:ANd9GcS8iWJUOGE7_Wls-u77LO5

Το σημαντικό
ερευνητικό του έργο στους παθογενετικούς μηχανισμούς του AIDS και στη γονιδιακή θεραπεία, έχουν ανοίξει νέους δρόμους αντιμετώπισης αυτών των νοσημάτων, μέσω της μεταφοράς γονιδίων και της γονιδιακής θεραπείας.

ΜΑΜΟΥΝΑΣ

images?q=tbn:ANd9GcQYA7UyUVAHlJYVJhAyZR8
Η έρευνα του στην προφυλακτική θεραπεία γυναικών με καρκίνο του μαστού, έχει καθιερώσει τις σύγχρονες θεραπευτικές κατευθύνσεις, που ακολουθούν το ογκολογικά κέντρα παγκοσμίως

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

aristotle

Α
ρχαίος Έλληνας φιλόσοφος ( 384 - 322 π.Χ. ), ο οποίος μαζί με το δάσκαλό του Πλάτωνα αποτελεί σημαντική μορφή της φιλοσοφικής σκέψης του αρχαίου κόσμου και η διδασκαλία του διαπερνούσε βαθύτατα τη δυτική φιλοσοφική και επιστημονική σκέψη μέχρι και την Επιστημονική Επανάσταση του 17ου αιώνα.

Oι Αλεξανδρινοί υπολόγιζαν ότι έγραψε 400 περίπου συνολικά βιβλία. Ο Διογένης ο Λαέρτιος υπολόγισε το έργο του σε στίχους και βρήκε ότι έφταναν τις 44 μυριάδες, δηλ. 440.000. Μεγάλο μέρος από το έργο του αυτό χάθηκε.

 

ΣΩΤΗΡΙΟΥ

images?q=tbn:ANd9GcTp4QrgOvuMD7InG-kPPjj

Πρώτος ανακάλυψε και πέρασε στο ερευνητικό πεδίο και την κλινική πράξη, ομάδα γονιδίων που προσδιορίζουν τον κίνδυνο για υποτροπή, σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού, γεγονός που έχει ήδη εξατομικεύσει την θεραπευτική αντιμετώπιση

ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

nanopoulos_25b.png 

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13 Σεπτεμβρίου 1948 και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απ'όπου αποφοίτησε το 1971.Δυο χρόνια αργότερα απέκτησε το διδακτορικό του απο το Πανεπιστήμιο Sussex της Αγγλίας,στη Θεωρητική Φυσική Υψηλών Ενεργειών.Διατέλεσε ερευνητής σε μεγάλα ερευνητικά κέντρα όπως στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN) στη Γενεύη,στο Πανεπιστήμιο του Harvard και Cambridge κ.α.Κύρια ερευνητική του ασχολία είναι η Φυσική Υψηλών Ενεργειών και Κοσμολογία.Στόχος των ερευνών του αποτελεί η δημιουργεία μιας ενοποιημένης θεωρίας  όλων των δυνάμεων στη Φύση όπως η θεωρία του Παντός όπου θα δίνεται μια επιστημονική ερμηνεία του Σύμπαντος. 


Σελίδα:  1  2  3  4  5  (Επόμενο)
  ΟΛΑ