Το λεξικό της ελιάς

Πράσινες ελιές

Όροι σχετικοί με την ελιά και το λάδι.


Προβολή του λεξικού χρησιμοποιώντας αυτό το ευρετήριο

Ειδικά | Α | Β | Γ | Δ | Ε | Ζ | Η | Θ | Ι | Κ | Λ | Μ | Ν | Ξ | Ο | Π | Ρ | Σ | Τ | Υ | Φ | Χ | Ψ | Ω | ΟΛΑ

Σελίδα:  1  2  3  4  5  (Επόμενο)
ΟΛΑ

Α

Αγουρόλαδο

Το πρώτο λάδι της χρονιάς.

Αλατσολιές

Παστές ελιές.

Ε

Ελαιογραφία

Ζωγραφική με ελαιόχρωμα.

Ελαιόδεντρο

Το δέντρο της ελιάς.

Ελαιόκαρπος

Ο καρπός της ελιάς.

Ελαιοκομία

Η επιστημονική καλλιέργεια της ελιάς.

Ελαιοπαραγωγός

Αυτός που ασχολείται με την καλλιέργεια της ελιάς.

Ελαιοπιεστήριο

Πιεστήριο για την έκθλιψη του ελαιόκαρπου.

Ελαιοπυρήνας

Ο πυρήνας - το κουκούτσι της ελιάς.

Ελαιοτριβείο

Εργοστάσιο επεξεργασίας και παραγωγής λαδιού.

Ελαιουργία

Η επεξεργασία του λαδιού.

Ελαιώδης

Αυτός που περιέχει λάδι.

Ελαιώνας

Τόπος κατάφυτος από ελιές.

Θ

Θέρμισμα

Διαδικασία κατά την οποία ρίχνεται καυτό νερό στα τσουπιά που βρίσκονται στην πρέσα.

Κ

Κατσίγαρος

Τα κατακάθια μετά την επεξεργασία του λαδιού.

Λ

Λαδάδικο

Το κατάστημα που πουλιέται το λάδι.

Λαδέμπορος

Έμπορος λαδιού.

Λαδερό

Μικρό δοχείο λαδιού.

Λαδερός

Φτιαγμένος με λάδι.

Λαδής

Αυτός που έχει το χρώμα του λαδιού.

Λαδιά

Λεκές από λάδι.

Λαδικό

Ελαιοδοχείο.

Λαδίλα

Μυρωδιά λαδιού.

Λαδόκολλα

Ειδικό αντικολλητικό χαρτί, ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες. Χρησιμοποιείται αρκετά στη μαγειρική.

Λαδολέμονο

Σάλτσα για σαλάτες και ψητά, κατασκευασμένη με λάδι και λεμόνι.

Λαδόπανο

Το πανί με το οποίο περιτυλίγεται το βρέφος μετά τη βάφτιση.

Λαδορίγανη

Τρόπος μαγειρέματος στον οποίο κυριαρχεί το λάδι και η ρίγανη.

Λαδόψωμο

Ψωμί ζυμωμένο με αρκετό λάδι.

Λάδωμα

Η επάλειψη με λάδι.

Λαδώνω

Αλείφω με λάδι.

Λαδωτήρι

Συσκευή με την οποία λαδώνουμε διάφορα πράγματα.

Λίμπες

Δεξαμενές όπου τοποθετούν το λάδι στο ελαιοτριβείο.

Λιόκλαδο

Κλαδί ελιάς.

Λιοστάσι

Ο ελαιώνας.

Λιοτόπι

Τόπος γεμάτος ελαιόδεντρα.

Λιοτρίβι

Το ελαιοτριβείο.

Λιόψωμο

Ψωμί ζυμωμένο με ελιές.

Μ

Μούργα

Τα κατακάθια μετά την επεξεργασία του λαδιού.

Ν

Ντορβάδες

Πανιά από λινάρι σε σχήμα φακέλου όπου τοποθετούν τη ζύμη για να μπει στο πιεστήριο.

Ο

Οξύτητα

Κριτήριο ποιοτικής αξιολόγησης του ελαιόλαδου. Μετριέται σε γραμμάρια ελεύθερου ελαϊκού οξέος ανά 100 gr λιπαρής ύλης (βαθμός οξύτητας).

Ρ

Ραβδιστήρια

Βέργες για το τρύγημα της ελιάς.

Ραφινάρισμα

Χημική επεξεργασία του ελαιολάδου.

Ροΐ

Δοχείο λαδιού.

Τ

Τσουπιά

Πανιά από λινάρι σε σχήμα φακέλου όπου τοποθετούν τη ζύμη για να μπει στο πιεστήριο.

Χ

Χαμάδες

Οι πεσμένες ελιές.

Σελίδα:  1  2  3  4  5  (Επόμενο)
ΟΛΑ