Το λεξικό της ελιάς
Όροι σχετικοί με την ελιά και το λάδι.
Προβολή του λεξικού χρησιμοποιώντας αυτό το ευρετήριο
Α | Β | Γ | Δ | Ε | Ζ | Η | Θ | Ι | Κ | Λ | Μ | Ν | Ξ | Ο | Π | Ρ | Σ | Τ | Υ | Φ | Χ | Ψ | Ω | ΟΛΑ
Ταξινομημένα προς το παρόν Όνομα (αύξουσα) Ταξινόμηση κατά: Επώνυμο | Όνομα
ΑγουρόλαδοΤο πρώτο λάδι της χρονιάς. |
ΑλατσολιέςΠαστές ελιές. |
ΕλαιογραφίαΖωγραφική με ελαιόχρωμα. |
ΕλαιόδεντροΤο δέντρο της ελιάς. |
ΕλαιόκαρποςΟ καρπός της ελιάς. |
ΕλαιοκομίαΗ επιστημονική καλλιέργεια της ελιάς. |
ΕλαιοπαραγωγόςΑυτός που ασχολείται με την καλλιέργεια της ελιάς. |
ΕλαιοπιεστήριοΠιεστήριο για την έκθλιψη του ελαιόκαρπου. |
ΕλαιοπυρήναςΟ πυρήνας - το κουκούτσι της ελιάς. |
ΕλαιοτριβείοΕργοστάσιο επεξεργασίας και παραγωγής λαδιού. |
ΕλαιουργίαΗ επεξεργασία του λαδιού. |
ΕλαιώδηςΑυτός που περιέχει λάδι. |
ΕλαιώναςΤόπος κατάφυτος από ελιές. |
ΘέρμισμαΔιαδικασία κατά την οποία ρίχνεται καυτό νερό στα τσουπιά που βρίσκονται στην πρέσα. |
ΚατσίγαροςΤα κατακάθια μετά την επεξεργασία του λαδιού. |
ΛαδάδικοΤο κατάστημα που πουλιέται το λάδι. |
ΛαδέμποροςΈμπορος λαδιού. |
ΛαδερόΜικρό δοχείο λαδιού. |
ΛαδερόςΦτιαγμένος με λάδι. |
ΛαδήςΑυτός που έχει το χρώμα του λαδιού. |
ΛαδιάΛεκές από λάδι. |
ΛαδικόΕλαιοδοχείο. |
ΛαδίλαΜυρωδιά λαδιού. |
ΛαδόκολλαΕιδικό αντικολλητικό χαρτί, ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες. Χρησιμοποιείται αρκετά στη μαγειρική. |
ΛαδολέμονοΣάλτσα για σαλάτες και ψητά, κατασκευασμένη με λάδι και λεμόνι. |
ΛαδόπανοΤο πανί με το οποίο περιτυλίγεται το βρέφος μετά τη βάφτιση. |
ΛαδορίγανηΤρόπος μαγειρέματος στον οποίο κυριαρχεί το λάδι και η ρίγανη. |
ΛαδόψωμοΨωμί ζυμωμένο με αρκετό λάδι. |
ΛάδωμαΗ επάλειψη με λάδι. |
ΛαδώνωΑλείφω με λάδι. |
ΛαδωτήριΣυσκευή με την οποία λαδώνουμε διάφορα πράγματα. |
ΛίμπεςΔεξαμενές όπου τοποθετούν το λάδι στο ελαιοτριβείο. |
ΛιόκλαδοΚλαδί ελιάς. |
ΛιοστάσιΟ ελαιώνας. |
ΛιοτόπιΤόπος γεμάτος ελαιόδεντρα. |
ΛιοτρίβιΤο ελαιοτριβείο. |
ΛιόψωμοΨωμί ζυμωμένο με ελιές. |
ΜούργαΤα κατακάθια μετά την επεξεργασία του λαδιού. |
ΝτορβάδεςΠανιά από λινάρι σε σχήμα φακέλου όπου τοποθετούν τη ζύμη για να μπει στο πιεστήριο. |
ΟξύτηταΚριτήριο ποιοτικής αξιολόγησης του ελαιόλαδου. Μετριέται σε γραμμάρια ελεύθερου ελαϊκού οξέος ανά 100 gr λιπαρής ύλης (βαθμός οξύτητας). |
ΡαβδιστήριαΒέργες για το τρύγημα της ελιάς. |
ΡαφινάρισμαΧημική επεξεργασία του ελαιολάδου. |
ΡοΐΔοχείο λαδιού. |
ΤσουπιάΠανιά από λινάρι σε σχήμα φακέλου όπου τοποθετούν τη ζύμη για να μπει στο πιεστήριο. |
ΧαμάδεςΟι πεσμένες ελιές. |