Διαιτητικές οδηγίες

p class=MsoNormal style=MARGIN: 0cm 0cm 6pt; TEXT-ALIGN: justifyspan style=FONT-SIZE: 12pt; FONT-FAMILY: Arial; mso-bidi-font-size: 10.0ptspan style=FONT-SIZE: 12pt; FONT-FAMILY: Arial; mso-bidi-font-size: 10.0ptΟι Διαιτητικές Οδηγίες είναι συστάσεις για υγιεινό τρόπο διατροφής και γενικότερα υγιεινό τρόπο ζωής που στηρίζονται στα εκάστοτε επιστημονικά ευρήματα για τη σχέση διατροφής-υγείας και εκδίδονται από κάποιον επίσημο οργανισμό σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο/span/span/pp class=MsoNormal style=MARGIN: 0cm 0cm 6pt; TEXT-ALIGN: justifyspan style=FONT-SIZE: 12pt; FONT-FAMILY: Arial; mso-bidi-font-size: 10.0ptspan style=FONT-SIZE: 12pt; FONT-FAMILY: Arial; mso-bidi-font-size: 10.0pt/spanΟι Διαιτητικές Οδηγίες δεν είναι ακριβώς οι ίδιες για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες μιας χώρας και για όλες τις περιοχές του κόσμου./spanspan style=FONT-FAMILY: Arialfont size=2 /font/spanspan style=FONT-SIZE: 12pt; FONT-FAMILY: Arial; mso-bidi-font-size: 10.0ptΕιδικές οδηγίες σε διαφορετικές χώρες της Ευρώπης ποικίλουν ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των τροφίμων. Για παράδειγμα, η κατανάλωση ψωμιού σικάλεως μπορεί να προταθεί σε μερικές χώρες της βόρειας Ευρώπης, αλλά με δεδομένο ότι η σίκαλη δεν ευδοκιμεί σε όλες τις περιοχές, δε θα ήταν ρεαλιστικό να προτείνεται για όλες τις κοινωνίες το ψωμί σικάλεως. Στη βόρεια Ευρώπη, η διατροφή είναι παραδοσιακά φτωχή σε φρούτα και λαχανικά και πλούσια σε κορεσμένα λίπη που προέρχονται κυρίως από κρέατα και γαλακτοκομικά. Σε αντίθεση, η καλούμενη Μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει άφθονα τρόφιμα φτωχά σε κορεσμένα λιπαρά και τρόφιμα από φυτά που ευδοκιμούν στο Νότο. Και παρότι οι διατροφοεξαρτώμενες παθήσεις και σ? αυτές τις χώρες αποτελούν την πρώτη αιτία πρόωρου θανάτου, τα ποσοστά θνησιμότητας σε σχέση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είναι χαμηλότερα. Στη νότια Ευρώπη, ως εκ τούτου, οι Διαιτητικές Οδηγίες μπορούν να προστατεύσουν, υποστηρίξουν και να προάγουν υγιείς παραδοσιακές συνήθειες, όπως η υψηλή κατανάλωση δημητριακών, οσπρίων, λαχανικών, φρούτων, ψαριών και παρθένου ελαιολάδου. Για τις άλλες χώρες, οι Διαιτητικές Οδηγίες μπορούν να λειτουργήσουν σαν ένα κίνητρο για αλλαγή, ειδικά μείωση της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών και αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών και φρούτων ακόμη και σε διατηρημένη μορφή. /span/pp /p class=MsoNormal style=MARGIN: 0cm 0cm 6pt; TEXT-ALIGN: justifyspan style=FONT-SIZE: 12pt; FONT-FAMILY: Arial; mso-bidi-font-size: 10.0ptΣυνήθως οι ΔΟ συνοδεύονται από γραφικές απεικονίσεις που τις καθιστούν πιο λειτουργικές και πιο αποτελεσματικές: b style=mso-bidi-font-weight: normalπυραμίδα/b, b style=mso-bidi-font-weight: normalκύκλος/b, b style=mso-bidi-font-weight: normalπαγόδα/b, b style=mso-bidi-font-weight: normalουράνιο τόξο/b, b style=mso-bidi-font-weight: normalπιάτο/b και άλλεςb style=mso-bidi-font-weight: normal. /b/span/pp class=MsoNormal style=MARGIN: 0cm 0cm 6pt; TEXT-ALIGN: justifyspan style=FONT-SIZE: 12pt; FONT-FAMILY: Arial; mso-bidi-font-size: 10.0ptimg alt=Αμερικάνικη πυραμίδα hspace=0 src= border=0 //span/pp class=MsoNormal style=MARGIN: 0cm 0cm 6pt; TEXT-ALIGN: justifyspan style=FONT-SIZE: 12pt; FONT-FAMILY: Arial; mso-bidi-font-size: 10.0ptimg alt=Καναδέζικο ουράνιο τόξο hspace=0 src= border=0 //span/pp class=MsoNormal style=MARGIN: 0cm 0cm 6pt; TEXT-ALIGN: justifyspan style=FONT-SIZE: 12pt; FONT-FAMILY: Arial; mso-bidi-font-size: 10.0ptΜελέτες έχουν δείξει ότι το σχήμα γραφικών απεικονίσεων θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό στη μεταβίβαση των μηνυμάτων για b style=mso-bidi-font-weight: normalποικιλία, μείωση ποσοτήτων/b και για b style=mso-bidi-font-weight: normalαναλογικότητα/b. Σε αντίθεση με την ποικιλία των απεικονίσεων, όλες οι ΔΟ χρησιμοποιούν πολύ όμοιες μεθόδους στην παρουσίαση της έννοιας του ιδεατού διατροφικού προτύπου δίνοντας στους καταναλωτές μια συλλογή συνιστώμενων ομάδων τροφίμων καθώς και συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες που θα πρέπει ναspan style=mso-spacerun: yes  /spanκαταναλώνουν για να διατηρούν καλή υγεία./span/pp /p class=MsoBodyTextIndent3 style=MARGIN: 0cm 0cm 6pt; TEXT-INDENT: 0cmspan style=FONT-FAMILY: ArialΙστορικά οι ΔΟ εξελίσσονται, τόσο σε επίπεδο συστάσεων, όσο και σε επίπεδο γραφικών απεικονίσεων, αντανακλώντας τις εκάστοτε εξελίξεις των επιστημονικών ενδείξεων για τη σχέση διατροφής-υγείας. /span/pp /
Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 27 Ιούνιος 2014, 5:04 μμ