Η ελιά στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο

Η σημασία και οι χρήσεις της ελιάς και του ελαιόλαδου.
Ορατές ομάδες: Όλοι οι συμμετέχοντες

μύθοι

Η ελιά δώρο της Αθηνάς

Ο πιο γνωστός αρχαίος μύθος που αναφέρεται στην καλλιέργεια της ελιάς, είναι αυτός που σχετίζεται με τον αγώνα του Ποσειδώνα και της Αθηνάς για την προστασία και την ονομασία της Αθήνας. Σε αυτή την επίδειξη δύναμης των θεών, ο Ποσειδώνας χτύπησε την τρίαινά του στο μέσο της Ακρόπολης και ξεπήδησε μία πηγή με αλμυρό νερό. Η Αθηνά φύτεψε στον ίδιο τόπο μια ελιά, η οποία σε λίγη ώρα βλάστησε, εντυπωσιάζοντας όλους με το ασημοπράσινο φύλλωμά της. Ο λαός την προτίμησε από την πηγή του Ποσειδώνα και έδωσε στην πόλη το όνομα της Αθηνάς. Έτσι οι Αθηναίοι απόκτησαν την πρώτη ελιά, την οποία τους χάρισε η Αθηνά ως σύμβολο ευημερίας, συμφιλίωσης και πολιτισμού.


Η ελιά του Αρισταίου

Ο Αρισταίος, γιός του Απόλλωνα και της Κυρήνης, ανατράφηκε κοντά στις όμορφες και πολύξερες Νύμφες. Από αυτές έμαθε την καλλιέργεια της ελιάς, των αμπελιών, έμαθε να φροντίζει τα μελίσσια και να κάνει το γάλα τυρί.
Ο τόπος που μεγάλωσε ήταν γεμάτος αγριελιές και οι Νύμφες του έμαθαν πώς να τις καλλιεργεί, να τις μπολιάζει για να δίνουν καρπό, να αλέθει τον ελαιόκαρπο και να παίρνει το πολύτιμο λάδι. Οι αρχαίοι πίστευαν ότι ο Αρισταίος ανακάλυψε το ελαιοπιεστήριο και έτσι τους έδειξε έναν εύκολο τρόπο να παίρνουν το λάδι από τις ελιές.
Ο Αρισταίος ταξίδεψε σε πολλά μέρη της Ελλάδας, στην Σαρδηνία και κατόπιν στη Σικελία, όπου βρήκε εξαιρετικά γόνιμη γη για την καλλιέργεια της ελιάς. Έμαθε τους κατοίκους των περιοχών που είχαν πολλές αγριελιές, να τις μπολιάζουν και να τις καλλιεργούν. Γι’αυτή την προσφορά του, τιμήθηκε ως θεός- προστάτης των ελαιοκαλλιεργητών.

Ετικέτες: