Εργασία 1Δ: Εφαρμογή Dropbox


Το Dropbox είναι ένα εργαλείο αποθήκευσης και διαχείρισης προσωπικών - και όχι μόνο - αρχείων στο διαδίκτυο. Αποτελεί έναν επιπλέον χώρο αποθήκευσης (προσφέρεται δωρεάν χώρος 2GB), στον οποίο μπορούμε να ανεβάσουμε δωρεάν οποιοδήποτε αρχείο επιθυμούμε, έχοντας πρόσβαση πλέον σε αυτά διαδικτυακά.

Το σημαντικότερο όμως πλεονέκτημα είναι ότι μπορούμε να συγχρονίσουμε το συγκεκριμένο χώρο αποθήκευσης με έναν φάκελο στον προσωπικό μας υπολογιστή ή σε μια φορητή συσκευή μας. Όταν π.χ. προσθέτουμε στο συγκεκριμένο φάκελο ένα αρχείο, το Dropbox αναλαμβάνει αυτόματα:
α) να το ανεβάσει και στο διαδίκτυο παρέχοντάς μας ένα αντίγραφο ασφαλείας αλλά και διαδικτυακή πρόσβαση σε αυτό από οπουδήποτε,

β) να το συγχρονίσει με όσες συσκευές έχουμε συνδέσει με το λογαριασμό μας στο Dropbox - έτσι, αν έχετε ένα laptop, ένα ipad ή ένα android κινητό και εγκαταστήσετε σε αυτά το Dropbox με ένα κοινό λογαριασμό, τότε οποιαδήποτε αλλαγή κάνετε στον φάκελο από οποιαδήποτε συσκευή, θα μπορείτε να τη δείτε και από τις υπόλοιπες συσκευές σας.

Επιπλέον, πολύ σημαντική δυνατότητα του Dropbox είναι ότι μας επιτρέπει το διαμοιρασμό αρχείων μεταξύ διαφορετικών λογαριασμών. Αυτό σημαίνει ότι ένας εκπαιδευτικός μπορεί να δημιουργήσει στο δικό του χώρο ένα αρχείο διαγωνίσματος και να το μοιραστεί με τους συναδέλφους του. Οποιαδήποτε αλλαγή και αν προκαλέσει ένας εκπαιδευτικός σε αυτό το αρχείο, θα είναι ορατή σε όλους. Άρα μπορούν και οι υπόλοιποι να προσθέσουν-διαγράψουν-ενημερώσουν το συγκεκριμένο αρχείο. Με τον τρόπο αυτό λειτουργεί ως ένας κοινός χώρος διαχείρισης αρχείων μεταξύ διαφορετικών χρηστών.

Το Dropbox προσφέρει και ιστορικό των εκδόσεων του κάθε αρχείου και κάθε φακέλου, ώστε να είναι εφικτή η ανάκτηση προηγούμενων εκδόσεων τους σε περιπτώσεις προβλημάτων.

Οδηγίες για την εγκατάσταση του Dropbox θα βρείτε εδώ.

Οδηγίες για την ολοκλήρωση της εργασίας θα βρείτε εδώ .

Αφού ολοκληρώσετε τις απαιτούμενες ενέργειες, υποβάλλετε την εργασία γράφοντας ΟΚ.