ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ α

3 Εργονομία

7.    Στο εργαστήριό σας το ποντίκι έχει ρυθμιστεί για δεξιόχειρα μαθητή. Οι αριστερόχειρες συμμαθητές σας είναι βέβαιο ότι θα δυσκολεύονται στο χειρισμό του. Επιλέξτε Έναρξη-Ρυθμίσεις-Πίνακας Ελέγχου και κατόπιν επιλέξτε το εικονίδιο Ποντίκι. Στην καρτέλα Κουμπιά αναζητήστε πώς μπορεί να γίνει η εναλλαγή των πλήκτρων του ποντικιού, έτσι ώστε η αριστερή επιλογή να γίνεται με το δεξιό πλήκτρο (μετά το τέλος της δραστηριότητας καλό είναι να επαναφέρετε τις ρυθμίσεις, όπως ήταν αρχικά).

8.    Ένας φίλος σας δυσκολεύεται να χειριστεί το πληκτρολόγιο. Το μόνο που μπορεί να χειρίζεται σχετικά εύκολα είναι το ποντίκι με το ένα του χέρι. Επιλέξτε Έναρξη-Προγράμματα-Βοηθήματα-Για άτομα με ειδικές ανάγκες και κατόπιν επιλέξτε το πρόγραμμα Πληκτρολόγιο Οθόνης. Ανοίξτε το πρόγραμμα Σημειωματάριο (Έναρξη-Προγράμματα-Βοηθήματα-Σημειωματάριο) και προσπαθήστε να γράψετε ένα κείμενο με τη βοήθεια του προγράμματος Πληκτρολόγιο Οθόνης.

9.    Ρωτήστε το γυμναστή σας για τις ασκήσεις διατάσεων που μπορείτε να κάνετε με τα χέρια και τα δάχτυλα σας. Οι ασκήσεις αυτές μας βοηθούν να αποφύγουμε τις βλαβερές συνέπειες από τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις κατά τη διάρκεια της χρήσης του πληκτρολογίου. Παρουσιάστε τις ασκήσεις που βρήκατε στην τάξη σας.