Λίγα λόγια για το Modellus

Στο μάθημα αυτό θα δούμε μια κατηγορία λογισμικών με την ονομασία " Προσομοιώσεις μοντέλων και καταστάσεων".

Αντιπροσωπευτικό δείγμα της είναι το λογισμικό Modellus.

To λογισμικό Modellus δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές να κατασκευάσουν μαθηματικά μο­ντέλα με διαλογικό τρόπο.

Η δημιουργία και η διερεύνηση μαθηματικών μοντέλων είναι μια θεμελιώδης επιστημονική εργασία. Με το Modellus οι μαθητές αποκτούν προσωπική μαθησιακή εμπειρία δημιουργώντας μαθηματικά μοντέλα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή με τρόπο διαλογικό. Μπορούν επίσης να αναλύσουν τα μοντέλα και να κατασκευάσουν προσομοιώσεις των μοντέλων τους.

Οι μαθητές εισάγουν τυπικές μαθηματικές εξισώσεις και εκφράσεις για να κατασκευάσουν ένα μοντέλο.

Εξίσου απλά κατασκευάζεται και η προσομοίωση ενός μοντέλου: επιλέγονται τα σχετικά αντικείμενα, όπως εικόνες ή διανύσματα και ορίζονται οι εκάστοτε ιδιότητες τους όπως η θέ­ση ή το μέγεθος.

Πίνακες και γραφήματα κατασκευάζονται με το πάτημα ενός πλήκτρου χάρη στην πολύ φι­λική διεπαφή βασισμένη στην οικεία διεπαφή των Windows.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Modellus σαν διερευνητικό περιβάλλον ή σαν εργαλείο συγγραφής. Επιτρέπει την απόκρυψη και την προστασία των μοντέλων. Το λογισμικό δια­θέτει έτοιμα διαλογικά μοντέλα τα οποία επεξηγούν πολλές επιστημονικές έννοιες.

Το Modellus έχει σχεδιαστεί με βάση την επιστημονική και μαθηματική εκπαιδευτική έρευ­να. Υποστηρίζει την εποικοδομητική και διερευνητική προσέγγιση στη μάθηση παρέχοντας στους καθηγητές και τους μαθητές ένα ισχυρό εργαλείο για την εκμάθηση των μαθηματικών και των φυσικών επιστημών.


Χαρακτηριστικά του Modellus

Πολλαπλές Αναπαραστάσεις για τα Μοντέλα σας

Πολλές φορές οι γραφικές αναπαραστάσεις απλά δεν αρκούν για την πλήρη κατανόηση πολύπλοκων εννοιών! Οι μαθητές πρέπει να δουν πολλές αναπα­ραστάσεις του ιδίου μοντέλου για να κατανοήσουν πλήρως τις βασικές αρχές του. Το Modellus είναι το ευέλικτο εργαλείο που προβάλλει μαθηματικά μο­ντέλα με πολλούς τρόπους: κινούμενες εικόνες, γρα­φήματα και πίνακες. Οι μορφές αυτές προβάλλο­νται ταυτόχρονα στην οθόνη του λογισμικού προ­σφέροντας τη δυνατότητα για άμεση σύγκριση.

Προβολή Πολλαπλών Περιπτώσεων

Το Modellus παραβάλει συγχρόνως διαφορετικές μορφές αναπαραστάσεων δεδομένων ενώ επιτρέπει στον μαθητή να χρησιμοποιεί ταυτόχρονα και πολ­λαπλά δεδομένα. Για παράδειγμα, μπορεί ο μαθητής να αναλύσει ταυτόχρονα την τροχιά ενός δορυφό­ρου σε ένα σύστημα αξόνων χ,ψ, για τρεις διαφορε­τικές σταθερές βαρύτητας και τρεις διαφορετικές τι­μές για τη μάζα του δορυφόρου.

Αλληλεπίδραση στα Μοντέλα σας

Τώρα μπορείτε να επιδράτε πάνω στα μοντέλα σας και να βλέπετε τα αποτελέσματα σε πραγματικό χρό­νο, αποκομίζοντας άμεση γνώση των μαθηματικών στα οποία στηρίζονται. Τυπικά μαθηματικά προ­γράμματα λειτουργούν ως αριθμομηχανές, αντιμε­τωπίζοντας τα μοντέλα ως στατικές οντότητες. Κατά τη διάρκεια μιας προσομοίωσης οι μαθητές μπο­ρούν να επέμβουν αλλάζοντας μεταβλητές για να παρατηρήσουν το αποτέλεσμα πάνω στις προσομοι­ώσεις, τα γραφήματα και τους πίνακες.

Ευκολία στην Εκμάθηση και στη Χρήση

Το Modellus σας επιτρέπει να εισάγετε ένα μαθημα­τικό μοντέλο με την ίδια ευκολία που γράφετε ένα μαθηματικό τύπο στο χαρτί. Έτσι ο μαθητής δεν εί­ναι αναγκασμένος να επενδύσει πολύτιμο χρόνο στην εκμάθηση πολύπλοκων διαγραμμάτων ή στις εξειδικευμένες γλώσσες προγραμματισμού που υπάρχουν σε άλλα προγράμματα μοντελοποίησης.




Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 27 Ιούνιος 2014, 5:04 μμ