Εισαγωγή

Ο αντικειμενικός σκοπός του ηλεκτρονικού μαθήματος Κεντρική Θέρμανση είναι διττός. Αφενός αποσκοπεί να αποτελέσει ένα επιπλέον διδακτικό βοήθημα για τον καθηγητή στην δια ζώσης διδασκαλία και αφετέρου ένα συμβουλευτικό και καθοδηγητικό μέσο για τον μαθητή.
Βεβαίως το μάθημα αυτό μπορεί να το παρακολουθήσει και όποιος ενδιαφερόμενος επιθυμεί εκτός σχολείου με ή χωρίς μαθητική ιδιότητα. Αυτή η ξεχωριστή ιδιότητα που παρουσιάζουν μόνο τα ηλεκτρονικά μαθήματα τους προσάπτει και τον σημαντικό ρόλο της επιμόρφωσης με την έννοια ότι οποιοσδήποτε (μαθητής, καθηγητής,επιχειρηματίας, καταναλωτής και τεχνίτης) μπορεί να επισκευθεί το μάθημα και να επιμορφωθεί μέσα από αυτό.

Όσο αφορά την δομή του μαθήματος, αυτό χωρίζεται σε θεματικές ενότητες που ακολουθούν περίπου την δομή των βιβλίων <<Κατασκευή και λειτουργία εγκαταστάσεων Κεντρικής θέρμανσης>> και <<Στοιχεία σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων>> τα οποία εκδίδονται από τον ΟΕΔΒ και διδάσκονται στον 2ο Κύκλο των ΤΕΕ στην ειδικότητα: <<Τεχνίτου Υδραυλικών και Θερμικών Εγκαταστάσεων>>. Η διαφορά του μαθήματος από τα βιβλία του ΥΠΕΠΘ είναι ότι οι θεματικές ενότητες του μαθήματος δεν είναι καθορισμένες αριθμητικά λόγω του ότι συμπληρώνονται διαρκώς νέες εξαιτίας της εμφάνισης νέων μεθόδων και εφαρμογών. Με την έννοια αυτή το μάθημα είναι συνεχώς υπό κατασκευή.

Κάθε θεματική μπορεί να ενότητα περιέχει:
1. Εισαγωγή-Διδακτική στόχοι:
Σε αυτό το αρχείο παρουσιάζεται μια μικρή εισαγωγή καθώς και η διδακτοί στόχοι της κάθε θεματικής ενότητας.
2. Βασικές έννοιες-Λέξεις κλειδιά:
Σε αυτό το αρχείο παρουσιάζονται οισημαντικότερες έννοιες, λέξεις-κλειδιά της θεματικής ενότητας.
3. Θεωρία:
Σε αυτό το αρχείο παρουσιάζεται το θεωρητικό υπόβαθρο της ενότητας.
4. Παρουσίαση:
Σε αυτό το αρχείο παρουσιάζεται η θεματική ενότητα με ηλεκτρονικές διαφάνειες.
5. Εννοιολογικοί χάρτες:
Σε αυτό το αρχείο παρουσιάζονται οι εννοιολογικοί χάρτες της θεματικής ενότητας
6. test με εννοιολογικούς χάτρες:
Σε αυτό το αρχείο παρουσιάζονται ασκήσεις που βασίζονται στους εννοιολογικούς χάρτες.
7. e-tests:
Σε αυτό το αρχείο παρουσιάζονται ηλεκτρονικά test τα οποία μπορούν να επιλύουν οι μαθητές κατά τις περιηγήσεις τους στο μάθημα. Τα test αυτά είναι πολλαπλών επιλογών, αντιστοίχισης, σταυρόλεξα κ.α.
8. Αξιολόγηση στην τάξη:
Σε αυτό το αρχείο παρουσιάζονται test και ερωτήσεις που μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ο καθηγητής για αξιολόγηση στην τάξη κατά την διάρκεια του μαθήματος.
9. Σύνδεση με άλλους δικτυακούς τόπους:
Σε αυτό το αρχείο υπάρχουν συνδέσεις με άλλους δικτυακούς τόπους οι οποίοι περιέχουν πληροφορίες σχετικές με το μάθημα.
10. Εργαστήριο:
Σε αυτό το αρχείο παρουσιάζονται εργαστηριακές ασκήσεις οι οποίες αποσκοπούν στην απόκτηση εμπειρικής γνώσης από τους μαθητές.

Οι επισκέπτες του μαθήματος εκτός από τα παραπάνω αρχεία που υπάρχουν στις θεματικές ενότητες μπορούν αν το επιθυμούν να καταγράψουν τις απόψεις τους ή και να συζητήσουν ζωντανά θέματα που αφορούν το μάθημα στο Forum ή chat που υπάρχουν στην είσοδο του μαθήματος.

Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 27 Ιούνιος 2014, 5:07 μμ