Το λάδι στη θρησκεία

 

       Η ελιά και το λάδι στη θρησκεία μας

Αιώνες τώρα το καρποφόρο δέντρο  της ελιάς με τους πολύτιμους καρπούς θεωρείται από το λαό μας δώρο Θεού, ιερό σύμβολο και χρησιμοποιήθη- κε σε πολλές λατρευτικές τελετές.

 

         Άγιο Μύρο και ελαιόλαδο

το ΆγιοΜύρο είναι ευώδες και αγιασμένο έλαιο, το οποίο παρασκευάζεται από ελαιόλαδο και άλλες αρωματικές ουσίες και χρησιμοποιείται κατά το μυστήριο του χρίσματος. Το Άγιο Μύρο φυλάσσεται πάντα στο ιερό του ναού, μέσα σε εισικό δοχείο, το επονομαζόμενο << μυροδοχείο>>, και είναι απαραίτητο στο μυστήριο του βαπτίσματος,στην τελετή για την ένταξη στους κόλπους της Ορθόδοξης εκκλησίας των ετεροδόξων, στην καθιέρωση της Αγίας Τράπεζας, στα εγκαίνια των ναών, στη στέψη των Ορθόδοξων βασιλέων, στην ανακομιδή των ιερών λειψάνων των αγίων κ.λ.π.

 

    

 Το ελαιόλαδο στο ευχέλαιο

Στο μυστήριο του ευχελαίου χρησιμοποιούνται το αλεύρι ( ο σίτος), το έλαιο και το κρασί. Συχνά το κρασί και το λάδι τοποθετούνται στο ίδιο ποτήρι, και το ελαιόλαδο αναφέρεται επανειλημμένα στις ευχές που λέει ο ιερέας για τον καθαρμό και την ίαση  της ψυχής και του σώματος των παρευρισκομένων.

 

    Το ελαιόλαδο που καίει στο καντήλι

Η φλόγα του καντηλιού που καίει με τη βοήθεια του λαδιού συμβολίζει το θείο φως, πηγή της υπέρτατης αλήθειας και της ύψιστης δύναμης.

Σύμφωνα με τη λαϊκή αντίληψη, το λάδι του καντηλιού έχει μεγάλη θεραπευτική χρής, μιας και η επάλειψη με αυτό των πονεμένων σημείων του σώματος προκαλεί ανακούφιση.

Ως  σήμερα, από το πρώτο λάδι της παραγωγής τους, οι Έλληνες αγρότες στέλνουν δώρο στην εκκλησία για το άναμμα των καντηλιών και με αυτό ανάβουν το καντήλι στο εικονοστάσι του σπιτιού τους. 

Επιμέλεια: Χριστίνα Χαλούλου

Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 15 Ιούλιος 2015, 6:10 πμ