• Μία η Εκκλησία του Χριστού, 3 χριστιανικές ομολογίες.

    Μία η Εκκλησία του Χριστού,

    3 χριστιανικές ομολογίες.

    Σχετική εικόνα

    Η Εκκλησία του Χριστού σύμφωνα με την ορθόδοξη διδασκαλία είναι μία, ιδρύθηκε από τον Χριστό, τέλειο Θεό και τέλειο άνθρωπο, και με αδιάσπαστη αποστολική διαδοχή παραμένει ακριβώς η ίδια χωρίς να αλλάξει ποτέ, βρίσκεται μέσα στην Αγία Γραφή και στην Γραπτή Ιερά Παράδοση, όπως αυτή αποτυπώνεται στους κανόνες και τους όρους των Συνόδων μέσα στους αιώνες ως σήμερα.
    Ομολογίες ονομάζονται οι διαφορετικοί τρόποι έκφρασης της πίστεως στο Χριστό με κοινά σημεία α) πίστη στο Χριστό, β) ομολογία πίστεως, γ) ζωή εν Χριστώ δ) αποτύπωση του σταυρού ως σημείο απόδειξης ότι ανήκουν στο Χριστό.
    Σήμερα γίνεται μεγάη προσπάθεια να αρθούν οι διαφορές και να επιτευχθεί ενότητα των ομολογιών. Αυτο είναι επίπονο, δύσκολο και χρειάζεται πολλή ταπείνωση και αγάπη από όλους τους χριστιανούς ανεξαιρέτως. Για να μπορέσει να γίνει εποικοδομητικός διάλογος πρέπει να δηλώνονται οι διαφορετικοί τρόποι πίστεως της κάθε ομολογίας και να εντοπίζονται οι διαθέσεις για μια ουσιαστική ενότητα όλων των χριστιανών. Ήδη έχουν αρθεί αναθέματα ντροπής, έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες προσέγγισης, ιδιαίτερα από την Ρωμαιοκαθολική Ομολογία και την Ορθόδοξη Εκκλησία. Επιπροσθέτως το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών κάθε χρόνο στα συνέδριά του προσπαθεί να άρει τις διαφορές και να προσεγγίσει την ουσιαστική αυτή ενότητα. Προσευχόμαστε ειλικρινά να επιτευχθεί σύμφωνα με την φώτιση του Αγίου Πνεύματος.

    Από τα κείμενα της Β’ Βατικανής ΣυνόδουΕΝΟΤΗΤΑ 26 ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ ΤΟΥ 1054: ΓΕΓΟΝΟΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΟΔΥΝΗΣ