• Β' Γυμνασίου - Εκκλησιαστική Ιστορία - Παιδαγωγικοί Στόχοι και Προσδοκώμενα Αποτελέσματα

     

    Μελέτη του υλικού του Μαθήματος των Θρησκευτικών της Β' Γυμνασίου με θέμα : Μελέτη Εκκλησιαστικής Ιστορίας - Η Εκκλησία Οργανώνεται

    Οι μαθητές πρέπει να αποκτήσουν :

    - γνώση της έννοιας της Εκκλησίας, του τρόπου οργάνωσής της, Διοικήσεώς της, διαποίμανσης του ορθόδοξου χριστιανικού πληρώματος, της ιστορίας της Εκκλησίας από τις απαρχές έως σήμερα (μοντέλο των 3 κύκλων - Από την τοπικότητα στην παγκοσμιότητα του μηνύματος της Εκκλησίας, ιστορία της οργάνωσης της Εκκλησίας) χρησιμοποιώντας και αξιοποιώντας το παιδαγωγικό μοντέλο του Ρόμβου κατά το οποίο προσδοκάται η διαμόρφωση ταυτότητας του μαθητή με λόγο και λόγους (συνειδητοποίηση της θέσεώς του στην κοινωνία και υπεύθυνη ανάληψη του ρόλου του, της ελεύθερης σκέψης και αξιοποίησης του υλικού μελέτης για να διερευνά και να διαμορφώνει την ίδια γνώμη, να μπορεί να αυτοαξιολογείται και να ετεροαξιολογεί τις δεξιότητες των συμμαθητών του για να μπορεί με τη χρήση της συλλογικής νοημοσύνης να αναπλαισιώνει και να μεταμορφώνει τον παρόντα κόσμο στην Βασιλεία του Θεού.

    - συνειδητοποίηση με βιωματικό τρόπο των συνεπειών της συγκεκριμένης επιλογής οργάνωσης της ορθόδοξης εκκλησίας στην προσωπική μας ζωή - συνθήκες, αποτελέσματα

    - Κριτική αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων και συνεπειών της οργάνωσης της εκκλησίας με τη βοήθεια των πολυγραμματισμών, της πολυτροπικότητας και ρευστότητας των ψηφιακών μέσων με σκοπό να βοηθήσουμε τον μαθητή να διαβάζει πίσω από τα κείμενα

    - Στόχευση στην μόρφωση συγκροτημένων, συνειδητοποιημένων θεανθρώπινων προσωπικοτήτων των μαθητών με συνέπεια ορθόδοξης θεωρίας και πράξης.

  • Μεγάλοι Διωγμοί των Χριστιανών

    Το Ρωµαϊκό κράτος απέναντι στους χριστιανούς

    Είναι γεγονός ότι το Ρωµαϊκό κράτος αρχικά έδειξε αδιαφορία για τον Χριστιανισµό, επειδή τον θεωρούσε µια ιουδαϊκή αίρεση. Σιγά­σιγά, όµως, οι αρχές άρχισαν να θορυβούνται για µια σειρά από λόγους:

    • άνθρωποι που κατείχαν ανώτερες θέσεις στη ρωµαϊκή κοινωνία γίνονταν χριστιανοί

    • οι χριστιανοί δε συµµετείχαν σε συνήθειες της εποχής (π.χ. ρωµαϊκά λουτρά, θεάµατα και αιµατηρές µονοµαχίες) και αρνούνταν να λατρέψουν οποιονδήποτε άλλο θεό εκτός από τον δικό τους

    • διατυπώνονταν σε βάρος των χριστιανών σοβαρές κατηγορίες (π.χ. ότι ήταν γενικά «φαύλοι άνθρωποι» ή ότι συνωµοτούσαν κατά του κράτους). Όλα αυτά διαµόρφωσαν ένα κλίµα προκατάληψης και καχυποψίας που ενισχύονταν από φήµες, π.χ. ότι οι χριστιανοί στα δείπνα τους θυσίαζαν και έτρωγαν µικρά παιδιά. Έτσι, για τρεις περίπου αιώνες µετά τη σταύρωση του Χριστού, οι χριστιανοί εξαιτίας του θρησκευτικού φανατισµού του λαού και της πολιτικής των αυτοκρατόρων διώκονταν ανελέητα.

    Οι διωγμοί κατά των χριστιανών

    Έως το 250 μ.Χ. οι διωγμοί εναντίον των χριστιανών ήταν τοπικοί και μεμονωμένοι. Παρ’ όλα αυτά, τα θύματα ήταν πολλά. Ο πρώτος γενικός διωγμός εξαπολύθηκε από τον αυτοκράτορα Δέκιο, με ένα διάταγμα που εξέδωσε το 250 μ.Χ. και το οποίο επέβαλλε σε όλους τους πολίτες να αποδείξουν την πίστη τους στη ρωμαϊκή θρησκεία θυσιάζοντας στα είδωλα.

    http://text2mindmap.com/1GTXw5 (Μαρίας Ολυμπίτου)

    http://www.pixton.com/comic/v754zs2h

    http://Pixton.com/ic:gbe3d8j4

    Loipon paidia shmera tha mathoume gia ton Dekio.O Dekios htan o prwtos se mia seira megalwn aytokratoron. Ton  Ianouario tou 250 o Dekios exedwse ena diatagma gia thn katastolh tou xristianismoy.Siga siga yphrxan diafores antidraseis To diatagma arxise na eframozetai  apaitontas apo tous episkopous kai apo toys axiomatikous ths ekklhsias na kanoun thusia ston aytokratora ena thema orkou pisteos pou theorotan prosblhtiko Oi pistoi xristianoi pou arnioyntan na prosfairoun  paganistikh thysia gia ton autokratora kai thn autokratorikh euhmeria  kindineyan na timorhthoun me frikta basanhstiria. Enas arithmos xristianwn arnhthikan na kanoun thn thusia kai thanatwthikan.To xristianiko aisthima odhghse se antistash kata twn xristianwn  omws sthn pragmatikothta  kata ton deuteron xrono upo thn basileia tou Dekiou  ta pragmata eixan xalarwsei kai h anektimothta arxise na epanerxetai Aaaxxx den prolabame na   teliosoyme logo tou koudouniou   opote tha synexisoume thn epomenh fora. Gia to spiti tha exete thn askhsh srh selida 32

    http://www.pixton.com/comic/girahh2y (Γιώργος Φ)

    SUXNOMH KYRIE KATHIGITA, MPOREITE NA MOY DOSETE KAPOIES PLHROFORIES GIA TON ROMAIO AYTOKRATORA DIOKLHTIANO; | BEBAIOS ROTA ME O,TI THES. POTE EZHSE O ROMAIOS AYTOS AYTOKRATORAS KAI POS ANEBHKE STO THRONO; | LOIPON,GENNHTHIKE STIS 22 DEKEMBRIOY 244 KAI APEBIOSE STIS 3 DEKEMBRIOY 311.OTAN DOLOFONHUHKE O NOYMERIANOS TO 284 ANAKYRHXTHIKE EKEINOS AYTOKRATORAS. POS  ANTIMETOPIZE TH XRISTIANIKH THRISKEIA; | O DIOKLHTIANOS EIXE ORISEI MONO TON DIA SAN THEOTHTA.MISOUSE TOUS XRISTIANOUS KAI OI DIOXMOI TOY HTAN OI PIO BIAIOI POU EGINAN POTE STHN ROMAIKH AYTOKRATORIA.

    Ο πιο σφοδρός διωγμός (γνωστός ως «Μεγάλος Διωγμός») ήταν αυτός του Διοκλητιανού (244 μ.Χ. ­ 311 μ.Χ.), ο οποίος πίστευε ότι μόνο με την εθνική θρησκεία θα μπορούσε να αυξηθεί η δύναμη και το μεγαλείο του ρωμαϊκού κράτους. Γι’ αυτό, από το 303 μ.Χ. και μετά, με σκληρά διατάγματα, οι χριστιανοί διώκονταν σε όλη την αυτοκρατορία. Χιλιάδες ήταν οι χριστιανοί που μαρτύρησαν (μάρτυρες).

    Τα μέτρα του ρωμαϊκού κράτους εναντίον των χριστιανών ήταν τα εξής:

    • χριστιανοί αξιωματούχοι υποβάλλονταν σε εξευτελισμούς ή εκτελούνταν • οι χριστιανοί στερούνταν τα δικαιώματα, τα αξιώματα και τις θέσεις τους

    • οι περιουσίες τους δημεύονταν • τα ιερά βιβλία τους καίγονταν και τα κτίρια λατρείας τους ισοπεδώνονταν

    • υποχρεώνονταν να λατρέψουν τους ρωμαϊκούς θεούς, ειδάλλως φυλακίζονταν, βασανίζονταν ή θανατώνονταν

    • ρίχνονταν σε στάδια για να γίνουν βορά άγριων θηρίων.

    Στη διάρκεια των τριών πρώτων αιώνων οι χριστιανοί, επειδή δεν είχαν δικά τους κοιμητήρια, έθαβαν τους νεκρούς τους στις κατακόμβες. Οι κατακόμβες ήταν υπόγειοι τόποι ταφής νεκρών γύρω από τη Ρώμη αλλά και αλλού. Ήταν σήραγγες με μορφή λαβύρινθου, που μπορούσαν να φτάνουν σε μήκος πολλών χιλιομέτρων. Στους πορώδεις τοίχους των διαδρόμων είχαν δημιουργηθεί ορθογώνια κοιλώματα για την τοποθέτηση των νεκρών. Επίσης, υπήρχαν μεγαλύτερα κοιλώματα με καμάρα στο πάνω μέρος ή και ολόκληρα δωμάτια που χρησίμευαν ως οικογενειακοί τάφοι, διακοσμημένοι με τοιχογραφίες. Καθώς ως τόποι ταφής ήταν ιεροί και απαραβίαστοι, οι χριστιανοί άρχισαν να συγκεντρώνονται εκεί και να τελούν τη Θεία Ευχαριστία πάνω στους τάφους των μαρτύρων.  

    Οι κατακόμβες είναι ένα διαχρονικό σύμβολο ηρωισμού: εκεί μέσα οι διωκόμενοι χριστιανοί βρήκαν τη δύναμη και τη στήριξη από τον Θεό να αντιμετωπίσουν τους διωγμούς. Και παρότι είναι κοιμητήρια, ο σημερινός επισκέπτης τους εισπράττει με έναν μυστηριώδη τρόπο ένα βροντερό μήνυμα ζωής. Επιπλέον, οι μάρτυρες των διωγμών είναι άγιοι κοινοί σε Ανατολή και Δύση και θυμίζουν σε όλους τους σύγχρονους χριστιανούς ότι η πίστη είναι πάντα μια ομολογία που πολλές φορές απαιτεί κόπους, αγώνα και θυσίες. Πηγή: Στέφανος Καραχάλιας / Πηνελόπη Μπράτη / Δημήτριος Πασσάκος / Γεώργιος Φίλιας, Θρησκευτικά Γ΄ Γυμνασίου. Θέματα από την Ιστορία της Εκκλησίας, σελ. 40.

    Τα σύμβολα των κατακομβών Στις κατακόμβες οι πρώτοι χριστιανοί καλλιτέχνες άρχισαν να ζωγραφίζουν παραστάσεις, επιδιώκοντας να εκφράσουν την πίστη τους και όχι απλώς να διακοσμήσουν τους υπόγειους τάφους. Σε πρώτη φάση χρησιμοποιούν συμβολικά θέματα και αλληγορίες. Τέτοια σύμβολα είναι ο ιχθύς, το παγώνι, το περιστέρι, η άγκυρα, η ναυς, το Α και το Ω, το μονόγραμμα του Χριστού (Χ και Ρ), το πτηνό φοίνικας, ο Ορφέας, η δεόμενη ψυχή. Στη συνέχεια απεικονίζονται και θέματα από την Παλαιά, καθώς και από την Καινή Διαθήκη.

    Το Διάταγμα των Μεδιολάνων (313 μ.Χ.)

    Εγώ, ο Αύγουστος Κωνσταντίνος, κι εγώ, ο Αύγουστος Λικίνιος, αποφασίσαμε να δώσουμε και στους χριστιανούς και σε όλους την ελευθερία να ακολουθήσουν όποια θρησκεία θέλουν […] Τώρα ελεύθερα και απλά μπορεί καθένας από εκείνους που πρεσβεύουν τη θρησκεία των χριστιανών να τη διατηρεί χωρίς καμιά ενόχληση […] Έχει δοθεί η εξουσία αυτή και σε όσους άλλους θέλουν να ακολουθούν τη λατρεία και θρησκεία της αρεσκείας τους, κατά τρόπον ώστε να μπορεί καθένας να προτιμά και να υπηρετεί οποιανδήποτε θρησκεία θέλει. Eυσέβιος, Εκκλησιαστική Ιστορία

    Το τέλος των διωγμών

    Οι πρώτοι ναοί των χριστιανών Αρχικά οι χριστιανοί συγκεντρώνονταν σε ιδιωτικές κατοικίες των πλουσιότερων πιστών. Από το τέλος του 2ου μ.Χ. αιώνα, όμως, έχουμε κτίρια που κατασκευάζονται ειδικά ως χώροι λατρείας. Ονομάζονται «ευκτήριοι οίκοι», «εκκλησίες», «οίκοι Θεού» και «οίκοι Κυρίου». Η παλαιότερη μορφή οίκου­ εκκλησίας που έχει ανακαλυφθεί βρίσκεται στην ελληνιστική πόλη Δούρα Ευρωπό που βρίσκεται στη Συρία, στην όχθη του ποταμού Ευφράτη, και χρονολογείται γύρω στο 230 μ.Χ.

    Οι άνθρωποι απαλλάχτηκαν από το φόβο των πρώην καταπιεστών τους. Τώρα πλέον τελούνταν λαμπρές και πανηγυρικές γιορτές, όλα ήταν γεμάτα από φως. Όλοι όσοι προηγουμένως θλίβονταν, έβλεπαν γύρω τους γελαστά πρόσωπα. Όλοι μαζί έψαλλαν ύμνους στις πόλεις και στην ύπαιθρο, πρώτα στον Θεό που βασιλεύει παντού και έπειτα ευγνωμονούσαν τον ευσεβή βασιλιά (Κωνσταντίνο). Eυσέβιος, Εκκλησιαστική Ιστορία.

    ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ

    Άρθρο 13

    1. Η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη. Η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις καθενός.

    2. Κάθε γνωστή θρησκεία είναι ελεύθερη και τα σχετικά με τη λατρεία της τελούνται ανεμπόδιστα υπό την προστασία των νόμων. Η άσκηση της λατρείας δεν επιτρέπεται να προσβάλλει τη δημόσια τάξη ή τα χρηστά ήθη. Ο προσηλυτισμός απαγορεύεται.

    3. Οι λειτουργοί όλων των γνωστών θρησκειών υπόκεινται στην ίδια εποπτεία της Πολιτείας και στις ίδιες υποχρεώσεις απέναντί της, όπως και οι λειτουργοί της επικρατούσας θρησκείας.

    4. Κανένας δεν μπορεί, εξαιτίας των θρησκευτικών του πεποιθήσεων, να απαλλαγεί από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων προς το Κράτος ή να αρνηθεί να συμμορφωθεί προς τους νόμους.

    5. Κανένας όρκος δεν επιβάλλεται χωρίς νόμο, που ορίζει και τον τύπο του. 

    Σύγχρονοι μάρτυρες Χριστού

Η Εκκλησία οργανώνεται - Από την «Εκκλησία του Δήμου​ στην «Εκκλησία του Χριστού» - H Εκκλησία του Χριστού με κέντρο τη Θεία Ευχαριστία -Υποδειγματική Θεία Λειτουργία