• Λειτουργία Διαδικτυακού Ραδιοφώνου – Διαδικτυακό Ραδιόφωνο – Τί είναι – πώς λειτουργεί

    http://europeanschoolradio.eu/el/course/digitalsound

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

    Μέσω του διαδικτυακού ραδιοφώνου μεταδίδεται ψηφιακός ήχος, που μπορεί να είναι είτε μουσική είτε εκπομπές είτε σύντομα μηνύματα. Συχνά βλέπουμε τις ορολογίες audio live streaming ή podcasting και στην ενότητα αυτή θα εξηγήσουμε τι σημαίνουν και ποιες είναι οι διαφορές αναφορικά με τη λειτουργία ενός διαδικτυακού ραδιοφώνου.

    ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

    Ύστερα από την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, έχετε τη δυνατότητα να λάβετε βεβαίωση παρακολούθησης. ΣΤΟΧΟΙ Να κατανοήσετε τη διαδικασία μετάδοσης ήχου μέσω διαδικτυακού ραδιοφώνου. Να διαχωρίζετε ανάλογα με τον τύπο αναπαραγωγής ψηφιακού ήχου το podcasting και το audio live streaming. Το διαδικτυακό μάθημα “Λειτουργία Διαδικτυακού Ραδιοφώνου” δημιουργήθηκε στο πλαίσιο εκπόνησης διπλωματικής εργασίας για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από την υπ. δρ. κα Ευτυχία Τούλιου Εμείς «δανειστήκαμε» το μάθημα από την ιστοσελίδα των διαδικτυακών μαθημάτων του Ευρωπαϊκού Σχολικού Ραδιοφώνου και το μεταφέραμε εδώ για να διευκολύνουμε τους μαθητές / μαθήτριές μας να πειραματιστούν με το υλικό χωρίς να «χαλάσουμε» κάποιο μέρος του κατά λάθος σε κείνον τον ιστότοπο. Ευχαριστούμε θερμά τους δημιουργούς του για την χρήση του και την ευκαιρία να μάθουμε πιο αποτελεσματικά τον τρόπο λειτουργίας και δημιουργίας ραδιοφωνικών μηνυμάτων και εκπομπών για χάρη του σχολείου μας και για να επικοινωνήσουμε με τους μαθητές της Ευρώπης για όσα μας ενώνουν. Επεξεργασία

    Διαδικτυακό ραδιόφωνο

    http://europeanschoolradio.eu/el/course/digitalsound/lessons/%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b4%ce%b9%ce%ba%cf%84%cf%85%ce%b1%ce%ba%cf%8c-%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%b9%cf%8c%cf%86%cf%89%ce%bd%ce%bf

  • ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΡΩΤΗ - ΜΑΘΗΜΑ 1 - Λειτουργία Διαδικτυακού Ραδιοφώνου - Διαδικτυακό Ραδιόφωνο - Τί είναι -

    Γιατί διαδικτυακό ραδιόφωνο (web radio) ;

    Το διαδικτυακό ραδιόφωνο είναι η συνεχής ροή ήχου μέσω διαδικτύου. Αυτή η μέθοδος μετάδοσης παρέχει αρκετά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με την μετάδοση σε FM για τους παρακάτω βασικούς λόγους.

    Μετάδοση

    Δεδομένου ότι το διαδικτυακό ραδιόφωνο δεν χρησιμοποιεί περιορισμένο φάσμα, όπως στα FM, ο αριθμός των διαδικτυακών σταθμών που μπορεί να υπάρχουν είναι απεριόριστος. Αυτό σημαίνει ότι κοινότητες με πολύ συγκεκριμένα ενδιαφέροντα μπορούν να εγκαταστήσουν ραδιοφωνικούς διαδικτυακούς σταθμούς χωρίς να ανησυχούν για τη μετάδοση. Ωστόσο, οι ραδιοφωνικοί διαδικτυακοί σταθμοί πρέπει να υπολογίσουν το απαιτούμενο εύρος ζώνης βάσει του αναμενόμενο πλήθος ακροατών. Το εύρος ζώνης δεν αποτελεί περιοριστικό παράγοντα για τη δημιουργία ενός ραδιοφωνικού διαδικτυακού σταθμού.

    Προσβασιμότητα

    Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του πληθυσμού που χρησιμοποιεί καθημερινά τις φορητές συσκευές, smartphones, tablets για την ψυχαγωγία και είναι τον χρόνο που οι χρήστες είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο, τότε εύκολα συμπεραίνεται ότι οποιοσδήποτε ραδιοφωνικός διαδικτυακός σταθμός υπερέχει στο κομμάτι της προσβασιμότητας από αντίστοιχους σταθμούς στα FM.

    Νομοθεσία

    Το διαδικτυακό ραδιόφωνο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό δεν ιδρύεται κατόπιν άδειας και δεν υπόκειται σε έλεγχο περί νομιμότητας. Η έλλειψη ρύθμισης συνεπάγεται ότι κάθε άτομο ή ομάδα μπορεί να δημιουργήσει ένα ραδιοφωνικό διαδικτυακό σταθμό χωρίς να ανησυχεί για τις εν λόγω απαιτήσεις. Αντίστοιχα, δεν ρυθμίζεται το περιεχόμενο που θα μεταδίδεται σε ένα διαδικτυακό ραδιόφωνο. Συνεπώς, οι ραδιοφωνικοί διαδικτυακοί σταθμοί υποχρεούνται μόνο να ακολουθούν τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το Διαδίκτυο της χώρας στην οποία λειτουργούν, οι οποίες είναι πολύ λιγότερο αυστηρές και δεν θέτουν περιορισμούς στις ειδήσεις, τα μεταδιδόμενα προγράμματα ή τις διαφημίσεις που μπορούν να μεταδοθούν μέσω του Διαδικτυακού Ραδιοφώνου .

    http://europeanschoolradio.eu/el/course/digitalsound/lessons/%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-live-streaming

    Τι είναι audio streaming

    Audio Streaming

    Στο διαδίκτυο μπορεί ένας χρήστης να ακούσει ένα αρχείο ήχου ή ένα βίντεο, κάνει λήψη του αρχείου ήχου στον υπολογιστή του ή σε άλλη φορητή συσκευή. Έπειτα ο χρήστης μπορεί να έχει πρόσβαση στο αρχείο ακόμα και όταν δεν είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο, μπορεί να αντιγράψει το αρχείο σε άλλο υπολογιστή, να το επεξεργαστεί ή να κάνει ό, τι θέλει. Ωστόσο, ο χρήστης μπορεί να έχει πρόσβαση σωστά στο αρχείο μόνο αφού ολοκληρωθεί η λήψη του αρχείου.

    Από την άλλη πλευρά, όταν ένας χρήστης παρακολουθεί βίντεο σε έναν ιστότοπο, όπως το YouTube, ο υπολογιστής δεν περιμένει πρώτα να γίνει λήψη του αρχείου πριν από την αναπαραγωγή του βίντεο.

    Το περιεχόμενο στην περίπτωση διατίθεται ως ροή ήχου / βίντεο και δεν παραμένει κανένα αρχείο στον υπολογιστή για χρήση μετά την πρόσβαση του χρήστη στο περιεχόμενο. Επειδή ο ήχος ή το βίντεο είναι διαθέσιμα ως ροή στον χρήστη, αυτή η μέθοδος παροχής περιεχομένου στον χρήστη αναφέρεται ως Streaming. Η ροή βίντεο λέγεται video streaming και αντίστοιχα η ροή ήχου λέγεται audio streaming. Ο διακομιστής που παρέχει το ήχο / βίντεο ονομάζεται streaming server και ο υπολογιστής του χρήστη που προβάλλει το περιεχόμενο ονομάζεται streaming client.

    Audio live streaming

    Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της ροής είναι ότι ο streaming server δίνει τη δυνατότητα να παρέχει όχι μόνο ηχογραφημένα αρχεία, αλλά και να μεταδώσει ζωντανά ήχο ή βίντεο που παράγεται απευθείας. Μια τέτοια μέθοδος ροής αναφέρεται ως ζωντανή ροή ή live streaming.

     Streaming on demand

    Η τεχνολογία ροής (streaming technology) δε χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ζωντανή ροή (live streaming). Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί, αντί της παραδοσιακής μεθόδου λήψης αρχείου ήχου/βίντεο πριν την ακρόαση, για ροή ήχου/βίντεο κατ’ απαίτηση.

    Τα βασικά πλεονεκτήματα είναι:

    • Η καθυστέρηση είναι γενικά χαμηλότερη, ώστε το οπτικοακουστικό αρχείου αρχίζει να αναπαράγεται γρηγορότερα
    • Συμβατότητα ανάλογα με τη συσκευή του χρήστη
    • Αξιοποίηση του εύρους ζώνης πιο αποτελεσματικά, λόγω έγκαιρης λήψης του οπτικοακουστικού αρχείου

    Buffering

    Η διαδικασία streaming ρυθμίζεται από τον κεντρικό υπολογιστή του διαδικτυακού ραδιοφώνου, όμως για να έχει πρόσβαση ένας χρήστης στο ηχητικό περιεχόμενο του streaming χρησιμοποιεί έναν player για αναπαραγωγή του ήχου. Η διαδικασία για την αποκωδικοποίηση του ήχου από τη ροή streaming γίνεται στον υπολογιστή του κάθε χρήστη και ονομάζεται buffering. O όρος buffering αναφέρεται στο “κατέβασμα” μικρού ποσού δεδομένων από τη ροή ήχου που μεταδίδεται σε τακτά χρονικά διαστήματα της τάξεως των δευτερολέπτων. Υπάρχει μια προσωρινή μνήμη στον υπολογιστή του κάθε χρήστη που λέγεται buffer. Εκεί μόλις φορτωθούν τα πρώτα δεδομένα ως το πρώτο πακέτο δεδομένων, τότε ο χρήστης μπορεί να ακούσει τον ήχο. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται και έτσι ο χρήστης έχει πρόσβαση στο streaming. Έχοντας προκαταβολικά προμηθεύσει κομμάτια ήχου στη μνήμη RAM είναι ο λόγος για τον οποίο αποφεύγονται οι διακοπές στη μετάδοση κατά την αναπαραγωγή της ροής. Σε μια ζωντανή μετάδοση (audio live streaming) μέσω του διαδικτυακού ραδιοφώνου υπάρχει μία μικρή καθυστέρηση εξαιτίας της διαδικασίας του buffering.

    Τύπος μετάδοσης ήχου για audio streaming

    Σίγουρα θα γνωρίζετε ορισμένους τύπους αρχείων ήχου, όπως mp3 και wav, τους οποίους συναντάτε κατά την ακρόαση μουσικής. Όμως, τι συμβαίνει κατά την κωδικοποίηση και μετάδοση του ήχου από ένα ραδιοφωνικό πρόγραμμα μέσω διαδικτύου; Υπάρχει περιορισμός ως προς τη μορφή αρχείων ήχου για να μεταδοθούν και τι συμβαίνει με τα λογισμικά που στέλνουν τον ήχο από τον κεντρικό υπολογιστή του ραδιοφώνου στους υπολογιστές ή τις συσκευές των ακροατών;

    Opus

    Το Opus είναι ένας δωρεάν τύπος αρχείου, που καταφέρνει να βελτιστοποιήσει την ποιότητα σε διαφορετικούς ρυθμούς μετάδοσης και διαφορετικούς τύπους ήχου. Η μουσική και η ομιλία μπορούν να βελτιστοποιηθούν με ποικίλους τρόπους και το Opus χρησιμοποιεί τους κωδικοποιητές SILK και CELT για να το επιτύχει αυτό. Μέχρι στιγμής, το Opus υποστηρίζεται από τον Firefox σε υπολογιστή και σε φορητές συσκευές καθώς και τις τελευταίες εκδόσεις του Chrome και του Opera.

    MP3, AAC, Ogg Vorbis

    Η ροή ήχου αξιοποιεί τη συμπίεση προκειμένου να δημιουργηθούν μικρότερα σε όγκο αρχεία χρησιμοποιώντας μορφή κωδικοποίησης όπως mp3, AAC, Ogg Vorbis. Μπορούν να μεταδοθούν μέσω συγκεκριμένων τεχνολογιών από τον κεντρικό υπολογιστή (server- side technologies).

    Server-side Streaming Technologies

    Η μετάδοση ήχου επιτυγχάνεται όταν έχει εγκατασταθεί ένα λογισμικό διακομιστή συνεχούς ροής. Τα παρακάτω λογισμικά αποτελούν τις πιο δημοφιλείς τεχνολογίες, αλλά υπάρχει μεγάλη γκάμα επιλογών σε streaming media systems.

    SHOUTcast

    SHOUTcast ως διακομιστής συνεχούς ροής μεταδίδει ψηφιακό ήχο ως MP3 ή AAC μορφή. Για διαδικτυακή μετάδοση το SHOUTcast μεταδίδει μέσω HTTP πρωτοκόλλου.

    Icecast

    Ο Icecast ως διακομιστής συνεχούς ροής μεταδίδει ψηφιακό ήχο σε Ogg Vorbis/Theora, αλλά και MP3 και AAC μορφή μέσω του πρωτοκόλλου SHOUTcast.

    http://europeanschoolradio.eu/el/course/digitalsound/lessons/%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-podcast

    ΜΑΘΗΜΑ 2 - Τι είναι το Podcasting