• Λειτουργία Διαδικτυακού Ραδιοφώνου – Διαδικτυακό Ραδιόφωνο – Τί είναι – πώς λειτουργεί

    http://europeanschoolradio.eu/el/course/digitalsound

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

    Μέσω του διαδικτυακού ραδιοφώνου μεταδίδεται ψηφιακός ήχος, που μπορεί να είναι είτε μουσική είτε εκπομπές είτε σύντομα μηνύματα. Συχνά βλέπουμε τις ορολογίες audio live streaming ή podcasting και στην ενότητα αυτή θα εξηγήσουμε τι σημαίνουν και ποιες είναι οι διαφορές αναφορικά με τη λειτουργία ενός διαδικτυακού ραδιοφώνου.

    ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

    Ύστερα από την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, έχετε τη δυνατότητα να λάβετε βεβαίωση παρακολούθησης. ΣΤΟΧΟΙ Να κατανοήσετε τη διαδικασία μετάδοσης ήχου μέσω διαδικτυακού ραδιοφώνου. Να διαχωρίζετε ανάλογα με τον τύπο αναπαραγωγής ψηφιακού ήχου το podcasting και το audio live streaming. Το διαδικτυακό μάθημα “Λειτουργία Διαδικτυακού Ραδιοφώνου” δημιουργήθηκε στο πλαίσιο εκπόνησης διπλωματικής εργασίας για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από την υπ. δρ. κα Ευτυχία Τούλιου Εμείς «δανειστήκαμε» το μάθημα από την ιστοσελίδα των διαδικτυακών μαθημάτων του Ευρωπαϊκού Σχολικού Ραδιοφώνου και το μεταφέραμε εδώ για να διευκολύνουμε τους μαθητές / μαθήτριές μας να πειραματιστούν με το υλικό χωρίς να «χαλάσουμε» κάποιο μέρος του κατά λάθος σε κείνον τον ιστότοπο. Ευχαριστούμε θερμά τους δημιουργούς του για την χρήση του και την ευκαιρία να μάθουμε πιο αποτελεσματικά τον τρόπο λειτουργίας και δημιουργίας ραδιοφωνικών μηνυμάτων και εκπομπών για χάρη του σχολείου μας και για να επικοινωνήσουμε με τους μαθητές της Ευρώπης για όσα μας ενώνουν. Επεξεργασία

    Διαδικτυακό ραδιόφωνο

    http://europeanschoolradio.eu/el/course/digitalsound/lessons/%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b4%ce%b9%ce%ba%cf%84%cf%85%ce%b1%ce%ba%cf%8c-%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%b9%cf%8c%cf%86%cf%89%ce%bd%ce%bf

  • Μάθημα 3 - Φορητές συσκευές καταγραφής ήχου

    Πηγή : 

    http://europeanschoolradio.eu/el/course/soundequipment/lessons/συσκευή-καταγραφής-ήχου

    Η ραδιοφωνική παραγωγή δεν περιορίζεται μόνο στο στούντιο, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει υλικό από συνεντεύξεις ή γενικά ηχογραφήσεις εκτός στούντιο. Για τον λόγο της δύσκολης μετακίνησης φορητού υπολογιστή, κονσόλας και μικροφώνου κάθε φορά που χρειάζεται να γίνει λήψη ήχου εκτός στούντιο, υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης φορητών εγγραφέων ήχου με εξίσου εξαιρετικές δυνατότητες στην ποιότητα ηχογράφησης.

    • Zoom H1

     Τα ενσωματωμένα μικρόφωνα του H1 είναι τοποθετημένα σε διάταξη X/Y με σκοπό την καλύτερη δυνατή ηχογράφηση με στερεοφωνική ‘’απεικόνιση’’. Επειδή αμφότερα τα μικρόφωνα είναι τοποθετημένα στο ίδιο άξονα, επιτυγχάνεται ίδια απόσταση από την πηγή ήχου και το αποτέλεσμα των ηχογραφήσεων είναι άριστο με φυσικό βάθος και ακριβή αναπάρασταση των ηχητικών συμβάντων. Τα μικρόφωνα του Η1 είναι κατευθυντικά και επικεντρώνονται στην πηγή του παραγόμενου ήχου, αγνοώντας οποιονδήποτε ανεπιθύμητο θόρυβο ή πηγή ήχου βρίσκεται σε πλάγια θέση ή πίσω από αυτά. Ο υψηλής ποιότητας προενισχυτής επιτρέπει την ρύθμιση του επιπέδου ηχογράφησης στο επιθυμητό σημείο, από το 1 έως και το 100. Έτσι, μπορεί να αυξηθεί η ευαισθησία και το ποσοστό απορρόφησης του παραγόμενου ήχου. Το H1 ηχογραφεί σε μορφή PCM (WAB) στα 24-bit / 96 kHz και σε πρότυπο MP3 αυξάνοντας ταυτόχρονα και τον διαθέσιμο χρόνο ηχογράφησης. Το Η1 αποθηκεύει τις ηχογραφήσεις σε κάρτες microSD και είναι εφικτή η χρήση καρτών microSDHC με μέγιστη χωρητικότητα που αγγίζει τα 32GB. Διαθέτει ενσωματωμένο low-cut φίλτρου το οποίο μειώνει αισθητά τους παρασκηνιακούς ήχους ή τυχαίους θορύβους που ενδέχεται να προκύψουν σε μια ζωντανή ηχογράφηση. Προσφέρεται επιπλέον είσοδος για χρήση επιπρόσθετου μικροφώνου αναλόγως της περίστασης. Επιπλέον στην είσοδο αυτή μπορεί να συνδεθεί οποιαδήποτε αναλογική πηγή με ηχητικό υλικό που θέλετε να αποθηκεύσετε στην μνήμη του Η1.

    • Εξωτερικά μικρόφωνα για φορητή συσκευή (κινητό/τάμπλετ)

    Η τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων προσφέρει ήδη με την απλή εφαρμογή της ηχογράφησης δυνατότητα λήψης ήχου με ιδιαίτερη ευκρίνεια. Υψηλή ποιότητα ηχογράφησης μπορείτε να επιτύχετε χρησιμοποιώντας μικρόφωνα σε οποιαδήποτε φορητή συσκευή σας. Τα παρακάτω μικρόφωνα προσφέρουν στερεοφωνική απεικόνιση του ήχου.

      

    Μάθημα 2 - ΜικρόφωναΜάθημα 4 : Ακουστικά