• Λειτουργία Διαδικτυακού Ραδιοφώνου – Διαδικτυακό Ραδιόφωνο – Τί είναι – πώς λειτουργεί

    http://europeanschoolradio.eu/el/course/digitalsound

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

    Μέσω του διαδικτυακού ραδιοφώνου μεταδίδεται ψηφιακός ήχος, που μπορεί να είναι είτε μουσική είτε εκπομπές είτε σύντομα μηνύματα. Συχνά βλέπουμε τις ορολογίες audio live streaming ή podcasting και στην ενότητα αυτή θα εξηγήσουμε τι σημαίνουν και ποιες είναι οι διαφορές αναφορικά με τη λειτουργία ενός διαδικτυακού ραδιοφώνου.

    ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

    Ύστερα από την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, έχετε τη δυνατότητα να λάβετε βεβαίωση παρακολούθησης. ΣΤΟΧΟΙ Να κατανοήσετε τη διαδικασία μετάδοσης ήχου μέσω διαδικτυακού ραδιοφώνου. Να διαχωρίζετε ανάλογα με τον τύπο αναπαραγωγής ψηφιακού ήχου το podcasting και το audio live streaming. Το διαδικτυακό μάθημα “Λειτουργία Διαδικτυακού Ραδιοφώνου” δημιουργήθηκε στο πλαίσιο εκπόνησης διπλωματικής εργασίας για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από την υπ. δρ. κα Ευτυχία Τούλιου Εμείς «δανειστήκαμε» το μάθημα από την ιστοσελίδα των διαδικτυακών μαθημάτων του Ευρωπαϊκού Σχολικού Ραδιοφώνου και το μεταφέραμε εδώ για να διευκολύνουμε τους μαθητές / μαθήτριές μας να πειραματιστούν με το υλικό χωρίς να «χαλάσουμε» κάποιο μέρος του κατά λάθος σε κείνον τον ιστότοπο. Ευχαριστούμε θερμά τους δημιουργούς του για την χρήση του και την ευκαιρία να μάθουμε πιο αποτελεσματικά τον τρόπο λειτουργίας και δημιουργίας ραδιοφωνικών μηνυμάτων και εκπομπών για χάρη του σχολείου μας και για να επικοινωνήσουμε με τους μαθητές της Ευρώπης για όσα μας ενώνουν. Επεξεργασία

    Διαδικτυακό ραδιόφωνο

    http://europeanschoolradio.eu/el/course/digitalsound/lessons/%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b4%ce%b9%ce%ba%cf%84%cf%85%ce%b1%ce%ba%cf%8c-%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%b9%cf%8c%cf%86%cf%89%ce%bd%ce%bf

  • Μάθημα 4 : Ακουστικά

    Πηγή : 

    1. http://europeanschoolradio.eu/el/course/soundequipment/lessons/%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac

    Ένα καλό ζευγάρι ακουστικών είναι σημαντικό κατά την ηχογράφηση για τρεις βασικούς λόγους:

    1. Ακούτε τον εαυτό σας-Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς ακούγεστε στο μικρόφωνο. Αυτό θα σας βοηθήσει να ξέρετε πότε μιλάτε δυνατά, πότε πολύ χαμηλά, πολύ κοντά ή πολύ μακριά.
    2. Ακούτε τι καταγράφεται και τι όχι στο μικρόφωνο – Αυτό σας βοηθά να μάθετε αν το μικρόφωνο λαμβάνει εξωτερικούς ήχους, ήχους από από κραδασμούς/ δονήσεις ή από οποιοδήποτε άλλο κοντινό ήχο.
    3. Ελέγχετε τα εφέ και επιπλέον ήχους που επιθυμείτε να εισαχθούν στην ηχογράφηση.

    Χαρακτηριστικά ακουστικών

    1. Ακρίβεια (απόκριση συχνοτήτων)

    Η ποιότητα αναπαραγωγής του ήχου είναι το πιο σημαντικό ζήτημα. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι αυτό που έχετε καταγράψει είναι ακριβώς αυτό που ακούτε.

    Τα περισσότερα ακουστικά έχουν σχεδιαστεί για ακρόαση μουσικής και για ψυχαγωγία. Αυτά τα ακουστικά θα βελτιώσουν ορισμένες συχνότητες. Θα χρειαστείτε πιο ακριβή αναπαραγωγή του ήχου σας.

    Αυτή αποκαλείται ευθεία απόκριση συχνότητας. Τα επαγγελματικά ακουστικά που ονομάζονται ακουστικά “studio” ή “monitor” θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν αυτή την ευθεία απόκριση συχνοτήτων, αλλά μερικά θα εξακολουθούν να “χρωματίζουν” λίγο τον ήχο σας.

    2. Άνεση

    Μπορείτε να φορέσετε τα ακουστικά μόνο όταν καταγράφετε το podcast σας, ή ίσως μόνο κατά την επεξεργασία, ή ίσως και τα δύο.

    Βεβαιωθείτε ότι τα ακουστικά που παίρνετε είναι άνετα στα αυτιά σας και στο κεφάλι σας (για ακουστικά πάνω από το κεφάλι).

    3. Διαρροή ήχου

    Κατά την ηχογράφηση είτε σε στούντιο είτε εκτός στούντιο καλό είναι να μην διαρρέουν ήχοι έξω από τα ακουστικά σας, αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα εγγραφής.

    Μπορεί ο ήχος από το ακουστικά (με μικρή διαρροή) να καταγραφεί από τη συσκευή εγγραφής και η ηχογράφηση μην έχει επαγγελματικό αποτέλεσμα. Επίσης, εάν μεταδίδετε ζωντανά στο διαδικτυακό ραδιόφωνο, ενδέχεται να ακούγεται η επιστροφή και στους ακροατές σας, κατάσταση ιδιαίτερα ενοχλητική.

    Εναλλακτικά  μπορείτε να μειώσετε την ένταση των ακουστικών σας.

    4. Ηχομόνωση

    Εκτός από τη διαρροή του ήχου από τα ακουστικά σας, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι επίσης η ηχομόνωση. Δηλαδή, σε τι βαθμό τα ακουστικά εμποδίζουν το θόρυβο να έρχεται στα αυτιά σας.

    Η ιδανική κατάσταση είναι βρίσκεστε σε έναν ήσυχο και ηχομονωμένο χώρο, ώστε να παρεμποδίζονται οι εξωτερικοί ήχοι κατά την εγγραφή και την επεξεργασία. Πέρα από τους ήχους που προέρχονται εκτός δωματίου, υπάρχουν και οι ήχοι από πηγές εντός του δωματίου, όπως το ανεμιστηράκι του υπολογιστή ως ανεπιθύμητος ήχος ή αλλιώς θόρυβος κατά την εγγραφή.

    Προτείνεται η απενεργοποίηση της αυτόματης καταστολής θορύβου με φίλτρο, διότι ο ήχος που θα ηχογραφείται θα ακούγεται αλλοιωμένος.

     5. Στυλ καλωδίου

    Το αν το καλώδιο ακουστικών είναι ίσιο ή συσπειρωμένο είναι μια μικρή λεπτομέρεια που μπορεί να μην παρατηρήσετε μέχρι να χρησιμοποιήσετε τα ακουστικά σας.

    Το περιτυλιγμένο είναι ωραίο για να κρατήσει το χαλαρό καλώδιο μακριά από το δρόμο και να σας δώσει κάποια ευελιξία στον χώρο.

    Το ίσιο καλώδιο μερικές φορές μπορεί να αποδειχθεί ενοχλητικό ή να τυλίγεται γύρω από τα πράγματα καθώς κινείστε.

    6. Φορητότητα

    Τα ιδανικά θα είναι, φυσικά, τα πιο φορητά. Ορισμένα από τα επαγγελματικά ακουστικά θα εξακολουθούν να διπλώνονται σε συμπαγή μεγέθη.

    Αν σκοπεύετε να κάνετε podcast από απόσταση, τότε επιλέξτε ένα ζευγάρι ακουστικών που να αναδιπλώνεται και το να είναι εύκολο να μεταφερθεί και δεν χρειάζεται πολύ χώρο. 

    Μάθημα 3 - Φορητές συσκευές καταγραφής ήχουΜάθημα 5 : Εξωτερικές κάρτες ήχου