• Λειτουργία Διαδικτυακού Ραδιοφώνου – Διαδικτυακό Ραδιόφωνο – Τί είναι – πώς λειτουργεί

    http://europeanschoolradio.eu/el/course/digitalsound

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

    Μέσω του διαδικτυακού ραδιοφώνου μεταδίδεται ψηφιακός ήχος, που μπορεί να είναι είτε μουσική είτε εκπομπές είτε σύντομα μηνύματα. Συχνά βλέπουμε τις ορολογίες audio live streaming ή podcasting και στην ενότητα αυτή θα εξηγήσουμε τι σημαίνουν και ποιες είναι οι διαφορές αναφορικά με τη λειτουργία ενός διαδικτυακού ραδιοφώνου.

    ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

    Ύστερα από την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, έχετε τη δυνατότητα να λάβετε βεβαίωση παρακολούθησης. ΣΤΟΧΟΙ Να κατανοήσετε τη διαδικασία μετάδοσης ήχου μέσω διαδικτυακού ραδιοφώνου. Να διαχωρίζετε ανάλογα με τον τύπο αναπαραγωγής ψηφιακού ήχου το podcasting και το audio live streaming. Το διαδικτυακό μάθημα “Λειτουργία Διαδικτυακού Ραδιοφώνου” δημιουργήθηκε στο πλαίσιο εκπόνησης διπλωματικής εργασίας για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από την υπ. δρ. κα Ευτυχία Τούλιου Εμείς «δανειστήκαμε» το μάθημα από την ιστοσελίδα των διαδικτυακών μαθημάτων του Ευρωπαϊκού Σχολικού Ραδιοφώνου και το μεταφέραμε εδώ για να διευκολύνουμε τους μαθητές / μαθήτριές μας να πειραματιστούν με το υλικό χωρίς να «χαλάσουμε» κάποιο μέρος του κατά λάθος σε κείνον τον ιστότοπο. Ευχαριστούμε θερμά τους δημιουργούς του για την χρήση του και την ευκαιρία να μάθουμε πιο αποτελεσματικά τον τρόπο λειτουργίας και δημιουργίας ραδιοφωνικών μηνυμάτων και εκπομπών για χάρη του σχολείου μας και για να επικοινωνήσουμε με τους μαθητές της Ευρώπης για όσα μας ενώνουν. Επεξεργασία

    Διαδικτυακό ραδιόφωνο

    http://europeanschoolradio.eu/el/course/digitalsound/lessons/%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b4%ce%b9%ce%ba%cf%84%cf%85%ce%b1%ce%ba%cf%8c-%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%b9%cf%8c%cf%86%cf%89%ce%bd%ce%bf

  • Μάθημα 5 : Εξωτερικές κάρτες ήχου

    Πηγή :

    http://europeanschoolradio.eu/el/course/soundequipment/lessons/%ce%b5%ce%be%cf%89%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%ba%ce%ac%cf%81%cf%84%ce%b5%cf%82-%ce%ae%cf%87%ce%bf%cf%85

    Στην περίπτωση που επιθυμείτε να ηχογραφήσετε απευθείας στον υπολογιστή, χωρίς τη μεσολάβηση κονσόλας ήχου, τότε απαραίτητα θα χρειαστείτε να συνδέσετε μια εξωτερική κάρτα ήχου, κατά προτίμηση USB, ώστε να μπορείτε να συνδέσετε παραπάνω από ένα μικρόφωνο XLR και η ποιότητα εγγραφής να είναι σε εξίσου υψηλό επίπεδο.

    Η αξιοποίηση της εξωτερικής κάρτας ήχου, αντί για τη χρήση της ενσωματωμένης εισόδου μικροφώνου του υπολογιστή, θα ενισχύσει σημαντικά το σήμα του μικροφώνου και είναι προτιμότερο να γίνει εξωτερικά παρά μέσα από τις ρυθμίσεις ενός λογισμικού εγγραφής και επεξεργασίας ήχου στον υπολογιστή.

    Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι εξωτερικών καρτών ήχου για συνδεσιμότητα των μικροφώνων και γραμμών, οπότε σίγουρα υπάρχει αυτή που ταιριάζει στις ανάγκες και τον προϋπολογισμό σας. Είναι πιο συνηθισμένο να συνδέονται αυτές οι συσκευές στον υπολογιστή μέσω USB. Κατά την αγορά μιας εξωτερικής κάρτας ήχου θα χρειαστεί να ελέγξετε τις προδιαγραφές, ώστε να είναι συμβατή με το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή σας και ίσως με συγκεκριμένο λογισμικό εγγραφής και επεξεργασίας ήχου.

     Κονσόλες ήχου

    Μία  πολυοδική τράπεζα επεξεργασίας ήχου, η αλλιώς κονσόλα ήχου, δεν είναι υποχρεωτική για τη διαδικτυακή ραδιοφωνική παραγωγή, ειδικά όταν πρόκειται για ερασιτεχνική προσπάθεια. Επίσης, υπάρχουν λογισμικά τα οποία μπορούν να κάνουν επεξεργασία του ήχου με την προσθήκη φίλτρων ή εφέ.

    Αλλά μια κονσόλα ήχου μπορεί να κάνει πολλά πολύπλοκα πράγματα πολύ απλούστερα.

    Η πιο εμφανής διαφορά στις κονσόλες ήχου είναι ο αριθμός εισόδων, αλλά γενικά όλες οι κονσόλες σας δίνουν τις βασικές δυνατότητες μίξης:

    • Συνδυάζετε πηγές- Πολλές είσοδοι για μικρόφωνα και σύνδεση άλλων πηγών ήχου (τηλεφωνική κλήση)
    • Ρυθμίζετε τις στάθμες-Δημιουργήστε βελτιώσεις στα επίπεδα ήχου οποιασδήποτε εισόδου ή εξόδου.
    • Λαμβάνετε προειδοποιήσεις-Ρυθμίζετε την ευαισθησία των μικροφώνων σας.
    • Συνδυάζετε ή ξεχωρίζετε τις εξόδους – Έξοδος σε συσκευή εγγραφής, ακουστικά, διασύνδεση ζωντανής ροής, δυνατότητα επεξεργασίας ήχου, τηλεφώνου και πολλά άλλα.
    • Προσθέτετε ειδικά εφέ σε όποιο κανάλι επιθυμείτε.

    Μάθημα 4 : ΑκουστικάΜάθημα 6 : Δοκιμή ηχογράφησης