• Λειτουργία Διαδικτυακού Ραδιοφώνου – Διαδικτυακό Ραδιόφωνο – Τί είναι – πώς λειτουργεί

    http://europeanschoolradio.eu/el/course/digitalsound

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

    Μέσω του διαδικτυακού ραδιοφώνου μεταδίδεται ψηφιακός ήχος, που μπορεί να είναι είτε μουσική είτε εκπομπές είτε σύντομα μηνύματα. Συχνά βλέπουμε τις ορολογίες audio live streaming ή podcasting και στην ενότητα αυτή θα εξηγήσουμε τι σημαίνουν και ποιες είναι οι διαφορές αναφορικά με τη λειτουργία ενός διαδικτυακού ραδιοφώνου.

    ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

    Ύστερα από την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, έχετε τη δυνατότητα να λάβετε βεβαίωση παρακολούθησης. ΣΤΟΧΟΙ Να κατανοήσετε τη διαδικασία μετάδοσης ήχου μέσω διαδικτυακού ραδιοφώνου. Να διαχωρίζετε ανάλογα με τον τύπο αναπαραγωγής ψηφιακού ήχου το podcasting και το audio live streaming. Το διαδικτυακό μάθημα “Λειτουργία Διαδικτυακού Ραδιοφώνου” δημιουργήθηκε στο πλαίσιο εκπόνησης διπλωματικής εργασίας για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από την υπ. δρ. κα Ευτυχία Τούλιου Εμείς «δανειστήκαμε» το μάθημα από την ιστοσελίδα των διαδικτυακών μαθημάτων του Ευρωπαϊκού Σχολικού Ραδιοφώνου και το μεταφέραμε εδώ για να διευκολύνουμε τους μαθητές / μαθήτριές μας να πειραματιστούν με το υλικό χωρίς να «χαλάσουμε» κάποιο μέρος του κατά λάθος σε κείνον τον ιστότοπο. Ευχαριστούμε θερμά τους δημιουργούς του για την χρήση του και την ευκαιρία να μάθουμε πιο αποτελεσματικά τον τρόπο λειτουργίας και δημιουργίας ραδιοφωνικών μηνυμάτων και εκπομπών για χάρη του σχολείου μας και για να επικοινωνήσουμε με τους μαθητές της Ευρώπης για όσα μας ενώνουν. Επεξεργασία

    Διαδικτυακό ραδιόφωνο

    http://europeanschoolradio.eu/el/course/digitalsound/lessons/%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b4%ce%b9%ce%ba%cf%84%cf%85%ce%b1%ce%ba%cf%8c-%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%b9%cf%8c%cf%86%cf%89%ce%bd%ce%bf

  • Μάθημα 6 : Δοκιμή ηχογράφησης

    Πηγή :  http://europeanschoolradio.eu/el/course/soundequipment/lessons/recording-test

    Οι ηχογραφήσεις φωνής είναι προφανώς το πιο σημαντικό μέρος του ραδιοφωνικού περιεχομένου και οι εκφωνητές θα πρέπει να γνωρίζουν τρόπους ποιοτικής εγγραφής ήχου, ιδιαίτερα σε εξωτερικούς χώρους.

    • Τα ενσωματωμένα μικρόφωνα σπάνια παράγουν καλές ηχογραφήσεις και δεν είναι συνήθως σε ικανά να καταγράψουν ήχο από μακριά. Καλύτερα να χρησιμοποιείτε ένα εξωτερικό κατευθυντικό μικρόφωνο. Υπάρχουν και σχετικά φθηνά εξωτερικά μικρόφωνα μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα του ήχου.
    • Ο συγκεκριμένος ήχος που ένας ραδιοφωνικός παραγωγός προσπαθεί να καταγράψει μπορεί εύκολα να καλυφθεί από τους ήχους του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα εάν η χρήση ενός ενσωματωμένου μικροφώνου είναι η μόνη διαθέσιμη επιλογή. Οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το μέρος και τη στιγμή για να κάνουν εγγραφή.
    • Οι συνεντευξιαζόμενοι πρέπει να ενθαρρύνονται να μην προσπαθούν να προσαρμόζουν τη φωνή τους για ραδιόφωνο, αλλά να μιλούν όπως θα κάνανε σε μια συνηθισμένη συζήτηση. Στο διαδικτυακό ραδιόφωνο στο οποίο φιλοξενούνται εκπομπές από πολλούς ραδιοφωνικούς παραγωγούς προτιμάται ο πλουραλισμός και η αυθεντικότητα στις φωνές.
    • Κατά την εκφώνηση χρειάζεται να δοθεί έμφαση στον λόγο και η μουσική δε θα πρέπει να υπερκαλύπτει την ομιλία. Προτιμάται η χρήση μουσικού χαλιού (ορχηστρικό κομμάτι χαρακτηριστικό για κάθε ραδιοφωνικό παραγωγό), ώστε να μην αποσπά την προσοχή του ακροατή από την κεντρική αφήγηση ή το θέμα.
    • Ο λόγος κατά την εκφώνηση για ραδιοφωνική εκπομπή πρέπει να είναι καθαρός, άμεσος και απλός, όπως σε μια συνηθισμένη συζήτηση. Η άρθρωση των εκφωνητών θα πρέπει να είναι προσεκτική, ώστε να μην γίνεται παρανόηση στις λέξεις κατά την ακρόαση.

    Δραστηριότητα

    Κάνετε δοκιμές ηχογράφησης με διαφορετικούς τρόπους

    Ηχογραφήστε και κατεβάστε τα αρχεία ήχου σε κάθε μία από τις παρακάτω περιπτώσεις. Στη συνέχεια, παρατηρήστε τις διαφορές στην ποιότητα του ήχου.

    1. Συνδέστε ένα πυκνωτικό μικρόφωνο στην υποδοχή USB του υπολογιστή σας.
    2. Συνδέστε ένα δυναμικό μικρόφωνο στην υποδοχή USB του υπολογιστή σας.
    3. Χρησιμοποιήστε εξωτερική κάρτα ήχου, συνδέστε ένα δυναμικό μικρόφωνο στην υποδοχή XLR της κάρτας ήχου και ηχογραφήστε.
    4. Χρησιμοποιήστε εξωτερική κάρτα ήχου, συνδέστε ένα δυναμικό μικρόφωνο στην υποδοχή XLR της κάρτας ήχου και ηχογραφήστε.
    5. Ηχογραφήστε χρησιμοποιώντας ένα ζευγάρι headset.
    6. Ηχογραφήστε με το μικρόφωνο μιας webcam.
    7. Ηχογραφήστε με ένα μικρόφωνο για υπολογιστή συνδέοντας στην υποδοχή του υπολογιστή σας απευθείας.
    Μάθημα 5 : Εξωτερικές κάρτες ήχουΕΝΟΤΗΤΑ ΕΚΤΗ : "Λογισμικά ραδιοφωνικής παραγωγής & ραδιοφωνικής μετάδοσης". Μάθημα 1 : Είδη επεξεργασίας ήχου