• Λειτουργία Διαδικτυακού Ραδιοφώνου – Διαδικτυακό Ραδιόφωνο – Τί είναι – πώς λειτουργεί

    http://europeanschoolradio.eu/el/course/digitalsound

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

    Μέσω του διαδικτυακού ραδιοφώνου μεταδίδεται ψηφιακός ήχος, που μπορεί να είναι είτε μουσική είτε εκπομπές είτε σύντομα μηνύματα. Συχνά βλέπουμε τις ορολογίες audio live streaming ή podcasting και στην ενότητα αυτή θα εξηγήσουμε τι σημαίνουν και ποιες είναι οι διαφορές αναφορικά με τη λειτουργία ενός διαδικτυακού ραδιοφώνου.

    ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

    Ύστερα από την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, έχετε τη δυνατότητα να λάβετε βεβαίωση παρακολούθησης. ΣΤΟΧΟΙ Να κατανοήσετε τη διαδικασία μετάδοσης ήχου μέσω διαδικτυακού ραδιοφώνου. Να διαχωρίζετε ανάλογα με τον τύπο αναπαραγωγής ψηφιακού ήχου το podcasting και το audio live streaming. Το διαδικτυακό μάθημα “Λειτουργία Διαδικτυακού Ραδιοφώνου” δημιουργήθηκε στο πλαίσιο εκπόνησης διπλωματικής εργασίας για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από την υπ. δρ. κα Ευτυχία Τούλιου Εμείς «δανειστήκαμε» το μάθημα από την ιστοσελίδα των διαδικτυακών μαθημάτων του Ευρωπαϊκού Σχολικού Ραδιοφώνου και το μεταφέραμε εδώ για να διευκολύνουμε τους μαθητές / μαθήτριές μας να πειραματιστούν με το υλικό χωρίς να «χαλάσουμε» κάποιο μέρος του κατά λάθος σε κείνον τον ιστότοπο. Ευχαριστούμε θερμά τους δημιουργούς του για την χρήση του και την ευκαιρία να μάθουμε πιο αποτελεσματικά τον τρόπο λειτουργίας και δημιουργίας ραδιοφωνικών μηνυμάτων και εκπομπών για χάρη του σχολείου μας και για να επικοινωνήσουμε με τους μαθητές της Ευρώπης για όσα μας ενώνουν. Επεξεργασία

    Διαδικτυακό ραδιόφωνο

    http://europeanschoolradio.eu/el/course/digitalsound/lessons/%cf%84%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b4%ce%b9%ce%ba%cf%84%cf%85%ce%b1%ce%ba%cf%8c-%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%b9%cf%8c%cf%86%cf%89%ce%bd%ce%bf

  • ΜΑΘΗΜΑ 3 - Συστατικά διαδικτυακού ραδιοφώνου

    Στην περίπτωση του διαδικτυακού ραδιοφώνου, εκτός από τον διακομιστή συνεχούς ροής (streaming server) και τον έναν ή περισσότερους σταθμούς ακρόασης συνεχούς ροής (server clients), υπάρχει ακόμα μία οντότητα που μεσολαβεί στην πορεία της μετάδοσης του ψηφιακού ήχου και ονομάζεται διακομιστής συνεχούς ροής (streaming server).

    Ο ψηφιακός ήχος που στέλνεται από τον διακομιστή συνεχούς ροής στους σταθμούς ακρόασης προέρχεται από τον σταθμό δημιουργίας συνεχούς ροής. Αυτό με πολύ απλά λόγια σημαίνει ότι σε έναν υπολογιστή έχει εγκατασταθεί ένα λογισμικό αυτοματισμού ραδιοφωνικού προγράμματος και ένας streaming encoder, όπου εκεί δημιουργείται το ραδιοφωνικό πρόγραμμα και επιθυμείτε να ακούγεται. Σε έναν άλλον υπολογιστή, που εξυπηρετεί τη μετάδοση και λέγεται streaming server, υπάρχει ένα λογισμικό για τη μετάδοση όλης αυτής της ροής ήχου (πχ. Icecast server) και το στέλνει μέσω διαδικτύου προς πάσα κατεύθυνση και όποιος χρήστης επιθυμεί, μπορεί να έχει πρόσβαση στην ακρόαση. 

    Ο διαχωρισμός του Σταθμού Δημιουργίας από τον Διακομιστή Συνεχούς Ροής

    Ο κύριος λόγος του διαχωρισμού του σταθμού δημιουργίας συνεχούς ροής (source client) από τον διακομιστή συνεχούς ροής (streaming server) είναι ότι, παρόλο που ο σταθμός δημιουργίας συνεχούς ροής πρέπει να ρυθμιστεί από το διαδικτυακό ραδιόφωνο, αυτό δε συμβαίνει για τον διακομιστή συνεχούς ροής. Ο διακομιστής συνεχούς ροής μπορεί να παρέχεται από κάποια υπηρεσία Streaming Service Provider. Τα βασικά πλεονεκτήματα αυτής του διαχωρισμού είναι:

    • Ο ραδιοφωνικός σταθμός δεν χρειάζεται να ανησυχεί για την αγορά και τη συντήρηση ενός διακομιστή.
    • Ο ραδιοφωνικός σταθμός χρειάζεται μόνο αρκετό εύρος ζώνης (bandwith) για να στείλει μια ροή ήχου στο διακομιστή. Ο διακομιστής μπορεί στη συνέχεια να χειριστεί μεγάλο αριθμό σταθμών ακρόασης, επειδή διαθέτει το απαιτούμενο εύρος ζώνης για να επιτρέψει σε πολλούς σταθμούς να έχουν πρόσβαση στη ροή. Αυτό μειώνει το κόστος εύρους ζώνης του ραδιοφωνικού σταθμού.
    • Ο υπολογιστής που έχει το λογισμικό αυτοματισμού ραδιοφωνικού προγράμματος για λόγους ασφαλείας δεν είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο ως είσοδος αλλά μόνο ως έξοδος, ώστε με ένα λογισμικό για κωδικοποίηση (πχ Butt) να μπορεί να συνδεθεί στον streaming server για να μεταφέρει τη ροή ήχου.

    Για να μεταδοθεί ο ήχος στο διαδικτυακό ραδιόφωνο, η κύρια ροή εκπομπής από την κονσόλα πρέπει να μεταφερθεί στον υπολογιστή λήψης ήχου και μετάδοσης, ο οποίος στη συνέχεια πρέπει να αποστείλει τη ροή ως ψηφιακό ήχο στον διακομιστή συνεχούς ροής. Έτσι, ο υπολογιστής λήψης ήχου και μετάδοσης έχει διπλό ρόλο και αποτελεί πλέον τον σταθμό δημιουργίας συνεχούς ροής. Υπάρχει ένας πολύ απλούστερος τρόπος για να μεταδίδει ήχο το διαδικτυακό ραδιόφωνο όταν πρόκειται για μετάδοση μόνο ηχογραφημένων εκπομπών και μουσικής που βρίσκονται σε έναν υπολογιστή ως αρχεία ήχου. Σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν υπάρχει λόγος χρήσης κονσόλας και αρκεί η κατάλληλη εγκατάσταση λογισμικών. Τα αρχεία ήχου αποστέλλονται στον διακομιστή συνεχούς ροής ως ψηφιακός ήχος απευθείας από τον υπολογιστή μετάδοσης. Μια τέτοια επιλογή μπορεί να είναι εύκολη και οικονομική, αλλά περιορίζει τις δυνατότητες του σταθμού, καθώς ο σταθμός μπορεί να μην επιτρέψει σε έναν παραγωγό να μιλάει ζωντανά ή να κάνει μίξη οποιοδήποτε επιπλέον ήχου.

    Ένα διαδικτυακό ραδιόφωνο, πόσοι σταθμοί δημιουργίας ροής ήχου;

    Εάν επιθυμείτε να δημιουργήσετε ένα Διαδικτυακό Ραδιόφωνο, όπου απλά θα μεταδίδετε ηχογραφημένες εκπομπές και μουσική ως αρχεία ήχου, τότε ένας απλός υπολογιστής θα είναι αρκετός για το στούντιο σας. Σε αυτήν την περίπτωση, θα χρειαστείτε έναν σταθμό δημιουργίας συνεχούς ροής με το λογισμικό για το ραδιοφωνικό πρόγραμμα (Radio Automation Software) και το λογισμικό που μπορεί να μεταφέρει αρχεία ήχου από τον υπολογιστή σας και να το στείλει στον διακομιστή συνεχούς ροής για μετάδοση (Streaming Encoder). Με ή χωρίς στούντιο θα έχετε μόνο έναν Source Client.

    Αν θέλετε να αναμίξετε άλλες πηγές ήχου με τις ηχογραφημένες εκπομπές ή θέλετε να επιτρέψετε σε άλλους χρήστες να μεταδίδουν το δικό τους πρόγραμμα ζωντανά στο διαδικτυακό σας ραδιόφωνο, τότε θα χρειαστεί μια κονσόλα ήχου και πρόσθετα μικρόφωνα και φυσικά ένα λογισμικό για τη λήψη του ήχου. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε είτε να διαθέτετε δικό σας στούντιο, όπου θα φιλοξενούνται οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί για να μεταδίδουν το πρόγραμμά τους μέσω της ροής σας είτε να μοιράσετε τα στοιχεία για τις ρυθμίσεις σύνδεσης με τον Streaming Server σας και μέσω ενός συμβατού με τον Streaming Server λογισμικού ζωντανής εκπομπής, ο υπολογιστής τους θα αποτελεί περιστασιακά Source Client για το Διαδικτυακό σας Ραδιόφωνο. Με ή χωρίς στούντιο θα έχετε όσους Source Clients θέλετε.

    Στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να παρατηρήσετε το διάγραμμα ενός διαδικτυακού ραδιοφώνου, το οποίο επιτρέπει και σε άλλους source clients να μεταδώσουν το πρόγραμμά τους.

    Στο διαδίκτυο υπάρχουν πάροχοι streaming που φιλοξενούν στον χώρο τους το στήσιμο ενός διαδικτυακού ραδιοφώνου, διαθέτοντας streaming servers, radio automation softwares και radio players.

    Streaming Service Providers

    http://www.listen2myradio.com/index.php

    http://myradiostream.com/

    http://wavestreaming.com/broadcast

    Εάν θέλετε να επιχειρήσετε το στήσιμο ενός διαδικτυακού ραδιοφώνου σε δικό σας server, τότε οι παρακάτω σύνδεσμοι θα σας βοηθήσουν.

    Streaming Servers

    https://www.internet-radio.com/servers/icecast/

    https://www.shoutcast.com/BroadcastNow

    Broadcast Encoders

     https://sourceforge.net/directory/communications/streaming-comms/os:windows/ 

    Ustream https://www.ustream.tv/live-broadcasting-apps-and-hardware

    Quicktime broadcaster 1.5.3

    https://support.apple.com/kb/dl764?locale=el_GR

    Edcast https://www.edcast.com/

    butt https://sourceforge.net/projects/butt/

    https://www.internet-radio.com/community/threads/streaming-with-the-butt-encoder-on-both-shoutcast-and-icecast-servers.5893/

    Source clients και Media Players που συνεργάζονται με τον Icecast

    http://icecast.org/apps/

    Streaming Clients- Players

    iTunes https://www.apple.com/gr/itunes/

    http://www.shouthost.com/freeflashplayer/

    https://mixstream.net/streaming/create-a-flash-radio-player.php

    https://myradiostream.com/tools/web-players.php

    http://webplayershoutcast.com/free-webplayer-flash-html5/web-player-html-free-generator-html/

    http://www.caster.fm/free-shoutcast-player.php

    ΜΑΘΗΜΑ 2 - Τι είναι το PodcastingΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΥΤΕΡΗ - ΜΑΘΗΜΑ 1 - Ακουστική χώρου ηχογράφησης- μετάδοσης