Θεωρία καυστήρων

Πιεστικός καυστήρας

Πιεστικός καυστήρας

Ο πιεστικός καυστήρας διασκορπισμού ελαφριού πετρελαίου είναι ένας συνδυασμός διαφόρων εξαρτημάτων συνδεμένων μεταξύ τους. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για ένα κέλυφος (σασί) που πάνω του στερεώνονται ένας ηλεκτροκινητήρας, μια γραναζωτή αντλία, μια (τουλάχιστον) ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα, ένας μετασχηματιστής, ένας αυτόματος καύσης και η φλογοκεφαλή με τα υπόλοιπα εξαρτήματα.

Κατά την έναυση έχουμε τροφοδότηση και εκκίνηση του κινητήρα, στον άξονα επί του οποίου βρίσκεται βιδωμένη μια φτερωτή έτσι ώστε να διοχετεύει αέρα στο εσωτερικό του κελύφους και από εκεί στο χώρος καύσης μέσα από το διασκορπιστήρα. Στον άξονα του ίδιου κινητήρα βρίσκεται τοποθετημένος ένας ειδικός σύνδεσμος (κόμπλερ) από εύκαμπτο υλικό που δίνει κίνηση στην αντλία του καυσίμου. Αφού στρέψει ο άξονας της αντλίας και μάλιστα με τη φορά και τις στροφές του κνητήρα, δημιουργείται υποπίεση στην αναρόφιση και πίεση στην κατάθλιψη της αντλίας. Έτσι από τη μια αναροφάται το πετρέλαιο και από την άλλη πρεσάρεται προς το ακροφύσιο.

Ταυτόχρονα με τον κινητήρα, κατά την έναυση τροφοδοτείται και ο μετασχηματιστής δημιουργώντας υψηλή τάση στο δευτερεύον του κύκλωμα που μεταφέρεται με τα ειδικά ανθεκτικά καλώδια (υψηλής τάσης) σε δύο ηλεκτρόδια που δημιουργούν έτσι σπινθηρισμό από βολταικό τόξο μπροστά από το μπεκ. Μετά τη λειτουργία του κινητήρα για μερικά δευτερόλεπτα μαζί με το μετασχηματιστή (χρόνος προαερισμού) τροφοδοτείται και η ηλεκτροβαλβίδα που ελέγχει τη ροή του καυσίμου στο σωλήνα από την αντλία προς το ακροφύσιο.

Έχουμε πετρέλαιο ψεκασμένο σε πολύ μικρά σταγονίδια, έχουμε αέρα στροβιλιζόμενο και έχουμε και σπινθήρα στο ίδιο σημείο στη φλογοκεφαλή του καυστήρα, άρα έχουμε εύκολα και την ανάφλεξη. Μετά την ανάφλεξη, αφού διεγερθεί η φωτοαντίσταση από την ύπαρξη φλόγας, διακόπτεται η λειτπυργία του μετασχηματιστή. Οργανο επιτήρησης δηλαδή είναι η φωτοαντίσταση που μπορεί να είναι και φωτοκύταρο ή ιονιστής. Οι εντολές όμως για τις λειτουργίες όλων των εξαρτημάτων δίνονται από τον αυτόματο καύσης.