Θεωρία καύσης

Γενικά για την καύση

         Τι είναι καύση;

Με τον όρο καύση εννοούμε την ένωση, κάτω από κατάλληλες συνθήκες, στοιχείων (κυρίως του άνθρακα  και του υδρογόνου Η2) που περιέχουν τα καύσιμα με το οξυγόνο Ο2 του ατμοσφαιρικού αέρα. Η αντίδραση αυτή είναι εξώθερμη, συνοδεύεται από δηλαδή από έκλυση ποσοτήτων θερμότητας.

   

           Καύση στερεών καυσίμων

Η Καύση στερεών καυσίμων αναφέρεται σε καύσιμα στερεής μορφής  (π.χ. ξύλα)Τέτοια καύσιμα αρχικά ήταν τα ξύλα (αγροτικές ή ημιαστικές περιοχές) και εν συνεχεία η βιομάζα η οποία θεωρείται σήμερα Α.Π.Ε. Η εκμετάλλευση της βιομάζας μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική λύση στην χρησιμοποίηση άλλων ρυπογόνων πρώτων υλών.

    Βιομάζα

Ως βιομάζα ορίζεται το σύνολο των γεωργικών, δασικών, ή ζωικών υπολειμμάτων, τα αστικά λύματα και τα στερεά απορρίμματα με τα παράγωγα τους

      Υγρά καύσιμα (πετρέλαιο)

Το πετρέλαιο είναι μίγμα υδρογονανθράκων  και άλλων οργανικών ενώσεων (C2C3C) και υδρογόνο (Η2) σε αναλογία  85% προς 15%.  Υπάρχουν μικρές ποσότητες άλλων στοιχείων όπως θείο (N).  Οι προδιαγραφές για καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος ορίζουν ποσοστό θείου ως 0,3%.