0Θ3: Ρυθμοί μεταβολής

1 Σύνοψη θεωρίας και αποδείξεις

Γενικά

Για ένα μέγεθος Θ, ονομάζω ρυθμό μεταβολής του το λόγο  που εκφράζει τη μεταβολή του μεγέθους Θ στο χρονικό διάστημα Δt. Θf, Θi είναι οι τελική και αρχική τιμή του μεγέθους αντίστοιχα και tf , ti οι τελική και η αρχική χρονική στιγμή της παρατήρησης. 

Όταν  ο παραπάνω λόγος τείνει στην παράγωγο της συνάρτησης Θ(t) σε δεδομένο t και γράφουμε  για να συμβολίσουμε τον στιγμιαίο ρυθμό μεταβολής του μεγέθους Θ σε δεδομένη χρονική στιγμή.


Ρυθμοί μεταβολής της θέσης και της ταχύτητας 

  • η ταχύτητα ενός σώματος που κινείται ευθύγραμμα είναι και άρα όταν  μιλάμε για τη στιγμιαία ταχύτητα δηλαδή η ταχύτητα είναι ο ρυθμός μεταβολής της θέσης του κινητού. Αν η ταχύτητα είναι σταθερή, δεν έχει σημασία σε ποια θέση την υπολογίζουμε. Αν όμως η ταχύτητα είναι μεταβαλλόμενη, πρέπει να υπολογίσουμε την παράγωγο σε συγκεκριμένη θέση δηλαδή για συγκεκριμένη χρονική στιγμή t
  • Ομοίως η επιτάχυνση ενός σώματος που κινείται ευθύγραμμα είναι  ο στιγμιαίος ρυθμός μεταβολής της ταχύτητας για συγκεκριμένη χρονική στιγμή t. Και πάλι έχουμε την ίδια ειδική περίπτωση ότι αν ο ρυθμός είναι σταθερός, θα έχει πάντα την ίδια τιμή, άρα δεν έχει σημασία σε ποιά χρονική στιγμή ή σε ποιο σημείο της τροχιάς θα το υπολογίσουμε.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Αν η κίνηση δεν είναι ευθύγραμμη τότε οι ρυθμοί μεταβολής νοούνται ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΑ, δηλ


Ρυθμός μεταβολής της κινητικής ενέργειας

  • Μεταξύ δυο θέσεων μπορώ να πάρω ΘΜΚΕ:
  • αν οι δυο θέσεις απέχουν μικρή απόσταση dx (για ) η συνισταμένη των δυνάμεων που ασκείται στο σώμα μπορεί να θεωρηθεί σταθερή για το dx, οπότε η στοιχειώδης μεταβολή στην κινητική ενέργεια γράφεται:

Άρα για το ρυθμό μεταβολής της κινητικής ενέργειας θα έχω

Επίσης, ο ρυθμός μεταβολής της κινητικής ενέργειας σε μια θέση ισούται με την ισχύ της συνισταμένης δύναμης στο σημείο αυτό, δηλ


Ρυθμός μεταβολής της δυναμικής ενέργειας

Προφανώς έχει νόημα στις περιπτώσεις που διατηρείται η μηχανική ενέργεια. Έτσι αν  και επειδή Ε=σταθ δηλ  έχουμε ότι  που σημαίνει ότι αν διατηρείται η μηχανική ενέργεια, σε κάθε χρονική στιγμή οι ρυθμοί μεταβολής της κινητικής και της δυναμικής ενέργειας έχουν ίση απόλυτη τιμή αλλά αντίθετα πρόσημα


Ρυθμός μεταβολής της ορμής

Ξεκινώντας από τον 2ο Ν του Νεύτωνα  δηλαδή ο ρυθμός μεταβολής της ορμής σε μια θέση ισούται με τη συνισταμένη των δυνάμεων στη θέση αυτή. 

Θα εξετάσουμε κυρίως κινήσεις σε ευθεία, οπότε μπορούμε να γράψουμε  Η σχέση όμως είναι γενικότερη δηλ,