Περιοδικές Εκδόσεις

Serials Control

Με τον όρο serial (περιοδικές εκδόσεις), εννοούμε όλες τις εκδόσεις, έντυπες ή ηλεκτρονικές, που εκδίδονται σε διαδοχικά μέρη και τακτά διαστήματα.

Κάθε τμήμα της περιοδικής έκδοσης είναι αριθμημένο ή φέρει κάποιο άλλο χρονολογικό προσδιορισμό. Η κωδικοποίηση αυτών των διαφορετικών στοιχείων που έχει κάθε τμήμα της περιοδικής έκδοσης μέσω μίας MARC φόρμας, δίνει τη δυνατότητα για τον πλήρη αυτοποιημένο έλεγχο των περιοδικών εκδόσεων.

Το Virtua Serials ακολουθεί πέρα από το MARC Bibliographic και το MARC Format for Holdings Data και δίνει τη δυνατότητα για τις εξής εργασίες:

  • Δημιουργία και ενημέρωση των holdings*.
  • Δανεισμός περιοδικών.
  • Σημειώσεις για αναμενώμενα τεκμήρια.
  • Δημιουργία λίστας υλικού που αποσύρεται.
  • Δημιουργία εγγράφων υπενθύμισης για τους προμηθευτές.
  • Δημιουργία και αποστολή αιτήσεων για συνδρομή καινούριων τίτλων.

Το Virtual Serials είναι ένα υποσύστημα ικανό να ανταπεξέλεθει στις ιδιαίτερες απαιτήσεις που έχει ο έλεγχος των περιοδικών εκδόσεων σε μια βιβλιοθήκη.

Το υποσύστημα αυτό λειτουργεί σε γραφικό περιβάλλον Windows και οι λειτουργίες του ολοκληρώνονται με τα υποσυστήματα OPAC, Πρόσκτησης και Καταλογογράφησης.


* Τα holdings είναι πληροφορίες που συμπληρώνονται σε διάφορα πεδία μεταξύ του 852 και του 880 και αφορούν την τοποθεσία του τεκμηρίου, τη φυσική πρόσβαση σε αυτό, τους αριθούς ή τους χρονολογικούς προσδιορισμούς του τεκμηρίου, καθώς και πληροφορίες για το πόσο διάστημα θα είναι το τεκμήριο διαθέσιμο, πότε θα αποσυρθεί κ.α.