Η ίδρυση των Αγώνων.

Υπάρχουν ελληνικοί μύθοι οι οποίοι συνδέονται άμεσα με τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, προσδίδοντάς τους μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συμβολική διάσταση.

Σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες, αυτοί οι οποίοι τέλεσαν τους πρώτους αγώνες ήταν Έλληνες και θεοί. Πολλές απεικονίσεις αυτών των μυθικών μορφών και αγώνων κοσμούν τα αετώματα και τις μετόπες του ναού του Δία στην Ολυμπία ο οποίος χρονολογείται τον 5ο αιώνα.

Σύμφωνα με την Ολυμπιακή Ωδή που έγραψε ο Πίνδαρος τον 5ο αιώνα π.Χ., ο Πέλοπας, ο υιός του Τάνταλου, ήρθε από τη Μικρά Ασία στην Πελοπόννησο για να αγωνιστεί στις αρματοδρομίες οι οποίες διοργανώθηκαν από τον Οινόμαο, βασιλιά της Πίσας στην Πελοπόννησο. Ο Πέλοπας, κατά τη διάρκεια του αγώνα, σκότωσε το βασιλιά Οινόμαο και αργότερα παντρεύτηκε την κόρη του, Ιπποδάμεια. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Πέλοπας άρχισε να διοργανώνει τους Αγώνες για να εξαγνιστεί ή για να ευχαριστήσει τους Θεούς για τη νίκη του.

Σύμφωνα με άλλους μύθους, οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες αποδίδονται στον Ηρακλή, τη μυθική μορφή η οποία είναι γνωστή για τη διοργάνωση αγώνων δρόμου και για το στόλισμα των νικητών με στεφάνι αγριελιάς. Επιπλέον, η ιδέα του άθλου, του σπουδαιότερου επιτεύγματος που βασίζεται στις φυσικές και ηθικές αρετές, έχει ταυτισθεί με τα κατορθώματα του Ηρακλή.

Πριν κάνεις την επόμενη άσκηση καλό είναι να ρίξεις μια ματιά στη δ/νση: http://efimerida1-2-3dim-samou.sam.sch.gr/Olympic_games.htm
Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 27 Ιούνιος 2014, 5:07 μμ