Διαδίκτυο και Παγκόσμιος Ιστός

Το Διαδίκτυο (Internet)

Διαδίκτυο είναι η ένωση πολλών Δικτύων.

Επειδή τα δίκτυο αποτελούνται από συνδεδεμένους υπολογιστές, διαδίκτυο είναι συνεπώς και η Ενωση πολλών υπολογιστών.

Στο διαδίκτυο πλέον έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης και άλλες συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις, κάμερες. (IoT - Internet of Things)

Διεύθυνση IP

Κάθε υπολογιστής του διαδικτύου έχει μια μοναδική διεύθυνση ή ταυτότητα, που λέγεται διεύθυνση IP. Έχει τη μορφή 212.234.12.34. (x,y,z,v) όπου x,y,z,v από 0 ώς 255.

Διαδίκτυο και Παγκόσμιος Ιστός (WWW- World Wide Web)

Το διαδίκτυο έχει βασικό στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών. Μάλιστα κάποιοι υπολογιστές έχουν προσφέρουν πληροφορίες στο διαδίκτυο και άλλοι

κυρίως αναζητούν πληροφορία στο διαδίκτυο.

Τί είναι η URL

Για να μπορούμε να θυμόμαστε με ευκολία τις διευθύνσεις των υπολογιστών που προσφέρουν περιεχόμενο στο διαδίκτυο, τις αντιστοιχίσαμε σε γράμματα (URL - Unified Resource Locator).

Ετσι η διεύθυνση IP 78.108.34.5 αντιστοιχεί στη διεύθυνση URL: www.enet.gr

ενώ η διεύθυνση 195.251.16.20 αντιστοιχεί στη διεύθυνση URL: www.minedu.gov.gr

Μετά το www ακολουθεί το domain (enet.gr). To τρίτο μέρος λέγεται κατάληξη (tld) και σχετίζεται συχνά με την εντοπιότητα της πληροφορίας (πχ. .gr για ελληνικές ιστοσελίδες)

Όλοι οι υπολογιστές που έχουν διεύθύνσεις με γράμματα αποτελούν τον παγκόσμιο ιστό (World Wide Web).

O Παγκόσμιος ιστός είναι συνεπώς ΜΕΡΟΣ των υπολογιστών του Διαδικτύου.

Υπερκείμενο (Hypertext), Ιστοσελίδα, Ιστοχώρος ή Ιστότοπος (Website)

Οι υπολογιστές προσφέρουν πληροφορίες στο διαδίκτυο σε μια κοινή μορφή που συνδυάζει συχνά κείμενο, εικόνες, ακόμη και video. Η μορφή Αυτή είναι το Υπερκείμενο (Hypertext).

Το αρχείο της πληροφορίας που είναι γραμμένο με υπερκείμενο και είναι "αναρτημένο" (διαθέσιμο) στο διαδίκτυο με δική του URL (πχ. www.company.gr/about) είναι η ιστοσελίδα (webpage)

O ιστοχώρος (website) είναι το σύνολο των ιστοσελίδων που βρίσκονται στην ίδια διεύθυνση (www.company.gr). Οι ιστοσελίδες του ιστοχώρου έχουν URL με πρώτο τμήμα τον ιστοχώρο (πχ www.company.gr) και στη συνέχεια ονόματα που διαχωρίζονται με / (πχ. www.company.gr/products/item3)

Υπερσύνδεση - Σύνδεσμος (Link)

To βασικό χαρακτηριστικό του υπερκειμένου είναι το "χεράκι", εκεί δηλαδή που το βελάκι του ποντικιού μου γίνεται χεράκι και με αριστερό κλικ μπορώ να αφήσω την ιστοσελίδα που διαβάζω και να μεταφερθώ σε μια άλλη. Αυτό είναι και το βασικό πλεονέκτημα της πληροφορίας σε υπερκείμενο. Η μετάβαση σε άλλη πληροφορία με βάση την επιθυμία του χρήστη και όχι η κλασσική προσέγγιση του βιβλίου που διαβάζεται από την αρχή μέχρι το τέλος, ανά σελίδα.

ISP(Internet Service Provider)

Ο πάροχος υπήρεσίας Internet, αυτός που μας παρέχει διεύθυνση IP για να συνδεθούμε στο διαδίκτυο. (πχ. forthnet, hol κοκ)

HTTP (Hypertext Transfer Protocol)

Πρωτόκολλο είναι ένα σύνολο κανόνων επικοινωνίας. Το Http είναι το πρωτόκολλο που χρησιμοποιούν οι συσκευές του διαδικτύου για να εμφανίσουν ιστοσελίδες, δηλαδή πληροφορία που είναι γραμμένη με υπερκείμενο (hypertext)

FTP (File Transfer Protocol)

Eπίσης πρωτόκολλο επικοινωνίας μεταξύ των συσκευών του διαδικτύου με σκοπό όμως την μεταφορά αρχείων.

Email

Υπηρεσία του διαδικτύου (με δικά της πρωτόκολλα) που επιτρέπει την αποστολή μηνυμάτων και αρχείων.

Βασικό χαρακτηριστικό του χρήστη της υπηρεσίας είναι η διεύθυνση email που αποτελεί μοναδικό στοιχείο που τον συνδέει με ένα ηλεκτρονικό ταχυδρομικό κουτί όπου οι αλλοι χρήστες του στέλνουν μηνύματα. Στο ηλεκτρονικό κουτί (Inbox) έχει πρόσβαση μόνο ο ίδιος με τη χρήση του email και ενός κωδικού πρόσβασης.

Το email είναι της μορφής g.nikolaidis@sch.gr, αποτελείται από το όνομα χρήστη, μετά τον χαρακτήρα @ και κατόπιν το όνομα του παρόχου της υπηρεσίας email (sch.gr ή gmail.com ή hotmail.com ή τον εξυπηρετητή που φιλοξενεί έναν ιστοχώρο - @company.com).

Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 31 Αύγουστος 2016, 8:55 πμ