Κάθε Δήμος τα Σκουπίδια του

Στα χέρια των δήμων περνάει πλέον η διαχείριση των σκουπιδιών.

Ο νέος αναθεωρημένος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων - που αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση μέσα στο επόμενο διάστημα, ενδεχομένως και σήμερα - καθιερώνει την εκπόνηση τοπικών δημοτικών σχεδίων διαχείρισης των αποβλήτων στα όρια κάθε δήμου, δίνοντας έμφαση στη διαλογή από την πηγή των ανακυκλώσιμων υλικών.

Όπως λένε πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, με τον τρόπο αυτόν οι δήμοι μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι της ανακύκλωσης, μειώνοντας τις ποσότητες των σκουπιδιών που καταλήγουν στη Φυλή και σε άλλους χώρους διάθεσης αστικών αποβλήτων.

Πλέον, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, οι δήμοι θα είναι αυτοί που κατά κύριο λόγο θα διαχειρίζονται όλο τον κύκλο της επεξεργασίας και αξιοποίησης των απορριμμάτων. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να συνεργάζονται και με κοινωνικές επιχειρήσεις όλων των μορφών. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα μπορούσε, για παράδειγμα, μια ομάδα ανέργων να κάνει μια προγραμματική σύμβαση με τον δήμο για το θέμα της ανακύκλωσης. Το επόμενο στάδιο είναι η εναρμόνιση των Περιφερειακών Σχεδιασμών Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) με τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό (ΕΣΔΑ). Σημειώνεται ότι μέσω των ΠΕΣΔΑ εξειδικεύονται, μεταξύ άλλων, συγκεκριμένοι στόχοι, μέτρα, όροι και περιορισμοί για την επίτευξη των στρατηγικών και στόχων του ΕΣΔΑ.

Τίθεται ωστόσο το ερώτημα πώς θα γίνει η οροθέτηση σε κάθε δήμο χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα για τις εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων, θα μπουν μεταξύ άλλων κριτήρια γεωλογικά -υδρολογικά, οικιστικά - χωροταξικά αλλά και οικονομικά. Ξεκάθαρη απάντηση δεν υπάρχει μέχρι στιγμής για τις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων που επρόκειτο να λειτουργήσουν - σύμφωνα με τον σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης - στην Αττική και την υπόλοιπη χώρα. Και αυτό διότι σε αρκετές περιπτώσεις, οι διαγωνισμοί για την ανάθεση σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ έχουν προχωρήσει με την ανάδειξη προσωρινών αναδόχων. Δίνεται έμφαση στην αύξηση της ανακύκλωσης, της επανάχρησης και της κομποστοποίησης με αντίστοιχη σημαντική μείωση των σύμμεικτων απορριμμάτων.

Ο κύκλος «ανακύκλωση - επανάχρηση - κομποστοποίηση - υπόλειμμα» θα ολοκληρώνεται σε επίπεδο δήμου ή νομού. Επιπλέον, ο δήμος και η τοπική κοινωνία θα εισπράττουν τα οικονομικά οφέλη από τη διαχείριση απορριμμάτων τους με απώτερο σκοπό τη μείωση του κόστους της διαχείρισης τους. Η θέση του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι ότι θα πρέπει να δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη στους πολίτες και στους δήμους με διάφορες μορφές επιδότησης ως την ολοκλήρωση της μορφής αυτής της εκχώρησης με ανάλογη μείωση των δημοτικών τελών. Από το υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμούν ότι η πλήρης αξιοποίηση της μεθόδου διαλογής στην πηγή με τη συμμετοχή των πολιτών θα φέρει θεαματικά αποτελέσματα ως προς την αύξηση των στόχων, ενώ μπορούν να δημιουργηθούν πανελλαδικά 10.000 - 12.000 θέσεις εργασίας, με κύκλο εργασιών μεγαλύτερο των1,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2020.

Σύμφωνα με πηγές, για τον σκοπό αυτόν θα πρέπει να υπάρξει δραστική μείωση της εξαγωγής της πρώτης ύλης που απορρέει από αυτής της μορφής τη διαχείριση και προώθηση αυτής στις εγχώριες βιοτεχνίες - βιομηχανίες που χρησιμοποιούν ανακυκλώσιμα προϊόντα.

- Τα πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές τρέχουν από σήμερα Τυπικά από σήμερα Τρίτη 2 Ιουνίου η Ελλάδα θα πρέπει να αρχίσει να πληρώνει τα πρόστιμα για τη συνεχιζόμενη λειτουργία των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ). Επί της ουσίας άρχισε να τρέχει η εξαμηνιαία χρηματική ποινή των 14.520.000 ευρώ. Γι αυτά τα πρόστιμα η απόφαση προβλέπει μείωση της δόσης κατά 40.000 ευρώ αν στο μεσοδιάστημα αποκατασταθεί κάποια ανενεργή παράνομη χωματερή, ενώ σε περίπτωση που κλείσει και ταυτόχρονα αποκατασταθεί, η μείωση διαμορφώνεται σε 80.000 ευρώ.

Η εκτίμηση από πηγές του υπουργείου περιβάλλοντος είναι ότι επειδή στο μεταξύ έχουν αποκατασταθεί αρκετοί ΧΑΔΑ μπορεί να μειωθεί το πρόστιμο από 3 έως 4 εκατ. ευρώ. Η εικόνα που περιγράφουν από το υπουργείο είναι ότι έχουν αποκατασταθεί 65 ΧΑΔΑ και υπάρχουν άλλοι 50 ενεργοί σε όλη την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης με την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου ετέθη και πάλι το θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Τσιρώνης ανέφερε στην επίτροπο ότι ζητάμε από την EE να μην πληρώσουμε το πρόστιμο που έχει επιβληθεί στη χώρα μας τουλάχιστον για τους χώρους που έχουν δημοπρατηθεί ήδη ή έχουν εγκατασταθεί εργολαβίες για την αποκατάστασή τους.

Επιπλέον ζητάμε το εναπομείναν πρόστιμο να επανεπενδυθεί στην Ελλάδα για έργα διαχείρισης αποβλήτων, σύμφωνα με την ανάλογη πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου.Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πρόταση της Επιτροπής Αναφορών προς την EE, θα ήταν πιο ευνοϊκό αν ποσά ίσα με πιθανά πρόστιμα καταβληθούν ώστε να χρηματοδοτηθούν επενδυτικά σχέδια για τη βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων και προληπτικά μέτρα για τη μείωση των αποβλήτων

Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 3 Ιούνιος 2015, 12:04 μμ