Προσαρμογή εφαρμογής

OpenOffice.org

Προσαρμογή εφαρμογής σύμφωνα με τις ανάγκες ενός αρχάριου χρήστη


Κατά την εγκατάσταση του OpenOffice.org 1.1.4, η εφαρμογή εμφανίζει προεπιλεγμένα εργαλεία στις διάφορες Γραμμές Συμβόλων, τα οποία δεν είναι χρήσιμα σε έναν αρχάριο χρήστη και είναι πιθανόν να του προκαλέσουν σύγχυση.

Αυτό το οποίο θα ήταν εύκολο να κάνει ένας χρήστης που τώρα μαθαίνει την εφαρμογή, είναι ο αρχικός αποκλεισμός ορισμένων λειτουργιών από την απευθείας τους εμφάνιση στις Γραμμές Συμβόλων (Γραμμή Λειτουργιών, Γραμμή Αντικειμένων, Κύρια Γραμμή Εργαλείων και Γραμμή επιλογών).

Προτού αναλυθεί όμως η διαδικασία μορφοποίησης των Γραμμών Συμβόλων, πρέπει να γίνει μία σύντομη παρουσίασή τους:

1. Γραμμή Λειτουργιών ονομάζεται η γραμμή που εμφανίζει τις βασικές λειτουργίες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο αρχείο σας, όπως Δημιουργία ενός νέου αρχείου, άνοιγμα ενός υπάρχοντος, αποθήκευση κ.ο.κ.

Γραμμή λειτουργιών


2. Γραμμή Αντικειμένων λέγεται η γραμμή μορφοποίησης της παρουσίασής σας. Είδος - χρώμα γραμμής, στυλ - γέμισμα επιφάνειας είναι κάποιες από τις δυνατότητες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Γραμμή αντικειμένων


3. Κύρια Γραμμή Εργαλείων η οποία βρίσκεται στα αριστερά της εφαρμογής (στην εικόνα που ακολουθεί, η Κύρια Γραμμή Εργαλείων, παρουσιάζεται για πρακτικούς λόγους οριζοντίως και όχι καθέτως), μπορείτε να εισάγετε αντικείμενο, να ορίσετε τη στοίχιση και τη θέση των αντικειμένων που χρησιμοποιείτε στην παρουσίασή σας κ.ο.κ.

Κύρια γραμμή εργαλείων σχεδίασης


4. Γραμμή επιλογών. Πρόκειται για τη γραμμή συμβόλων που βρίσκεται στο κάτω μέρος της εφαρμογής και προσφέρεται για περαιτέρω λειτουργίες της εφαρμογής.

Γραμμή επιλογών


Επεξεργασία Γραμμών Συμβόλων

Κάνοντας δεξί κλικ σε κενό σημείο των γραμμών εργαλείων, εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο επιλογών:

Επεξεργασία γραμμών συμβόλων

Στο πρώτο επίπεδο του παραθύρου, αναφέρονται με τικ οι τίτλοι των Γραμμών Συμβόλων που εμφανίζονται στην εφαρμογή. Ένας αρχάριος χρήστης είναι προτιμότερο να απενεργοποιήσει τη Γραμμή επιλογών, η οποία προορίζεται για περαιτέρω λειτουργίες που θα προκαλέσουν σύγχυση σε όποιον δεν έχει αποκτήσει εξοικείωση με την εφαρμογή.

Για να επεξεργαστείτε τις Γραμμές συμβόλων, επιλέξτε Επεξεργασία... και σας εμφανίζει το παράθυρο διαλόγου "Επεξεργασία γραμμών συμβόλων":

Επεξεργασία γραμμών συμβόλων


Το παράθυρο χωρίζεται σε τρία τμήματα. Το πρώτο τμήμα αφορά τα ?διαθέσιμα κουμπιά? της εφαρμογής. Εμείς θα ασχοληθούμε με το δεύτερο και το τρίτο τμήμα του παραθύρου που είναι η επιλογή της Γραμμής Συμβόλων που θέλουμε να επεξεργαστούμε και η επιλογή κουμπιών που θα θέσουμε σε χρήση.

Από το αναπτυσσόμενο menu που βρίσκεται κάτω από το τμήμα ?Γραμμές Εργαλείων? επιλέγουμε σε ποια γραμμή θέλουμε να εργαστούμε και αυτομάτως αλλάζει το περιεχόμενο του τμήματος ?Κουμπιά σε χρήση?.

Τα εργαλεία που εμφανίζουν οι Γραμμή Αντικειμένων και η Κύρια Γραμμή Εργαλείων, διευκολύνουν κατά πολύ την επεξεργασία μιας παρουσίασης. Από την Γραμμή Λειτουργιών, τα κουμπιά που θα φανούν χρήσιμα σε έναν αρχάριο χρήστη, είναι τα εξής:

- Δημιουργία,

- Άνοιγμα αρχείου,

- Αποθήκευση εγγράφου,

- Απευθείας εκτύπωση αρχείου,

- Αποκοπή,

- Αντιγραφή,

- Επικόλληση,

- Αναίρεση,

- Επανεκτέλεση,

- Συλλογή1.

Ενεργή Βοήθεια

Τέλος, πολύ χρήσιμο εργαλείο, για έναν αρχάριο χρήστη του Impress, είναι η βοήθεια. Με την ενεργοποίηση της ενεργής βοήθειας, εμφανίζεται δίπλα από κάθε εργαλείο που θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα μικρό κείμενο περιγραφής της λειτουργίας του. Για να την ενεργοποιήσετε, πηγαίνετε από τη Γραμμή menu ? Βοήθεια ? Ενεργή Βοήθεια.

Ενεργή Βοήθεια




1. Η επεξεργασία των Γραμμών Συμβόλων είναι προτεινόμενη. Ο κάθε χρήστης μπορεί να επιλέξει τις Γραμμές που επιθυμεί να εμφανίζονται και τις λειτουργίες που θέλει να παρουσιάζονται απευθείας σε αυτές.

Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 27 Ιούνιος 2014, 5:04 μμ