Topic outline

 • General

  chr

  ΓΙΟΓΚΑ * YOGA

  Στη Δύση η Γιόγκα δεν είναι μέρος θρησκείας όπως στην Ανατολή. Είναι ένα σύστημα ασκήσεων που κρατά το σώμα και το πνεύμα σε ισορροπία. Είναι συνηθισμένη άσκηση και πρακτική και στα πιο μικρά γυμναστήρια. Πολλές φορές οι γιατροί λένε σε άτομα με προβλήματα σκελετικά (μέση, ανισορροπία στο σκελετό κλπ.) να κάνουν Γιόγκα. Πιστεύω ότι η βασική φιλοσοφία είναι πολύ κοντά στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία γι' αυτό και βρίσκω τη Γιόγκα ενδιαφέρουσα. Ισορροπία σώματος και πνεύματος, σωματική και ψυχική υγεία, αυτοπαρατήρηση, ξεκλείδωμα του ανθρώπινου δυναμικού (ψηλότερα, μακρύτερα, δυνατότερα), να χαιρόμαστε κάθε στιγμή (το αρχαίο χαίρεται) είναι μερικά παραδείγματα των κοινών σημείων. Σε αυτά τα κοινά σημεία στηρίζεται αυτό το μάθημα.

 • Topic 1

  tream

  Μετά από συζήτηση με άτομα από εμάς τους Έλληνες εκπαιδευτικούς που θα ήθελαν να κάνουν Γιόγκα, προτάθηκε να υπάρξει ένα πιο ολοκληρωμένο μάθημα. Το μάθημα θα περιλαμβάνει τις πιο βασικές πόζες ή ασάνας στα σανσκριτικά. Δεν έχω πιστοποίηση εκπαιδευτή Γιόγκα και το μόνο που μπορώ να κάνω είναι τα μεταφέρω κάποια τιπς και συμβουλές από τη δασκάλα μου Cheryl Isaackson. Έχει γράψει βιβλία που μπορείτε να βρείτε στο Αμαζον (www.amazon.com) αν δώσετε το όνομά της.

  Όσοι με ξέρουν γνωρίζουν ότι έχω αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα και εντός και εκτός εκπαιδευτικού συστήματος. Και για να λέμε την αλήθεια, όπου και να βρίσκεται κανείς τα προβλήματα τον/την ακολουθούν με διαφορετική μορφή. Μόνο με θάρρος, επιμονή και επιμονή σε κάθε ηλικία μπορεί κανείς να κυνηγήσει τα όνειρά του. Αυτό είναι μια βασική ιδέα στη Γιόγκα όπως επίσης και το αρχαίο μας ρητό σώμα και νους με υγεία. Καθώς είμαι από την Αρχαία Ολυμπία ίσως βλέπω κοινά. Ίσως τελικά υπάρχουν πολλά κοινά με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό γι' αυτό και τελικά είναι μια καλή μορφή άσκησης για τους Έλληνες smile 

 • Topic 2

  sting  Με μια πρώτη ματιά, οι ασάνας (πόζες) βοηθούν στην κυκλοφορία του αίματος και το νευρικό σύστημα. Επειδή χρειάζεται προσπάθεια για να τις κάνει κανείς και σύμφωνα με τη φιλοσοφία της Γιόγκα, να φτάσει κάποιος τα όριά του/της και πολύ λίγο να τα ξεπεράσει, δεν υπάρχει ιδανική ασάνα. Ο Καθένας από μας έχει τη δική του για τη συγκεκριμένη στιγμή στο συγκεκριμένο περιβάλλον. Με άλλα λόγια, κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και ας μην είναι αυτό που βλέπουμε στις φωτογραφίες. Για εμάς, αυτό είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε (αρκεί να είναι η αλήθεια smile ).

    Ο διάσημος τραγουδιστής της ποπ Στινγκ (στη φωτογραφία) ήταν δάσκαλος.

 • Topic 3

  ΓΙΟΓΚΑ * YOGA: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ

  flowerΓια μένα το πρώτο βήμα ήταν η απόφαση ότι θέλω να αλλάξω τη ζωή μου (την οποία την πήρα μετά τα 30). Είχα πολλά προβλήματα υγείας, όπως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που οφείλονταν σε ανικανοποίηση από την εργασία μου και καθιστική ζωή. Όλα άλλαξαν! Τώρα το πρωί ξεκινώ τη μέρα με Γιόγκα, έχω το CD για Αστάνγκα (http://www.yogapractice.net/ κάτω αριστερά). Όμως δεν μπορεί κάποιος να το κάνει αυτό αν δεν έχει καλό δάσκαλο/α και αν δεν ξέρει τις βασικές πόζες. Το δεύτερο μπορούμε να το επιχειρήσουμε όσο γίνεται σε Εξ Αποστάσεως περιβαλλον, εδώ.