Γνώθι Σεαυτόν με Αυτοπαρατήρηση

nikistandΈνα από τα κοινά σημεία της Γιόγκα με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό είναι το 'γνώθι σεαυτόν'. Η αυτοπαρατήρηση βοηθάει να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, τι κάνουμε και τους λόγους για τους οποίους πράττουμε και αν θέλουμε να αλλάξουμε συμπεριφορά. Αυτό λέγεται μάθηση χαμόγελο 

Για παράδειγμα, ο πιο εύκολος τρόπος για να αναγνωρίσουμε αν είμαστε αγχωμένοι είναι όταν πάμε για ύπνο. Κανονικά πρέπει να είμαστε χαλαροί για να αφήσουμε τον ύπνο να μας αναζωογωνήσει, να γίνει ανάπλαση κυττάρων κλπ.
Όμως αν παρατηρήσουμε τον εαυτό μας προσεκτικά λίγο πριν κοιμηθούμε, θα αισθανθούμε να σφίγουμε τα δόντια, να σκεφτόμαστε όλα τα άσχημα πράγματα που μας συνέβησαν στη διάρκεια της ημέρας και όχι μόνο, ένα βάρος στο στήθος, και πολλές φορές το κεφάλι μας να πιέζεται. Όλα αυτά αν είναι δυνατόν θα πρέπει να μάθουμε να τα διώχνουμε για να κάνει ο ύπνος τη δουλειά του. Όλοι γεννηθήκαμε να ξέρουμε να κοιμόμαστε και να αναπνέουμε βαθιά αλλά στην πορεία αυτήν την ποιότητα στον ύπνο και την αναπνοή μας την πήραν..

Οι πόζες (ασάνας) βοηθούν στην ανάπτυξη της αυτοπαρατήρησης ακριβώς γιατί πρέπει κάποιος/α να σκεφτεί, με τις οδηγίες του δασκάλου/ας, πώς ακριβώς θα προσαρμόσει το σώμα, πώς αισθάνεται την ασάνα, και τελικά ποιά είναι η ιδανική ασάνα για εκείνη τη στιγμή στο συγκεκριμένο χώρο για το συγκεκριμένο άτομο. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι λίγο πιο πολύπλοκες από τη π.χ. σουηδική γυμναστική ή τη χρήση οργάνων στο γυμναστήριο και χρειάζεται κανείς να σκεφτεί αυτό που συμβαίνει κείνη τη στιγμή. Να είναι εκεί στο χρόνο και το χώρο και να μπεί σε 'ροή'.

Ο σκοπός του γνώθι σευατόν και της αυτοπαρατήρησης είναι να 'ξεκλειδώσουμε' το δυναμικό μας ως άνθρωποι, να κάνουμε αυτό ακριβώς που μπορούμε να κάνουμε.

Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 27 Ιούνιος 2014, 5:04 μμ