Έννοιες και Όροι

Κατανόηση και διαχωρισμός μεταξύ του διαδικτύου και του Παγκόσμιου Ιστού

    Το διαδίκτυο (internet) αποτελείται από όλους τους υπολογιστές και τα δίκτυα που έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν μεταξύ τους με τη χρήση τηλεφώνου, οπτικών ινών, μικροκυμάτων, ασύρματης επικοινωνίας, δορυφόρου ή άλλου τύπου σύνδεσης παγκοσμίως. Το διαδίκτυο περιλαμβάνει προσωπικά, εμπορικά, κυβερνητικά και στρατιωτικά υπολογιστικά συστήματα. Οι κεντρικοί / βασικοί αγωγοί που συνδέουν ηπείρους, χώρες και μεγάλες πόλεις έχουν καθιερωθεί με τον όρο "κεντρική υποδομή του διαδικτύου".


    Οι υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο χρησιμοποιούν συγκεκριμένους κανόνες που ονομάζονται πρωτόκολλα και τα οποία καθορίζουν τις διαδικασίες για επικοινωνία. Το πρωτόκολλο που καθορίζει την επικοινωνία στο διαδίκτυο ονομάζεται "πρωτόκολλο ελέγχου μετάδοσης / πρωτόκολλο διαδικτύου" (TCP / IP ή Transmission Control Protocol / Internet Protocol).

    Ο παγκόσμιος ιστός (World Wide Web) ή WWW αποτελεί μέρος του διαδικτύου. Αποτελείται από διακομιστές, οι οποίοι αποθηκεύουν ηλεκτρονικές σελίδες που μπορούν να διαβαστούν από περιηγητές (browsers), όπως οι Mozilla, Netscape, Opera και Internet Explorer. Οι ιστοσελίδες με τη σειρά τους έχουν μια συγκεκριμένη μορφή, γνωστή ως HTML ή "Γλώσσα Σήμανσης Υπερκειμένου" (Hypertext Markup Language). Ένας περιηγητής είναι μια εφαρμογή που έχει τη δυνατότητα να διαβάσει, αλλά όχι να δημιουργήσει σελίδες.