Πρόλογος

Οι βιβλιοθήκες αρχικά, από την αρχαιότητα μέχρι και το Μεσαίωνα περίπου, λειτουργούσαν ως χώροι συγκέντρωσης της καταγεγραμμένης γνώσης, δίχως να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης του ευρύ κοινού σε αυτήν. Στις μέρες μας, όμως, που η πληροφόρηση είναι απαραίτητο στοιχείο της καθημερινότητας, κάτι τέτοιο δε θα ήταν αρκετό.

Στη σύγχρονη εποχή, την εποχή της πληροφόρησης, η ανάγκη για εύκολη πρόσβαση στη γνώση, για γρήγορη ανταλλαγή πληροφοριών και άμεση ενημέρωση είχαν ως αποτέλεσμα την αλλαγή του ρόλου των βιβλιοθηκών. Έτσι, οι βιβλιοθήκες από χώροι συγκέντρωσης της γνώσης, μετατράπηκαν σε χώρους συγκέντρωσης, οργάνωσης και διακίνησής της.

Οι απαιτήσεις αυτές, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, οδήγησαν και στο να μετεξελιχθεί η βιβλιοθηκονομία, σε επιστήμη της πληροφόρησης.

Επιπλέον, νέο υλικό ήρθε να προστεθεί στο παλαιότερο, που ήταν κατά κανόνα έντυπο. Έτσι, τώρα, συναντάμε μαζί με το έντυπο, οπτικοακουστικό και ηλεκτρονικό υλικό. Η διαφορετικότητα των υλικών, ο όγκος των πληροφοριών τον οποίο καλείται η βιβλιοθήκη να οργανώσει, ώστε να είναι προσπελάσιμος και το πλήθος των υπηρεσιών που οφείλει μία σύγχρονη βιβλιοθήκη να προσφέρει, επέβαλαν την αυτοματοποίησή τους.

Παράλληλα με την αυτοματοποίηση, η καθιέρωση διεθνών προτύπων στη βιβλιοθηκονομία, όπως το MARC λόγου χάρη, έχει δώσει τη δυνατότητα να ξεπεραστούν τα γλωσσικά προβλήματα και να προαχθεί η διεθνής συνεργασία στο χώρο αυτό.

Τα βασικά πλεονεκτήματα της αυτοματοποίησης των βιβλιοθηκών, λοιπόν, είναι η ευκολία και η ταχύτητα με την οποία διεκπεραιώνονται όλες οι βιβλιοθηκονομικές εργασίες, από την πρόσκτηση μέχρι το διαδανεισμό καθώς και η πρόσβαση των χρηστών μέσω Η/Υ στο υλικό των βιβλιοθηκών.

Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 27 Ιούνιος 2014, 5:07 μμ