Ύπατη Αρμοστία του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες - Παράρτημα Ελλάδας

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για του Πρόσφυγες (UNHCR) έχει αναλάβει από τα Ηνωμένα Έθνη την εντολή να καθοδηγεί και να συντονίζει την δράση για την προστασία των προσφύγων παγκοσμίως και για την επίλυση των προβλημάτων τους.

Ο κύριος σκοπός της Ύπατης Αρμοστείας είναι η εξασφάλιση των δικαιωμάτων και της ευημερίας των προσφύγων. Η Ύπατη Αρμοστεία αγωνίζεται για να εξασφαλίζει ότι όλοι μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο και να βρουν ασφαλές καταφύγιο σε κάποια άλλη χώρα, καθώς και να επιστρέψουν εθελοντικά στην πατρίδα τους. Παράλληλα με βοήθεια προς τους πρόσφυγες για να επιστρέψουν στην χώρα τους ή να εγκατασταθούν σε άλλη χώρα, η Ύπατη Αρμοστεία αναζητεί επίσης και μόνιμες λύσεις στο δράμα τους.

Οι προσπάθειες της Ύπατης Αρμοστείας ορίζονται από το Καταστατικό του Οργανισμού και έχουν ως γνώμονα την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1951 που σχετίζεται με το καθεστώς των Προσφύγων και το αντίστοιχο Πρωτόκολλο του 1967. Η διεθνής προσφυγική νομοθεσία παρέχει ένα θεμελιώδες πλαίσιο αρχών για τις ανθρωπιστικές δραστηριότητες της Ύπατης Αρμοστείας.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ύπατης Αρμοστείας και η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών έχουν επίσης εξουσιοδοτήσει τον Οργανισμό να ασχοληθεί και με άλλες ομάδες. Σε αυτές περιλαμβάνονται άτομα χωρίς ιθαγένεια ή με αμφισβητούμενη ιθαγένεια και, σε κάποιες περιπτώσεις, άτομα εκτοπισμένα στο εσωτερικό της χώρας τους.

Η Ύπατη Αρμοστεία επιδιώκει να μειώσει τις περιπτώσεις αναγκαστικού εκτοπισμού, ενθαρρύνοντας τις κυβερνήσεις και άλλους φορείς να δημιουργούν συνθήκες που προάγουν την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών. Με τον ίδιο στόχο, η Ύπατη Αρμοστεία επιδιώκει ενεργά να ενισχύσει την επανένταξη των παλιννοστούντων προσφύγων στην χώρα καταγωγή τους, αποτρέποντας έτσι νέες καταστάσεις που δημιουργούν πρόσφυγες.

Η Ύπατη Αρμοστεία προσφέρει προστασία και βοήθεια σε πρόσφυγες και άλλα άτομα χωρίς διακρίσεις, με βάση τις ανάγκες τους και ανεξάρτητα από την φυλή, την θρησκεία, τις πολιτικές τους πεποιθήσεις ή το φύλο τους. Σε όλες τις δραστηριότητες της η Ύπατη Αρμοστεία προσέχει ιδιαίτερα τις ανάγκες των παιδιών και επιδιώκει την προώθηση ίσων δικαιωμάτων για τις γυναίκες και τα κορίτσια. Στις προσπάθειές της να προστατεύσει τους πρόσφυγες και να προωθήσει λύσεις για τα προβλήματά τους, η Ύπατη Αρμοστεία συνεργάζεται με κυβερνήσεις, περιφερειακούς οργανισμούς, διεθνείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Η Ύπατη Αρμοστεία τάσσεται υπέρ της αρχής της συμμετοχής, συμβουλευόμενη τους πρόσφυγες για τις αποφάσεις που επηρεάζουν την ζωή τους. Μέσω των δραστηριοτήτων της υπέρ των προσφύγων και των εκτοπισμένων ατόμων, η Ύπατη Αρμοστεία προωθεί επίσης τους στόχους και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών: την διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των εθνών και την προώθηση του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.

Click http://www.unhcr.gr/ link to open resource.